headerfoto

3 ekologiska röda viner under hundralappen

Vilket vin passar till bröllopsfesten? Mitt bästa tips är att alltid fråga köksmästaren eller cateringfirman om tips. De vet ofta vilka kryddor och smaker som präglar menyn och vilken dryck som passar till. För ska ni servera rött vin på er fest så är det viktigt att ni planerar vin utifrån den mat ni ska servera. Eller tvärtom om ni har ett favoritvin ni vill ha med på festen.Då bör ni planera meny utifrån vinet istället. 
Ett bra vin lyfter maten till oanade höjder, medan en sämre kombination kan dra ned smaken på maten, oavsett hur vällagad och god den än är. Det gäller att välja ett vin som matchar helt enkelt. Är ni osäkra så har Systembolaget en internettjänst som heter Vad passar till. Tyvärr saknar tjänsten att sortera ut de ekologiska alternativen men det går bra att maila Systembolagets kundtjänst om råd om rätt vin (eller annan dryck). Men kom ihåg att vara ute i god tid ifall de behöver tid att svara. Sedan tycker jag ibland det är värt att prova själv och inte följa Systembolagets etiketter slaviskt heller. Många rödviner är te.x. inte klassade som sällskapsdrycker, men många av oss njuter av ett gott rödvin även utanför maten.

Här kommer mina personliga favoriter när det gäller ekologiskt rött vin. Jag föredrar att köpa i glasflaska hellre än i box. Men på bröllop eller större fester så kan boxen vara ett smidigare och billigare alternativ. Det är givetvis en smaksak, men jag tycker flaskor är vackrare. 

/Vera
 

3 tips på ekologiskt rödvin under hundralappen

Klicka på bilderna för att förstora. il Nostro Rosso del Salento (nr 32205)
En italienare som är både smakrik, billig och passar till det mesta (buffé, grönsaker, fågel och gris). Har en fruktig smak med inslag av mörka bär, vanilj, örter och lakrits. 
Pris: 55 kr


Raza Selection Malbec Shiraz (nr 6504)
En argentinsk pärla med smak med inslag av skogsbär, choklad, vanilj och söt lakrits och som passar bäst till lamm och nöt. Jag har även testat att ha det till vegetariskt pizza med olika ostsorter som chevre, brie och mozzarella vilket fungerade bra. Vinet är ekologiskt och dessutom både KRAV och Fairtrade-märkt.
Pris: 89 krÉtnico Syrah Merlot Cabernet Sauvignon (nr 6251)
Ett gott vin i chilensk tappning som gärna fungerar bra ihop med lamm och nöt. Har en fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, björnbär, peppar, choklad och gräs. Fairtrade-märkt.
Pris: 76 kr

Catering, restaurang, 3-rätters eller buffé? Vad ska man välja? 

Vill ni ha personliga tips på hur ni planerar just er bröllopsmiddag? Bli medlem i EcoBride Club! Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som Premium-medlem får ni även personligt stöd i er bröllopsplanering och kan maila alla era frågor och funderingar till våra bröllopsexperter.
Bli medlem nu >

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln