headerfoto

Måla naglarna utan gifter

Går det att måla naglarna mer miljövänligt? Ja, det går det faktiskt. Konventionella nagellack innehåller kemiska lösningsmedel som vi både andas i oss, och som tas upp av vår hud varje gång vi lackar våra naglar. Ftalater som är hormonstörande och butylacetat, etylacetat och toluen är lösningsmedel som kan skada nervsystemet eller orsaka fosterskador. Formaldehyd, som irriterar slemhinnor och luftvägar samt kan vara allergi- och cancerframkallande och DBP, som sägs vara cancerframkallande. 

Men för några år sedan dök 3 free lacken upp som inte innehöll formaldehyd, toluen och DBP – de allra giftigaste komponenterna i nagellack, och många konventionella märken valde att följa med den vågen. Så vill du ha 3 free så är faktiskt helt ”vanliga” märken som Viva la Diva, China Glaze, Essie, Isadora, Butter London, Une med flera bra val ute i affärerna. Det är bra att komma ihåg att 3 free lacken inte är giftfria men ett bättre val än konventionella nagellack. Det finns även 4 free (fri från toluen, formaldehyd, dibutyl ftalater och syntetisk kamfer) och 5 free (innehåller inte formaldehyd, dibutyl phthalate (DBP), toluene, kamfer och formaldehydharts) där du kan hitta märken som Orly, Chanel, Deborah Lippman, Mavala, Kure Bazar bland annat. 4 free och 5 free och är givetvis bättre alternativ än 3 free.

För något år sedan så började vattenbaserade nagellack dyka upp i Sverige. Vattenbaserade nagellack innehåller inga gifter eller kemikaliska lösningsmedel och många av dem är dessutom veganvänliga och innehåller INTE animaliska pigment. Vattenbaserade nagellack är det bästa valet för både människa och för miljön. Dessutom missfärgar vattenbaserade nagellack inte våra naglar. Många som använt konventionella nagellack länge får gula naglar. Visst, många av de vattenbaserade nagellacken håller inte lika länge som konventionella lack. Men jag tycker själv att det är värt att måla oftare och slippa kemikalierna. Märken som har vattenbaserade nagellack är Suncoat, Acquarella, Schotch Naturals, Mezaya, Little Bu, Piggy Paint, HoneyBee Garden, Sula med flera. Det du också ska tänka på med vattenbaserade nagellack är att de inte får utsättas för kyla så de fryser – det kan förstöra konsistensen.


Viktigt att tänka på:

  • Använd miljövänlig nagellacksremover – för där har vi en riktig miljöbov som är full med kemikalier. De flesta vattenbaserade nagellack har egen nagellacksremover men ute i vanliga affärer så finns Une och Depend som har miljövänliga varianter.
  • Släng tomma nagellacksburkar bland miljöfarligt avfall. Ja, det klassas som miljöfarligt.
  • Det miljövänliga nagellacksborttagningsmedlet går att slänga bland soporna.
  • Släng aldrig använd bomull med konventionell nagellacksremover i toaletten. Bäst för miljön är att lägga dem i en glasburk med lock och lägga även dem bland miljöfarligt avfall.


/Vera

Källor: Kemikalieinspektionen, Kvinnor och kemikalier, Shenet.se, naturligtsnygg.se

Nagellack för mänskliga rättigheter? Yes, we like! Sommarens mest kända manikyr tillhör Emma Green Tregaro. Foto: http://instagram.com/emmagreentregaro

Som medlem i EcoBride Club har du 10% rabatt på ekologisk hudvård och makeup. Bli medlem du också! 

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som tex. 10 % rabatt hos MaryFly Organics som säljer ekologisk hudvård och makeup på nätet.  
Bli medlem i EcoBride Club du också. Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad! Bli medlem här >

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln