headerfoto

Gunnebo Slott sätter grönsakerna i centrum

Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar

Hur väljer man bröllopsmeny? Martin Österbrand är vikarierandeköksmästare hos vår samarbetspartner Gunnebo Slott och Trädgårdar, strax utanför Göteborg. Han har stor erfarenhet av bröllop. I hans kök är det grönsakerna och säsongen som får stå i centrum när menyerna skapas.

Var hittar du inspiration till att skapa menyer?
- Det är jag tillsammans med de andra kockarna som sätter menyerna. Inför ett bröllop brukar vi ha ett menymöte tillsammans med brudparet ganska tidigt i planeringen och sedan ytterligare en träff strax innan det är dags för bröllopsfest. Jag hämtar inspiration genom att läsa och titta på hur andra kockar jobbar, samt att försöka sätta min egen prägel på hur maten ska presenteras och skapas. Men det viktigaste är att man jobbar med bra råvaror. Det ska kännas skillnad när gästen sätter tänderna i en solmogen tomat som fått växa utan kemiska besprutningar.

Kan du ge några exempel på bröllopsmenyer?
- Vi utgår alltid från säsong. Vintertid kan menyn innehålla höbakad rotselleripuré med friterade potatisnudlar, smörgåskrasse, halstrad pilgrimsmussla och rågbrödsvinägrett. En sommarmeny kan innehålla morotskaka med broccoli, sotad inlagd rödlök, salviasmör, rödlökssky och ryggbiff. Vi inspireras även av tekniker för hur man tillagade maten på 1700-talet såsom rökning, torkning och konservering. Allt för att det ska bli ett hållbart tänk.

Var kommer råvarorna ifrån som ni använder på Gunnebo Slott?
- Vi försöker att använda så mycket vi kan och hinner från vår egen trädgård, men vi är långt ifrån självförsörjande på det. Så vi har samarbeten med flera olika grönsaksodlare som jobbar med ekologiska odlingar.

Hur väljer ni viner?
- Valet av dryck till maten vi serverar försöker vi testa så nära middagen som möjligt, för att se hur de passar ihop med just den rätten. Eftersom att syra möter syra så måste man hitta en balans där, och att söta rätter kräver ett ännu sötare dryckesval. Vi jobbar med viner och drycker som är godkända enligt KRAVs regler.

Vad är roligast med ditt arbete som köksmästare på Gunnebo Slott?
- Det är att ha tillgång till en så fantastisk köksträdgård, och sammarbetet med trädgårdsmästaren. Möjligheten att få vara så kreativ med det som kommer in från trädgården.

Är du själv gift?
- Jag är gift. Vi gifte oss här i Råda kyrka och hade festen på Stensjö Herrgård. Till bröllopsmiddagen hade jag själv hämtat den MSC-märkta gösen från fiskare i Hjälmaren. Bara för att få toppkvalitét.

Text: Anna Hjärp


Följ med på VIP-visning den 8 november

Ta med din käraste eller en vän och boka in 8 november för en festlig lördagsutflykt med bröllopsvisning och massor av bröllopsinspiration! 

Datum: 8 november
Tid: Förhandsbokade visningar mellan kl. 12-16 
OSA: Senast 5 november till kontakt@gunneboslott.se 
Skriv att ni fått inbjudan via EcoBride. 

Läs mer om Gunnebo Slott och Trädgårdar på www.gunneboslott.se

EcoBride Club hjälper dig att hitta rätt festlokal!

Hembygdsgård, festvåning, restaurang eller slott? Våra samarbetspartners har festlokaler för både stora och små bröllop. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln