headerfoto

Grönt guld och konfliktfria diamanter

Har ni förlovat er? Grattis! Dags att leta ringar! När vi gifter oss så vill vi självklart ha ett hållbart liv tillsammans, och vad symboliserar inte det bättre än en hållbar ring? Tyvärr är gruvindustrin en riktigt smutsig historia. Guld- och silvergruvor bidrar till stor negativ miljöpåverkan och är ökända för sina dåliga arbetsvillkor för gruvarbetarna. Visste du att det finns bevis på att konfliktdiamanter finansierar inbördeskrig och globala terroristnätverk?  Att välja ring inför bröllopet är inte alltid enkelt och utbudet när det kommer till ekologiska guldsmeder är ännu inte så stort i Sverige. Här är fyra varianter för dig som vill göra ett hållbart val.

4 hållbara alternativ till vigselringar

  1. Ekologisk ring. Välj en vigselring som är gjord av ekologiskt guld. Nej, det finns egentligen inget ”ekologiskt” guld i den bemärkelsen men det kallas ofta för det är mer miljövänligt än ”vanligt” guld. Du kanske även hört om grönt guld? Det innebär samma sak, att guldet utvinns på ett sätt för att minimera de negativa miljöeffekterna och minimera avfallet.  Det är restprodukterna från gruvorna som i kontakt med syre orsakar skada på närliggande miljöer. All gruvproduktion har dock någon form av inverkan på miljön i området, det kommer man inte ifrån.
  2. Konfliktfria stenar. Idag kan man hitta syntetiska diamanter som skapas i ett laboratorium och inte kommer från någon gruva. Men vill ni ha riktiga diamanter så var noga med att välja diamanter som är certifierade så ni kan kontrollera att det inte är en blodsdiamant.
  3. Återanvänd guld. Att återanvända guld blir alltmer mer populärt. Att byta in gamla smycken som inte används längre och istället få ett nytt värde. Du kan även fråga dina nära om de har något att skänka som en gåva till er. När vi gifte oss fick vi ringar från min mormor och min mamma i vitguld – mormors ring valde vi behålla som vigselring och den andra ringen bytte vi in när vi gjorde de andra ringarna. De tyckte idén var riktigt bra och de kände de fick vara med och hjälpa oss, samtidigt som smycken de inte använde längre fick göra nytta istället. Ta kontakt med en smed som arbetar med att återanvända material som guld/silver/diamanter.
  4. Vintagering.  Ja, att använda en gammal ring som redan är producerad är mer miljövänligt än att köpa en ny. Varför inte använda ringen du fick ärva av din älskade mormor eller köpa en gammal vacker ring second hand. Det går ofta att få väldigt fina ringar för ett bra pris. Dessutom när ni använder er av vintage så får ni unika smycken som ingen annan har.

/Vera

Klicka på bilden för att förstora. Foto: Veronyca Waldemarsdotter &Anneli Larsson, Alfoto.se & Johannae.se

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Bli medlem nu >
 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln