headerfoto

Gör egna rosetter i spets

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Rosetter är en klassisk detalj att använda för att piffa till ett plagg, paket eller liknande och när jag märkte att min brudbukett inte blev riktigt så jämn som jag tänkt mig bestämde jag mig för att göra en rosett att ”dölja” felen med. Den här versionen är superenkel att göra och tar inte mer än 5 minuter. Plus att den är lite roligare än att bara knyta ett band till en rosett. Det bästa med de här rosorna är att de går att använda till flera olika saker t.ex. som bordsdekoration, som fluga på brudgummen och bestman eller som dekorationer på brudens skor. Det är bara fantasin som sätter gränserna! Här kommer en enkel guide till hur du gör dina egna rosetter.

/Heidi

Gör egen rosett av spets. Foto & Design: Heidi Kronholm


Så här gör du egna rosetter:

 1. Börja med att klippa ut en bit spets (min kommer från en gammal gardin) i den storleken som du vill ha, biten på bilden är ca 20x20cm. Det man måste tänka på är att man ska ta det dubbla måttet på hur stor man vill att rosetten ska vara, t ex vill man att rosetten ska vara 10cm bred och 8cm hög ska tygbiten vara 20x16cm + sömsmån.
 2. Vik biten på mitten, räta mot räta, och sy ihop längs den streckade linjen. Tänk på att lämna ca 1cm sömsmån så att maskinen inte äter upp tyget. Man kan använda sig av en vanlig raksöm eller en zickzack-söm, det som är viktigast är att det är täta stygn, så att de fäster i det skira tyget.
 3. Nästa steg är att vända ut och in på tuben som har bildats så att rätsidan kommer ut. Placera sömmen i mitten och pressa med ett strykjärn. Detta gör att biten blir lättare att hantera.
 4. Vik tuben på mitten igen och sy, med valfri söm, längs den streckade linjen. Den första sömmen ska fortfarande vara på utsidan.
 5. Vänd allt ut och in igen och placera den nya sidsömmen i mitten på det som ska bli baksidan. Klipp bort eventuella lösa trådar.
 6. Nyp ihop tyget i mitten och knyt eller limma ett band runt och rosetten är klar! Jag valde att kombinera en överbliven bit av spetsen med det gröna bandet som vi hade runt våra inbjudningskort.
 7. Sista steget är att fästa rosetten där du vill ha den. Jag valde att sätta fast min, med hjälp av en säkerhetsnål, i basen av min brudbukett. Visst blev det fint?

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

 • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln