headerfoto

Här hittar du KRAV-jordgubbar på din ort

Visste du att jordgubbar, även våra svenska, innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel? Enligt en rapport från Livsmedelsverket fanns det rester av bekämpningsmedel i 34 av de 36 prov som togs år 2009. 24 olika ämnen hittades, ofta flera ämnen i samma prov. Bland de medel som hittades finns flera som misstänks vara cancerframkallande. I de svenska proverna hittades 8 medel. Vanligast var tre svampmedel som är skadliga för vattenlevande organismer.

Men var hittar man ekologiska obesprutade jordgubbar? För vi vill ju kunna frossa i dessa goda bär hela midsommaren! Nu har KRAV tagit fram Jordgubbslistan– där du enkelt kan söka efter en ekologisk jordgubbsodlare eller butik på din ort. På ekologiska odlingar används inte konstgödsel. Perfekt! Stort tack för detta KRAV.

Min personliga åsikt är att vi alla måste visa att det lönar sig att satsa på långsiktig odling i samklang med naturen. Det är den enda vägen att gå för att säkra vår främsta sommarklenod jordgubben. Men tyvärr kan du behöva leta litegrann för det är bara ett par procent av de svenska jordgubbsodlingarna som ställt om till ekologiskt. De största hoten är risken för skadedjur och ogräs som är krävande för odlarna att få bukt med. För att hålla ogräset bort kan man odla på plasttäckta bäddar som samtidigt ger en högre och jämnare jordtemperatur. Ekologiska jordgubbar kan också odlas på bar mark, då bekämpas ogräset mekaniskt med hacka eller harv och många lägger halm mellan plantorna för att bären inte ska bli jordiga och för att ogräset ska ha svårare att komma igenom. Några odlare använder gäss som ogräsrensare.

Genom att stödja ekologiska odlingar kan vi alla tillsammans visa att det finns en efterfrågan på ekologiska jordgubbar. Kanske kostar det ett par kronor mer? Ja, det är helt ok för mig! Med tanke på att allt arbete som krävs för att hålla skadedjur och ogräset borta.

Och helt ärligt…. Hur gott är det att veta att du får i dig massor av kemikalier varje gång du sätter tänderna i en söt-röd och somrig jordgubbe?

/Katharina

Här kan du läsa mer om skillnaden på vanlig och ekologisk jordgubbsodling.

Källa: Krav.se
 

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln