Vår bröllopsmiddag
Vi bestämde i god tid före bröllopet att vi skulle göra vad vi kunde föra att hålla nere matkostnaden, genom att laga allt själva till vårt bröllop. Förutom tårtan. Det var ett jobb som krävde många engagerade nära och kära för att både baka bröd, kakor och sen göra själva buffén också. Genom att vi lagade maten själva så kunde vi välja ekologiska och närproducerade ingredienser som var möjligt utan att det behövde kosta så mycket extra. Jag sade till en nära vän precis efter vigseln att om du ska gifta dig ”låt någon annan laga maten”, men jag ändrade mig lika snabbt. För gästerna älskade vår mat. Just för att de visste att vi gjort den själva med både själ, hjärta och omtanke om miljön. Det blev en succé – vilket givetvis var roligt för alla som varit inblandade och framförallt för Tommy och mig.
Min mormor bakade sju sorters kakor. Min mormor är grym på att baka och när vi var barn så bakade hon gröna smördegskakor till oss som vi älskade och kallade ”Hulken-kakor”. Behöver jag säga att min mormor fixade sådana till vårt bröllop? Behöver jag säga att alla gröna kakor försvann i ett nafs? De var ett vinnande koncept även för de vuxna. Sedan bakade min tärnas mamma ”småladskringlor”, som verkligen passar på ett somrigt smålandsbröllop. Min mamma och pappa samsades i köket en hel dag och lagade kött och Västerbottenostpaj. Hanna, min andra tärna bakade bröd, knäckebröd och lagade alla vegetariska alternativ. Hanna drömmer om sitt eget café och det förstår vi verkligen eftersom hon är riktigt duktig på smaker. Brödet blev så himla populärt att jag har fått både telefonsamtal, mail och sms efteråt från gästers som vill ha receptet. Själv lagade jag potatissallad och chevré-kräm och Tommy gjorde sin goda vitlökssås och egen ekologisk Baileys till kaffet.
Hjälps man åt så kan man fixa det mesta har jag lärt mig under dessa dagar. Vi hade dessutom tre personer som hjälptes åt i köket och serveringen och utan dem skulle vi aldrig klarat oss. Mina tärnor hjälpte även till där det behövdes vilket var helt fantastiskt för mig. Då kunde jag släppa allt och bara njuta av vår dag.
/Vera
PS: Eftersom brödet blev en succé så får även ni läsare ta del av det. Receptet kommer längre ner i inlägget.
Hannas goda filmjölksbröd
Ingredienser:
5 dl vetemjöl*
2 dl rågmjöl*
1 dl grahamsmjöl*
1 dl havregryn*
1.75 msk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 dl sirap
1,5 dl 4-kross*
1 liter filmjölk 3-5%*
1/2 dl linfrö*
1 dl solrosfrö*
1 dl pumpafrö*
*Använd gärna ekologiska ingredienser.
Gör så här:
Smörj formen med olivolja och ta ca 1 dl havregryn och fördela i formen. Fungerar även med solroskärnor eller pumpafrön eller blanda alla ingredienser. Använd det du gillar bäst. Rör ihop alla ingredienser till en smet och häll i den oljade formen. Ställ formen i ugnen i 175 grader i ca 1.5 timme. Brödet ska helst göras 1-2 dagar innan eftersom det smakar bäst när det fått stå till sig, men fungerar givetvis även färskt.
Vill ni ha fler tips på hur ni fixar er egen bröllopsmiddag?
Bli medlem i EcoBride Club!
Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Allt för att förenkla planeringen av ert drömbröllop! Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad!
Bli medlem här >
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
påsk mikael sjömilla toastmaster skottår hanna&björn ta tillvara dr.hauschka gästlista pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter wise presentöppning mattias kristiansson h&m såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner städprodukter en köpfri dag 50-talet nuxe ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day skebo herrgård bellapierre marie&henrik syntetiska diamanter loveko sagobröllop jessica jäger lisa&anton gilda&pearl norge naked cake house of tammam hindersprövning the fair tailor barn servettvikning love stockholm carl-philip och sofia life by lisen fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design sojaljus wilma&friends photo by heart drop-in kaffe svensexa vego statistik recension kinnekulle färgglatt pärlor hemsida champagne naturens bästa båt musik lantligt nyår ekoturismföreningen camino buffé biodynamiskt låna stockholm ina nordberg världsmiljödagen janna s slöja skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull bruduppsättning hungerprojektet glamour parfym corsage vår papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna vitguld save-the-date bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe slottsbröllop rättvisemärkt choklad liseberg lokal 2010 guld krav jordgubbar stearinljus julklapp recept kungligt bröllop 2014 trädgårdsbröllop närproducerat bröllopskonsultation vinterbröllop vegetariskt bröllopstrend 2012 vin vegan katharina brunat ecobride festlokal josefine&kalle etiskt ekobrud skor resor bröllopspresenter vinter bröllopsfoto inbjudningar hudvård personligt ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club 2013 fair trade bröllopstårta accessoarer dekorationer bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning tävling återbruk vigsel diy bröllopsmässa heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel fest bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad fair flowers fair plants hår bröllopsfotograf ellen&gustaf brudskål victoria&daniel gäster katharina&martin weleda inbjudningskort vitt ängsbröllop retro brudgum favours ekoguld rosor cupcakes brud alla hjärtans dag transporter utomhusbröllop återvunnet möhippa dessert 2011 budget rosa forum midsommar svanen sara&daniel wwf linn&asim johannae trend nvey eco fsc madeleine&chris blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning maryfly organics hyra gul fyra bröllop earth hour bok & bibliotek frieri catering grönt sigtunahöjden middag underkläder läckö tärna spex&skoj alkoholfritt gunnebo slott morgongåva för honom utomlands ris brunch frimärken ekohippa 20-talet valborgs kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden spa elsa billgren rosenserien anna&micke sångsolist väder klimatkompensera bröllopsvals rabattkod häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert sophia couture odla bröllop i sigtuna kate&william photo booth medeltidsbröllop kärlekens dag lars wallin lila linne vattenlimousine google weddings dans orange deli stockholm gästbok first sight tackkort florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar linnea&sverker robin&annika afternoon tea louise&dusan almedalen sara&andreas fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen marsalk beneco flower power hotell lantmännen rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke annie&tomas maria&markus festprogram volontärresor sju sorters kakor bernzon blommor forever unique jewelry prickigt blomsti