headerfoto

Grönt guld och konfliktfria diamanter

Har ni förlovat er? Grattis! Dags att leta ringar! När vi gifter oss så vill vi självklart ha ett hållbart liv tillsammans, och vad symboliserar inte det bättre än en hållbar ring? Tyvärr är gruvindustrin en riktigt smutsig historia. Guld- och silvergruvor bidrar till stor negativ miljöpåverkan och är ökända för sina dåliga arbetsvillkor för gruvarbetarna. Visste du att det finns bevis på att konfliktdiamanter finansierar inbördeskrig och globala terroristnätverk?  Att välja ring inför bröllopet är inte alltid enkelt och utbudet när det kommer till ekologiska guldsmeder är ännu inte så stort i Sverige. Här är fyra varianter för dig som vill göra ett hållbart val.

4 hållbara alternativ till vigselringar

  1. Ekologisk ring. Välj en vigselring som är gjord av ekologiskt guld. Nej, det finns egentligen inget ”ekologiskt” guld i den bemärkelsen men det kallas ofta för det är mer miljövänligt än ”vanligt” guld. Du kanske även hört om grönt guld? Det innebär samma sak, att guldet utvinns på ett sätt för att minimera de negativa miljöeffekterna och minimera avfallet.  Det är restprodukterna från gruvorna som i kontakt med syre orsakar skada på närliggande miljöer. All gruvproduktion har dock någon form av inverkan på miljön i området, det kommer man inte ifrån.
  2. Konfliktfria stenar. Idag kan man hitta syntetiska diamanter som skapas i ett laboratorium och inte kommer från någon gruva. Men vill ni ha riktiga diamanter så var noga med att välja diamanter som är certifierade så ni kan kontrollera att det inte är en blodsdiamant.
  3. Återanvänd guld. Att återanvända guld blir alltmer mer populärt. Att byta in gamla smycken som inte används längre och istället få ett nytt värde. Du kan även fråga dina nära om de har något att skänka som en gåva till er. När vi gifte oss fick vi ringar från min mormor och min mamma i vitguld – mormors ring valde vi behålla som vigselring och den andra ringen bytte vi in när vi gjorde de andra ringarna. De tyckte idén var riktigt bra och de kände de fick vara med och hjälpa oss, samtidigt som smycken de inte använde längre fick göra nytta istället. Ta kontakt med en smed som arbetar med att återanvända material som guld/silver/diamanter.
  4. Vintagering.  Ja, att använda en gammal ring som redan är producerad är mer miljövänligt än att köpa en ny. Varför inte använda ringen du fick ärva av din älskade mormor eller köpa en gammal vacker ring second hand. Det går ofta att få väldigt fina ringar för ett bra pris. Dessutom när ni använder er av vintage så får ni unika smycken som ingen annan har.

/Vera

Klicka på bilden för att förstora. Foto: Veronyca Waldemarsdotter &Anneli Larsson, Alfoto.se & Johannae.se

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Bli medlem nu >
 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln