headerfoto

Tårtdekoration art deco

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Bröllopstårtan kommer ursprungligen från romartiden, där de staplade brödkakor på varandra och strödde smulorna i brudens hår, och är en symbol för fertilitet och lycka. I Sverige är bröllopstårtan en nyare tradition och kom inte in i bilden innan 1700-talet, delvis för att sockret kom ganska sent hit. I och med sockrets intåg blev den skånska spettekakan en företrädare till dagens bröllopstårtor.

Under 1837 till 1901 dekorerades bröllopstårtan med glasyr, socker och marsipan till överdådiga konstverk. En vacker och rikt utsmyckad tårta var ett bevis på att bakverket var både gott och vackert.  Traditionen med fint dekorerade tårtor finns än idag och som kronan på verket har det vackra brudparet fått sin plats som utsmyckning högst upp.

Vi har valt att pryda vår tårta med ett litet sött second hand brudpar i keramik och en art deco-inspirerad bakgrund som jag gjort själv för att återspegla vårt 30-talstema.

Så här gör ni bakgrunden:

  1. Börja med att hitta en bild eller ett mönster som ni tycker om. Jag googlade på ”art deco pattern photoshop” och hittade denna som jag gillade.
  2. Skriv ut en bild i den storleken du önskar. Jag gjorde flera olika då jag inte var helt säker på hur stor vi ville ha dem, men jag var noggrann med att få med alla på ett och samma papper.
  3. Klipp ut bilden och limma fast den på en bit kartong. Jag använde mig av en bit som jag fått med som emballage i ett paket.
  4. Skär ut kartongen efter bilden.
  5. Upprepa processen på andra sidan, antingen med en likadan bild som den första eller något annat du gillar. Vi valde att använda överblivna notblad från min brudbukett.
  6. Innan du limmar fast baksidan helt, se till att du har en grillpinne eller liknande som du kan sticka ner i tårtan för att hålla bakgrunden på plats.
  7.  Dekorera med glitter efter tycke och smak. Klart!

Bara en vecka kvar nu....! /Heidi
Foto & Design: Heidi Kronholm

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln