headerfoto

Gunnebo Slott sätter grönsakerna i centrum

Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar

Hur väljer man bröllopsmeny? Martin Österbrand är vikarierandeköksmästare hos vår samarbetspartner Gunnebo Slott och Trädgårdar, strax utanför Göteborg. Han har stor erfarenhet av bröllop. I hans kök är det grönsakerna och säsongen som får stå i centrum när menyerna skapas.

Var hittar du inspiration till att skapa menyer?
- Det är jag tillsammans med de andra kockarna som sätter menyerna. Inför ett bröllop brukar vi ha ett menymöte tillsammans med brudparet ganska tidigt i planeringen och sedan ytterligare en träff strax innan det är dags för bröllopsfest. Jag hämtar inspiration genom att läsa och titta på hur andra kockar jobbar, samt att försöka sätta min egen prägel på hur maten ska presenteras och skapas. Men det viktigaste är att man jobbar med bra råvaror. Det ska kännas skillnad när gästen sätter tänderna i en solmogen tomat som fått växa utan kemiska besprutningar.

Kan du ge några exempel på bröllopsmenyer?
- Vi utgår alltid från säsong. Vintertid kan menyn innehålla höbakad rotselleripuré med friterade potatisnudlar, smörgåskrasse, halstrad pilgrimsmussla och rågbrödsvinägrett. En sommarmeny kan innehålla morotskaka med broccoli, sotad inlagd rödlök, salviasmör, rödlökssky och ryggbiff. Vi inspireras även av tekniker för hur man tillagade maten på 1700-talet såsom rökning, torkning och konservering. Allt för att det ska bli ett hållbart tänk.

Var kommer råvarorna ifrån som ni använder på Gunnebo Slott?
- Vi försöker att använda så mycket vi kan och hinner från vår egen trädgård, men vi är långt ifrån självförsörjande på det. Så vi har samarbeten med flera olika grönsaksodlare som jobbar med ekologiska odlingar.

Hur väljer ni viner?
- Valet av dryck till maten vi serverar försöker vi testa så nära middagen som möjligt, för att se hur de passar ihop med just den rätten. Eftersom att syra möter syra så måste man hitta en balans där, och att söta rätter kräver ett ännu sötare dryckesval. Vi jobbar med viner och drycker som är godkända enligt KRAVs regler.

Vad är roligast med ditt arbete som köksmästare på Gunnebo Slott?
- Det är att ha tillgång till en så fantastisk köksträdgård, och sammarbetet med trädgårdsmästaren. Möjligheten att få vara så kreativ med det som kommer in från trädgården.

Är du själv gift?
- Jag är gift. Vi gifte oss här i Råda kyrka och hade festen på Stensjö Herrgård. Till bröllopsmiddagen hade jag själv hämtat den MSC-märkta gösen från fiskare i Hjälmaren. Bara för att få toppkvalitét.

Text: Anna Hjärp


Följ med på VIP-visning den 8 november

Ta med din käraste eller en vän och boka in 8 november för en festlig lördagsutflykt med bröllopsvisning och massor av bröllopsinspiration! 

Datum: 8 november
Tid: Förhandsbokade visningar mellan kl. 12-16 
OSA: Senast 5 november till kontakt@gunneboslott.se 
Skriv att ni fått inbjudan via EcoBride. 

Läs mer om Gunnebo Slott och Trädgårdar på www.gunneboslott.se

EcoBride Club hjälper dig att hitta rätt festlokal!

Hembygdsgård, festvåning, restaurang eller slott? Våra samarbetspartners har festlokaler för både stora och små bröllop. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln