headerfoto

3 sätt att laga festliga och klimatsmarta musslor

Augusti och dags för skaldjursfrossa. Skaldjur är riktig festmat och dessutom ofta ett miljövänligt alternativ och passar utmärkt för bröllopsbuffén eller kanske som förrätt till bröllopsmiddagen. Men misströsta inte om ni planerar bröllop andra månader än just augusti. De flesta skaldjur är goda året runt även om musslor till exempel sägs vara allra bäst på våren, hummersäsongen är i oktober och räkor är faktiskt godast på vintern.
Särskilt odlade musslor är ett mycket bra miljöval. Övergödningen i våra hav är ett stort miljöproblem som musslorna tar hand om på ett utmärkt sätt. Musslor äter växtplankton och tar därmed med sig fosfor och kväve och filtrerar detta.  Undvik viltfångade musslor, om du inte plockar dem själv, då de oftast är trålade vilket skadar havsbotten. Satsa på de odlade.

En god musselgryta gör ni enkelt, smakerna kan varieras på många sätt. Dessutom är det både nyttigt och plånboksvänligt med musslor. Här kommer mina tre personliga favoritrecept på dessa vackra och klimatsmarta skaldjur. 

Bon Appétit! /Katharina


3 festfina sätt att laga musslor
  1. Moules Marinièrs. En klassisker. Fräs musslorna i scharlottenlök, vitlök och vitt vin. Fyll på med grädde och en knippe persilja, smaka av med salt och peppar och servera med ett gott vitlöksbröd.
  2. Moules Red Curry. Byt vitt vin och grädde mot kokosmjölk och persiljan mot thaibasilika, fräs med en sked röd currypasta och en kvist citrongräs och du får musslor med både sötma, sting och smak av Sydostasien.
  3. Moules Tomate. Dela färska tomater i klyftor och fräs i rikligt med olivolja, scharlottenlök och vitlök. Lägg i en tärning fisk eller skaldjursbuljong och låt puttra i 10-15 minuter så att det blir till en tjock sås. Lägg musslorna på slutet och låt dem puttra med ett par minuter till de precis öppnat sig. Färsk oregano höjer smaken lite till.

WWF:s fiskguide är en utmärkt hjälp för att välja miljösmarta skaldjur. Ladda ner PDF här >

 

Musslor och grillad citron. Foto: Mikael Söderqvist
Etiketter: bröllopsmiddag

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln