headerfoto

Miljövänliga tackkort

Att skicka tackkort till de gäster som förgyllt bröllopet är en gest som brukar uppskattas. Och kanske lite extra mycket av äldre släktingar och vänner. Men visste du att traditionen från början var att gästerna skulle skicka tackkort till brudparet (!) som tack för att man fått närvara på deras dag och fått äta och dricka gott?

Vi har nu börjat skicka ut våra egna tackkort från bröllopet i juni. Vi har kommit fram till att vi ska skicka tackkort via posten till de som inte har tillgång till dator, och resterande skickar vi via mail för att tänka miljövänligt inte slösa på jordens resurser. Många fysiska tackkort hamnar tyvärr ändå ofta i en låda efter ett tag. För att sedan helt glömmas bort. Det är inte hållbart och inte så roligt heller för den delen.

De digitala korten som vi skickade ut via internet gjorde vi enkelt i Paint. De fysiska korten gjorde vi av kartor från en gammal atlas och papper från inbjudningskort som blivit över. Vi valde lägga kortet löst inuti så vi skulle slippa onödigt med lim. Dessutom kan man då ta ut kortet och rama in det eller sätta det på kylskåpet exempelvis. Vi skippade även kuvertet och band ett hampasnöre runt kortet och skrev adressen direkt på. Vi har använt ”Tack”-klistermärken som vi fått av Jenny som driver bloggen Ekomamma i stan som blev över från när hon gifte sig.

/Vera

5 miljövänliga tips när du gör tackkort eller andra kort

  1. Skicka kort via mail istället för via posten. Skriv gärna i mailet att ni gör detta för miljöns skull. Har du kunskaper och fantasi så går det att göra fina kort i ett redigeringsprogram te.x. Paint (som ligger färdiginstallerat i de flesta datorer numera).
  2. Skicka med ett originalfoto från ert tackkort via mail så kan de som vill framkalla bröllopsfotot göra det på egen hand. Då sparar ni pengar och dessutom minskar risken för att korten hamnar i en byrålåda och glöms bort.
  3. Be alla gäster lägga upp fotografier från bröllopet i ett gemensamt digitalt fotoalbum så kan varje gäst ladda ned de kort som de vill framkalla. Där kan de själva gå igenom i lugn och ro och välja ut personliga favoriter. Använd te.x. digitala tjänster som Photago eller Dropbox.
  4. Om ni vill skicka tackkort via posten använd er av miljövänliga tackkort gjorda av miljövänligt papper och kuvert. Använd er av det ni har hemma i så stor utsträckning det går. Behöver ni köpa något nytt köp miljövänligt material eller handla på second hand. Om ni vill ha färdigtryckta kort så välj ett tryckeri som använder miljövänligt papper. Fråga efter FSC-märkning och Svanen.
  5. Om ni framkallar fotografier till korten tänk på att välja framkallning som är miljömärkt med exempelvis Svanen. Det brukar kosta lite extra, men det är för en god sak.
Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln