headerfoto

3 sätt att laga festliga och klimatsmarta musslor

Augusti och dags för skaldjursfrossa. Skaldjur är riktig festmat och dessutom ofta ett miljövänligt alternativ och passar utmärkt för bröllopsbuffén eller kanske som förrätt till bröllopsmiddagen. Men misströsta inte om ni planerar bröllop andra månader än just augusti. De flesta skaldjur är goda året runt även om musslor till exempel sägs vara allra bäst på våren, hummersäsongen är i oktober och räkor är faktiskt godast på vintern.
Särskilt odlade musslor är ett mycket bra miljöval. Övergödningen i våra hav är ett stort miljöproblem som musslorna tar hand om på ett utmärkt sätt. Musslor äter växtplankton och tar därmed med sig fosfor och kväve och filtrerar detta.  Undvik viltfångade musslor, om du inte plockar dem själv, då de oftast är trålade vilket skadar havsbotten. Satsa på de odlade.

En god musselgryta gör ni enkelt, smakerna kan varieras på många sätt. Dessutom är det både nyttigt och plånboksvänligt med musslor. Här kommer mina tre personliga favoritrecept på dessa vackra och klimatsmarta skaldjur. 

Bon Appétit! /Katharina


3 festfina sätt att laga musslor
  1. Moules Marinièrs. En klassisker. Fräs musslorna i scharlottenlök, vitlök och vitt vin. Fyll på med grädde och en knippe persilja, smaka av med salt och peppar och servera med ett gott vitlöksbröd.
  2. Moules Red Curry. Byt vitt vin och grädde mot kokosmjölk och persiljan mot thaibasilika, fräs med en sked röd currypasta och en kvist citrongräs och du får musslor med både sötma, sting och smak av Sydostasien.
  3. Moules Tomate. Dela färska tomater i klyftor och fräs i rikligt med olivolja, scharlottenlök och vitlök. Lägg i en tärning fisk eller skaldjursbuljong och låt puttra i 10-15 minuter så att det blir till en tjock sås. Lägg musslorna på slutet och låt dem puttra med ett par minuter till de precis öppnat sig. Färsk oregano höjer smaken lite till.

WWF:s fiskguide är en utmärkt hjälp för att välja miljösmarta skaldjur. Ladda ner PDF här >

 

Musslor och grillad citron. Foto: Mikael Söderqvist
Etiketter: bröllopsmiddag

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln