headerfoto

Vår bröllopsmiddag

Vi bestämde i god tid före bröllopet att vi skulle göra vad vi kunde föra att hålla nere matkostnaden, genom att laga allt själva till vårt bröllop. Förutom tårtan. Det var ett jobb som krävde många engagerade nära och kära för att både baka bröd, kakor och sen göra själva buffén också. Genom att vi lagade maten själva så kunde vi välja ekologiska och närproducerade ingredienser som var möjligt utan att det behövde kosta så mycket extra. Jag sade till en nära vän precis efter vigseln att om du ska gifta dig ”låt någon annan laga maten”, men jag ändrade mig lika snabbt. För gästerna älskade vår mat. Just för att de visste att vi gjort den själva med både själ, hjärta och omtanke om miljön. Det blev en succé – vilket givetvis var roligt för alla som varit inblandade och framförallt för Tommy och mig.

Min mormor bakade sju sorters kakor. Min mormor är grym på att baka och när vi var barn så bakade hon gröna smördegskakor till oss som vi älskade och kallade ”Hulken-kakor”. Behöver jag säga att min mormor fixade sådana till vårt bröllop? Behöver jag säga att alla gröna kakor försvann i ett nafs? De var ett vinnande koncept även för de vuxna. Sedan bakade min tärnas mamma ”småladskringlor”, som verkligen passar på ett somrigt smålandsbröllop. Min mamma och pappa samsades i köket en hel dag och lagade kött och Västerbottenostpaj. Hanna, min andra tärna bakade bröd, knäckebröd och lagade alla vegetariska alternativ. Hanna drömmer om sitt eget café och det förstår vi verkligen eftersom hon är riktigt duktig på smaker. Brödet blev så himla populärt att jag har fått både telefonsamtal, mail och sms efteråt från gästers som vill ha receptet. Själv lagade jag potatissallad och chevré-kräm och Tommy gjorde sin goda vitlökssås och egen ekologisk Baileys till kaffet.

Hjälps man åt så kan man fixa det mesta har jag lärt mig under dessa dagar. Vi hade dessutom tre personer som hjälptes åt i köket och serveringen och utan dem skulle vi aldrig klarat oss. Mina tärnor hjälpte även till där det behövdes vilket var helt fantastiskt för mig. Då kunde jag släppa allt och bara njuta av vår dag.

/Vera

PS: Eftersom brödet blev en succé så får även ni läsare ta del av det. Receptet kommer längre ner i inlägget.

Foto: Beatrice Borg ErikssonHannas goda filmjölksbröd

Ingredienser: 
5 dl vetemjöl*
2 dl rågmjöl*
1 dl grahamsmjöl*
1 dl havregryn*
1.75 msk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 dl sirap
1,5 dl 4-kross*
1 liter filmjölk 3-5%*
1/2 dl linfrö*
1 dl solrosfrö*
1 dl pumpafrö*

*Använd gärna ekologiska ingredienser.

Gör så här:
Smörj formen med olivolja och ta ca 1 dl havregryn och fördela i formen. Fungerar även med solroskärnor eller pumpafrön eller blanda alla ingredienser. Använd det du gillar bäst. Rör ihop alla ingredienser till en smet och häll i den oljade formen. Ställ formen i ugnen i 175 grader i ca 1.5 timme. Brödet ska helst göras 1-2 dagar innan eftersom det smakar bäst när det fått stå till sig, men fungerar givetvis även färskt.
 

Vill ni ha fler tips på hur ni fixar er egen bröllopsmiddag?
Bli medlem i EcoBride Club! 

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Allt för att förenkla planeringen av ert drömbröllop! Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad!
Bli medlem här >

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln