headerfoto

Här hittar du KRAV-jordgubbar på din ort

Visste du att jordgubbar, även våra svenska, innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel? Enligt en rapport från Livsmedelsverket fanns det rester av bekämpningsmedel i 34 av de 36 prov som togs år 2009. 24 olika ämnen hittades, ofta flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. I de svenska proverna hittades 8 medel. Vanligast var tre svampmedel som är skadliga för vattenlevande organismer.

Men var hittar man ekologiska obesprutade jordgubbar? För vi vill ju kunna frossa i dessa goda bär hela midsommaren! Nu har KRAV tagit fram Jordgubbslistan– där du enkelt kan söka efter en ekologisk jordgubbsodlare eller butik på din ort. På ekologiska odlingar används inte konstgödsel. Perfekt! Stort tack för detta KRAV.

Min personliga åsikt är att vi alla måste visa att det lönar sig att satsa på långsiktig odling i samklang med naturen. Det är den enda vägen att gå för att säkra vår främsta sommarklenod jordgubben. Men tyvärr kan du behöva leta litegrann för det är bara ett par procent av de svenska jordgubbsodlingarna som ställt om till ekologiskt. De största hoten är risken för skadedjur och ogräs som är krävande för odlarna att få bukt med. För att hålla ogräset bort kan man odla på plasttäckta bäddar som samtidigt ger en högre och jämnare jordtemperatur. Ekologiska jordgubbar kan också odlas på bar mark, då bekämpas ogräset mekaniskt med hacka eller harv och många lägger halm mellan plantorna för att bären inte ska bli jordiga och för att ogräset ska ha svårare att komma igenom. Några odlare använder gäss som ogräsrensare.

Genom att stödja ekologiska odlingar kan vi alla tillsammans visa att det finns en efterfrågan på ekologiska jordgubbar. Kanske kostar det ett par kronor mer? Ja, det är helt ok för mig! Med tanke på att allt arbete som krävs för att hålla skadedjur och ogräset borta.

Och helt ärligt…. Hur gott är det att veta att du får i dig massor av kemikalier varje gång du sätter tänderna i en söt-röd och somrig jordgubbe?

/Katharina

Här kan du läsa mer om skillnaden på vanlig och ekologisk jordgubbsodling.

Källa: Krav.se
 

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln