headerfoto

Schyssta smycken inför bröllopet

Vilka smycken du ska välja till bröllopet beror först och främst på din egen stil och smak. Här kan ni låta er personligen verkligen lysa! Somliga säger att smyckena ska passa klänningen eller kostymen i första hand - jag säger att smyckena ska passa DIG i första hand! T ex. rockiga smycken till en klassisk klänning kan bli jättefint även om det inte är en given kombination från början. Det handlar helt om vad brudparet gillar. Men tänk på att många smycken tillverkas under riktigt dåliga arbetförhållanden i låglöneländer. Här kommer tre tips, och inspiration från ett urval av schyssta företag, som hjälper dig att handla etiskt och med omtanke om både människor och miljö. 

3 tips för schyssta smycken

  1. Tänk kvalitet framför kvantitet. Köp smycken som du vill leva med länge och inte för bara en dag. Vad vill du ha på dig och minnas din bröllopsdag även om några år från nu? Följ din stil och satsa på kvalitet så ökar chanserna att dina bröllopssmycken blir favoriter för många år framöver. 
  2. Stöd medvetna företag. Fråga företaget vart de tillverkar och vad de har för CSR-policy. CSR står för Corporate Social Responsibility och i en sådan policy bör det tydligt framgå hur anställda i alla produktionsled behandlas, vilka åtgärder och aktiviteter företaget gör för att minska sin miljöpåverkan och ta ett både miljömässigt, socialt och ekonomisk ansvar i alla led. Vet inte de anställda i butiken svar så maila företagets kundservice och fråga samt påpeka att butikspersonalen kan behöva en utbildning i CSR för att kunna svara på kundernas frågor i ämnet. Får du inget svar eller en otydlig formulering i stil med "vi arbetar för att förbättra..." men inte kan förklara hur så betyder det tyvärr ofta att företaget inte bryr sig om att ta ansvar i alla led. Köp för företag som tar tydligt ansvar så bidrar du även till en långsiktig förändring. Efterfrågan styr marknaden som man brukar säga. Om ingen konsument bryr sig att fråga så behöver inte heller företagen bry sig att agera. 
  3. Återanvänd. Köp second hand, vintage eller fråga om du får låna något ur en kompis eller släktings smyckeskrin. Att återanvända gamla smycken är både hållbart, ekonomiskt och allt mer modernt. Gamla retro-smycken till en modern klänning ger ett personligt utryck och mormors gamla pärlor passar perfekt till en klänning i vintagestil. Morfars manchettknappar och slips blir som nya till brudgummen och kavajnäsdukar går aldrig ur tiden. 

/Katharina

Antikt smycke från Forever Unique Jewelry

Silverörhängen "Leaf" från guldsmed Johanna E Fagerstedt, Ateljé Johanna E
 

Bijouterier, hårsmycken och pärlor från Lavish Design
 

Etiska pärlor från Frogpearls "Sunrise Collection" 
 

Halsband "The Secret Garden" från Sägen
 

Få 10 % rabatt på etiska smycken -  Bli medlem i EcoBride Club!

 EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Som medlem i EcoBride Club får du 10 % rabatt på hela kollektionen från Forever Unique Jewelry och många fler fina rabatter hos våra samarbetspartners! Är du inte medlem ännu?  Läs mer och registrera dig här. Medlemskap i EcoBride Club är helt kostnadsfritt. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln