headerfoto

Här hittar du KRAV-jordgubbar på din ort

Visste du att jordgubbar, även våra svenska, innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel? Enligt en rapport från Livsmedelsverket fanns det rester av bekämpningsmedel i 34 av de 36 prov som togs år 2009. 24 olika ämnen hittades, ofta flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. I de svenska proverna hittades 8 medel. Vanligast var tre svampmedel som är skadliga för vattenlevande organismer.

Men var hittar man ekologiska obesprutade jordgubbar? För vi vill ju kunna frossa i dessa goda bär hela midsommaren! Nu har KRAV tagit fram Jordgubbslistan– där du enkelt kan söka efter en ekologisk jordgubbsodlare eller butik på din ort. På ekologiska odlingar används inte konstgödsel. Perfekt! Stort tack för detta KRAV.

Min personliga åsikt är att vi alla måste visa att det lönar sig att satsa på långsiktig odling i samklang med naturen. Det är den enda vägen att gå för att säkra vår främsta sommarklenod jordgubben. Men tyvärr kan du behöva leta litegrann för det är bara ett par procent av de svenska jordgubbsodlingarna som ställt om till ekologiskt. De största hoten är risken för skadedjur och ogräs som är krävande för odlarna att få bukt med. För att hålla ogräset bort kan man odla på plasttäckta bäddar som samtidigt ger en högre och jämnare jordtemperatur. Ekologiska jordgubbar kan också odlas på bar mark, då bekämpas ogräset mekaniskt med hacka eller harv och många lägger halm mellan plantorna för att bären inte ska bli jordiga och för att ogräset ska ha svårare att komma igenom. Några odlare använder gäss som ogräsrensare.

Genom att stödja ekologiska odlingar kan vi alla tillsammans visa att det finns en efterfrågan på ekologiska jordgubbar. Kanske kostar det ett par kronor mer? Ja, det är helt ok för mig! Med tanke på att allt arbete som krävs för att hålla skadedjur och ogräset borta.

Och helt ärligt…. Hur gott är det att veta att du får i dig massor av kemikalier varje gång du sätter tänderna i en söt-röd och somrig jordgubbe?

/Katharina

Här kan du läsa mer om skillnaden på vanlig och ekologisk jordgubbsodling.

Källa: Krav.se
 

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln