headerfoto

Finns det både djur och miljövänliga ljus?

Nu börjar mörkret komma och vi tänder gärna ljus eftersom det både är mysigt och värmer upp i kylan. Men vi använder även ljus under de andra årstiderna vid festliga tillfällen som exempelvis bröllop. Det finns en hel del ljus att välja mellan. De ”vanliga” ljusen som du ofta köper i storpack vid kassan är oftast gjorda av paraffin. Det är visserligen billiga och brinner bra. Men paraffin är en restprodukt av olja och därför inget klimatsmart val. Här kan du läsa mer om vad ljus av paraffin.  Då är det bättre att välja stearinljus eftersom stearin är förnyelsebart material, dessutom så brinner stearinljus både klarare och lugnare. Vad många inte vet är att vissa stearinljus är gjorda på animaliskt fett (talg, ister). Vill du ha stearinljus som är gjorda av vegetabiliskt fett kan det vara lite svåra att hitta och tyvärr innehåller de oftast palmfett. Palmfett kommer från palmolja som är en stor miljöbov eftersom den är en av orsakerna till att regnskogen skövlas. Men det finns även ekologisk palmolja ska vara ansvarsfullt framtagen, men det är svårt att veta som konsument, och inte alldeles lätt att ta reda på. Ja, det är minsann inte lätt att göra alla rätt!

Men håll ut! Det finns både miljövänliga och djurvänliga ljus även om det är lite mer besvärligt att hitta dem. Här kommer tips på olika sorters ljus och även en del ljusmärken som visar omtanke om både djur och miljö.

/Vera

3 tips när du ska välja ljus

  1. Sojaljus. Sojaljus kommer från sojabönan, och anses vara både miljövänlig och veganvänlig - om den är ekologiskt producerad! Vid konventionell tillverkning så kan sojabönan besprutas hårt och i många fall även vara genmanipulerad. Ex. på sojaljus är Lilla Brukets doftljus som är gjorda av ekologisk certifierad soja, oblekt veke och dofterna kommer från eterisk olja. Andra sojaljus är Klinta, Lucia, Care Candle, Nimbus med flera.
  2. Rapsljus. Raps är en oljeväxt med gula blommor som tillverkas i Sverige så oljan är både närproducerat och djurvänligt. Det börjar dyka upp mer och mer ekologisk rapsolja också. Yvelis tillverkar miljövänliga handgjorda ljus av vegetabiliskt och naturligt rapsvax - både värmeljus och doftljus i glas. Det finns även rapsljus med trä-veke.
  3. Glöm inte veken.r du ska sopsortera utbrunna värmeljus måste man tänka på att peta bort veken eftersom vekeshållaren är av järn och själva koppen av aluminium.
Miljövänliga ljus. Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln