headerfoto

3 sätt att laga festliga och klimatsmarta musslor

Augusti och dags för skaldjursfrossa. Skaldjur är riktig festmat och dessutom ofta ett miljövänligt alternativ och passar utmärkt för bröllopsbuffén eller kanske som förrätt till bröllopsmiddagen. Men misströsta inte om ni planerar bröllop andra månader än just augusti. De flesta skaldjur är goda året runt även om musslor till exempel sägs vara allra bäst på våren, hummersäsongen är i oktober och räkor är faktiskt godast på vintern.
Särskilt odlade musslor är ett mycket bra miljöval. Övergödningen i våra hav är ett stort miljöproblem som musslorna tar hand om på ett utmärkt sätt. Musslor äter växtplankton och tar därmed med sig fosfor och kväve och filtrerar detta.  Undvik viltfångade musslor, om du inte plockar dem själv, då de oftast är trålade vilket skadar havsbotten. Satsa på de odlade.

En god musselgryta gör ni enkelt, smakerna kan varieras på många sätt. Dessutom är det både nyttigt och plånboksvänligt med musslor. Här kommer mina tre personliga favoritrecept på dessa vackra och klimatsmarta skaldjur. 

Bon Appétit! /Katharina


3 festfina sätt att laga musslor
  1. Moules Marinièrs. En klassisker. Fräs musslorna i scharlottenlök, vitlök och vitt vin. Fyll på med grädde och en knippe persilja, smaka av med salt och peppar och servera med ett gott vitlöksbröd.
  2. Moules Red Curry. Byt vitt vin och grädde mot kokosmjölk och persiljan mot thaibasilika, fräs med en sked röd currypasta och en kvist citrongräs och du får musslor med både sötma, sting och smak av Sydostasien.
  3. Moules Tomate. Dela färska tomater i klyftor och fräs i rikligt med olivolja, scharlottenlök och vitlök. Lägg i en tärning fisk eller skaldjursbuljong och låt puttra i 10-15 minuter så att det blir till en tjock sås. Lägg musslorna på slutet och låt dem puttra med ett par minuter till de precis öppnat sig. Färsk oregano höjer smaken lite till.

WWF:s fiskguide är en utmärkt hjälp för att välja miljösmarta skaldjur. Ladda ner PDF här >

 

Musslor och grillad citron. Foto: Mikael Söderqvist
Etiketter: bröllopsmiddag

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln