headerfoto

Gör en egen griffeltavla

Gästbloggare: Heidi Kronholm

En griffeltavla eller en skolkritetavla kan man använda till mycket, t ex visa vart gästerna ska sitta, skriva instruktioner på vart gästerna kan hitta vissa saker eller använda som bordsnummer.  I det här inlägget visar jag er hur ni lätt kan göra en egen av en gammal spegel eller tavla. Hur jag och Eric väljer att använda vår, det får ni se efter att vi gift oss...

Så här gör ni:

1.     Välj en spegel eller tavla som har en ram som ni tycker om. Ni kan hitta fina ramar på loppisar, second hand eller hos en gammal släkting. Vi har köpt vår från Pingstkyrkans second hand.


2.     Plocka bort spegeln eller tavlan genom att ta bort spikar eller liknande som håller den på plats. Har ni tur finns det två delar, en för spegeln/motivet och en del som höll allt på plats i trä. Om det var så kan ni använda biten i trä som bas för griffeltavlan. Om inte så kan ni mäta spegeln/tavlan och ta med måtten till en brädgård som sågar ut en bit i lagom storlek.

3.     För att sedan måla träbiten behöver ni en griffelfärg eller skoltavelfärg (som det egentligen heter) och en pensel. Färgen finns att köpa på nätet eller i de flesta målaraffärer, fråga efter eller sök på skoltavelfärg så får ni fram rätt slags färg. Välj en färg som är vattenbaserad, då dessa är snällare mot miljön.


4.     Sedan är det bara att börja måla. Följ instruktionerna på burken och använd rikligt med färg, som Martin Timell säger ”färgen gör ingen nytta i burken”.


5.     När färgen har torkat är det bara att sätta i träbiten i ramen och sätta fast den med några spik. Har ni varit riktigt försiktiga när ni monterade isär den från början kan ni använda samma spik och spara på resurser. Klart!

Vad skulle ni använda en griffeltavla till? /Heidi

Gör din egen griffeltavla. Foto: Heidi Kronholm

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln