headerfoto

Gröna sminkfavoriter

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Smink är enligt mig bland det roligaste som finns, man kan med enkla medel få till vitt skilda utseenden endast genom att byta läppstift. Eftersom jag använder smink nästan varje dag har jag börjat byta ut mitt smink mot mer naturliga och ekologiska alternativ och därför känns det helt rätt att även använda sig av ”grönt smink” på bröllopet.

Den största skillnaden mellan konventionell och ”grönt smink” är innehållet. Vanliga foundations och primers, t ex, innehåller ofta silikoner (plaster) för att ge huden en bra finish. Dessa plaster innehåller också parabener, mineraloljor, konstgjorda dofter med okänt antal kemikalier och olika syntetiska färgämnen.

Med naturligt baserad makeup får du istället naturliga oljor som bas, naturliga mineraler som titandioxid, mica m.m. i puder och skuggor och naturliga dofter från olika eteriska oljor. Av egen erfarenhet tycker jag att ”grönt smink” är precis lika bra som vanligt.

Som med allt grönt gäller det att ha koll och att läsa ingredienslistan. Risken är stor att man råkar ut för greenwashing, vilket är när ett märke utger sig för att vara naturligt men i själva verket inte är det. Vet man inte vilka ingredienser man ska undvika tycker jag att ni ska kika in hos bloggarna Beauty Comes Clean eller Naturligt Snygg, som har koll på det. Det är inte alla av mina favoriter som är helt naturliga eller ekologiska men jag försöker testa mig fram och välja så mycket ekologiskt som möjligt. Många bäckar små kan ändå göra stor skillnad.

Mina egna gröna favoriter är dessa:

  • Nvey Eco Moisture Rich Fluid Foundation i nyansen 510 Cool Ivory. En lätt foundation som täcker precis lagom och är lätt att bygga upp täckningen på. Stannar på plats bra men kan ge en sk white caste när man tar bilder med blixt pga titandioxid.
  • EcoTools Bamboo 6 Piece Eye Brush Set. Perfekt set att göra olika sotningar eller andra sminkningar på ögonen med.
  • BareMinerals MATTE Foundation Broad Spectrum SPF 15 i färgen Fair. Jag använder denna som ett puder över min foundation för att få den att hålla längre och minska glanset vid foton med blixt.
  • 100% Pure Fruit Pigmented Pretty Naked Neutral Face Palette. Fina ögonskuggor och rouge som ger ett väldigt naturligt resultat. Håller bra men sitter ännu bättre med en primer.
  • Une Green Pride Volume Mascara. Min absoluta favoritmascara! Ger fin volym och är väldigt nära min tidigare konventionella favorit.
  • Moyana Corigan Eye Liner i nyansen 01 Matt svart.
  • Une Top 3 Eye Palette. Bra ögonskuggor i fina färger och härlig konsistens, kräver en primer under.

Vilka är era gröna sminkfavoriter?

/Heidi

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln