headerfoto

Gör egna rosetter i spets

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Rosetter är en klassisk detalj att använda för att piffa till ett plagg, paket eller liknande och när jag märkte att min brudbukett inte blev riktigt så jämn som jag tänkt mig bestämde jag mig för att göra en rosett att ”dölja” felen med. Den här versionen är superenkel att göra och tar inte mer än 5 minuter. Plus att den är lite roligare än att bara knyta ett band till en rosett. Det bästa med de här rosorna är att de går att använda till flera olika saker t.ex. som bordsdekoration, som fluga på brudgummen och bestman eller som dekorationer på brudens skor. Det är bara fantasin som sätter gränserna! Här kommer en enkel guide till hur du gör dina egna rosetter.

/Heidi

Gör egen rosett av spets. Foto & Design: Heidi Kronholm


Så här gör du egna rosetter:

  1. Börja med att klippa ut en bit spets (min kommer från en gammal gardin) i den storleken som du vill ha, biten på bilden är ca 20x20cm. Det man måste tänka på är att man ska ta det dubbla måttet på hur stor man vill att rosetten ska vara, t ex vill man att rosetten ska vara 10cm bred och 8cm hög ska tygbiten vara 20x16cm + sömsmån.
  2. Vik biten på mitten, räta mot räta, och sy ihop längs den streckade linjen. Tänk på att lämna ca 1cm sömsmån så att maskinen inte äter upp tyget. Man kan använda sig av en vanlig raksöm eller en zickzack-söm, det som är viktigast är att det är täta stygn, så att de fäster i det skira tyget.
  3. Nästa steg är att vända ut och in på tuben som har bildats så att rätsidan kommer ut. Placera sömmen i mitten och pressa med ett strykjärn. Detta gör att biten blir lättare att hantera.
  4. Vik tuben på mitten igen och sy, med valfri söm, längs den streckade linjen. Den första sömmen ska fortfarande vara på utsidan.
  5. Vänd allt ut och in igen och placera den nya sidsömmen i mitten på det som ska bli baksidan. Klipp bort eventuella lösa trådar.
  6. Nyp ihop tyget i mitten och knyt eller limma ett band runt och rosetten är klar! Jag valde att kombinera en överbliven bit av spetsen med det gröna bandet som vi hade runt våra inbjudningskort.
  7. Sista steget är att fästa rosetten där du vill ha den. Jag valde att sätta fast min, med hjälp av en säkerhetsnål, i basen av min brudbukett. Visst blev det fint?

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln