headerfoto

Glädjande besked om djurtester i kosmetika

Kaniner i ögonirritationstest. Kaniner i ögonirritationstest.

Äntligen! I måndags trädde totalförbjudet mot djurtester på kosmetika igenom för alla produkter som säljs inom EU. Beslutet togs redan 2004 men i nästan 10 år har ändå djurtestade råvaror kunnat användas och det har det funnits både undantag och kryphål. Fortfarande gäller inte förbudet retroaktivt så butikerna kommer alltså inte tömmas på produkter som djurtestats tidigare utan succesivt fasas ut. Men det är ett stort och viktigt steg som sätter press på industrin att se sig om efter nya djurfria metoder för att testa hudvård, makeup, shampo och annan kosmetika.

 

Förhoppningsvis sätter EU:s beslut även lite press på USA och Kina som inte alls har samma regler. Visste du att det i Kina till och med är krav på att man måste testa alla kosmetikaprodukter på djur? Det betyder att ett tex. ett läppglans från ett välkänt kosmetikamärke som produceras i Europa, och här anses uppfylla alla krav på säkerhet, trots det ska testas på ett djur i Kina innan det får säljas där. Helt sjukt om du frågar mig.

 

/Katharina

 

Här är Forska Utan Djurförsöks lista på märken som säljs i Sverige idag där du kan vara trygg i att de inte är djurtestade. Lista över kosmetika som inte testats på djur >

 

 

Källa: Reuters och Forska utan djurförsök

Foto: Evelina Thunström/Evethu.com

Här blir jag stylad med ett av mina favoritmärken, ekologiska och djurtestfria Nvey Eco. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln