headerfoto

Finns det både djur och miljövänliga ljus?

Nu börjar mörkret komma och vi tänder gärna ljus eftersom det både är mysigt och värmer upp i kylan. Men vi använder även ljus under de andra årstiderna vid festliga tillfällen som exempelvis bröllop. Det finns en hel del ljus att välja mellan. De ”vanliga” ljusen som du ofta köper i storpack vid kassan är oftast gjorda av paraffin. Det är visserligen billiga och brinner bra. Men paraffin är en restprodukt av olja och därför inget klimatsmart val. Här kan du läsa mer om vad ljus av paraffin.  Då är det bättre att välja stearinljus eftersom stearin är förnyelsebart material, dessutom så brinner stearinljus både klarare och lugnare. Vad många inte vet är att vissa stearinljus är gjorda på animaliskt fett (talg, ister). Vill du ha stearinljus som är gjorda av vegetabiliskt fett kan det vara lite svåra att hitta och tyvärr innehåller de oftast palmfett. Palmfett kommer från palmolja som är en stor miljöbov eftersom den är en av orsakerna till att regnskogen skövlas. Men det finns även ekologisk palmolja ska vara ansvarsfullt framtagen, men det är svårt att veta som konsument, och inte alldeles lätt att ta reda på. Ja, det är minsann inte lätt att göra alla rätt!

Men håll ut! Det finns både miljövänliga och djurvänliga ljus även om det är lite mer besvärligt att hitta dem. Här kommer tips på olika sorters ljus och även en del ljusmärken som visar omtanke om både djur och miljö.

/Vera

3 tips när du ska välja ljus

  1. Sojaljus. Sojaljus kommer från sojabönan, och anses vara både miljövänlig och veganvänlig - om den är ekologiskt producerad! Vid konventionell tillverkning så kan sojabönan besprutas hårt och i många fall även vara genmanipulerad. Ex. på sojaljus är Lilla Brukets doftljus som är gjorda av ekologisk certifierad soja, oblekt veke och dofterna kommer från eterisk olja. Andra sojaljus är Klinta, Lucia, Care Candle, Nimbus med flera.
  2. Rapsljus. Raps är en oljeväxt med gula blommor som tillverkas i Sverige så oljan är både närproducerat och djurvänligt. Det börjar dyka upp mer och mer ekologisk rapsolja också. Yvelis tillverkar miljövänliga handgjorda ljus av vegetabiliskt och naturligt rapsvax - både värmeljus och doftljus i glas. Det finns även rapsljus med trä-veke.
  3. Glöm inte veken.r du ska sopsortera utbrunna värmeljus måste man tänka på att peta bort veken eftersom vekeshållaren är av järn och själva koppen av aluminium.
Miljövänliga ljus. Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln