headerfoto

Finns det både djur och miljövänliga ljus?

Nu börjar mörkret komma och vi tänder gärna ljus eftersom det både är mysigt och värmer upp i kylan. Men vi använder även ljus under de andra årstiderna vid festliga tillfällen som exempelvis bröllop. Det finns en hel del ljus att välja mellan. De ”vanliga” ljusen som du ofta köper i storpack vid kassan är oftast gjorda av paraffin. Det är visserligen billiga och brinner bra. Men paraffin är en restprodukt av olja och därför inget klimatsmart val. Här kan du läsa mer om vad ljus av paraffin.  Då är det bättre att välja stearinljus eftersom stearin är förnyelsebart material, dessutom så brinner stearinljus både klarare och lugnare. Vad många inte vet är att vissa stearinljus är gjorda på animaliskt fett (talg, ister). Vill du ha stearinljus som är gjorda av vegetabiliskt fett kan det vara lite svåra att hitta och tyvärr innehåller de oftast palmfett. Palmfett kommer från palmolja som är en stor miljöbov eftersom den är en av orsakerna till att regnskogen skövlas. Men det finns även ekologisk palmolja ska vara ansvarsfullt framtagen, men det är svårt att veta som konsument, och inte alldeles lätt att ta reda på. Ja, det är minsann inte lätt att göra alla rätt!

Men håll ut! Det finns både miljövänliga och djurvänliga ljus även om det är lite mer besvärligt att hitta dem. Här kommer tips på olika sorters ljus och även en del ljusmärken som visar omtanke om både djur och miljö.

/Vera

3 tips när du ska välja ljus

  1. Sojaljus. Sojaljus kommer från sojabönan, och anses vara både miljövänlig och veganvänlig - om den är ekologiskt producerad! Vid konventionell tillverkning så kan sojabönan besprutas hårt och i många fall även vara genmanipulerad. Ex. på sojaljus är Lilla Brukets doftljus som är gjorda av ekologisk certifierad soja, oblekt veke och dofterna kommer från eterisk olja. Andra sojaljus är Klinta, Lucia, Care Candle, Nimbus med flera.
  2. Rapsljus. Raps är en oljeväxt med gula blommor som tillverkas i Sverige så oljan är både närproducerat och djurvänligt. Det börjar dyka upp mer och mer ekologisk rapsolja också. Yvelis tillverkar miljövänliga handgjorda ljus av vegetabiliskt och naturligt rapsvax - både värmeljus och doftljus i glas. Det finns även rapsljus med trä-veke.
  3. Glöm inte veken.r du ska sopsortera utbrunna värmeljus måste man tänka på att peta bort veken eftersom vekeshållaren är av järn och själva koppen av aluminium.
Miljövänliga ljus. Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln