Ekologiska och glutenfria cupcakes till bröllopet
Jag gjorde all mat själv till mitt bröllop, och här kommer mitt lyckade recept på glutenfria cupcakes. Rosorna gjorde jag cirka en månad i förväg av sugarpaste och sparade invirade i plastfolie i en burk i skafferiet. Detta recept blir ca 26 st, jag dubblade det och fick några över – vilket är ett tips utifall du skulle misslyckas med några. Jag tyckte det räckte med en var till varje gäst eftersom jag serverade andra småkakor också, men ställde fram några extra utifall någon hungrig gäst skulle råka ta två.
Lycka till! /Anna
Ingredienser:
- 6 ägg
- 4 dl socker
- några droppar citron
- 6 dl glutenfritt mjöl (tex Leilas majsblandning)
- 4 tsk bakpulver
- Ca 4 tsk ekologiskt vaniljsocker
- 1,5 dl smält ekologiskt smör
- 3 dl ekologisk mjölk
- 10 dl ekologisk vispad grädde smaksatt med ekologiskt vaniljsocker
- 1 burk ekologisk hallonsylt
- Ekologiskt florsocker för dekor
- Marsipan (gärna grönt färdigt lock, ett lock räckte till 38 små rundlar för mig)
- Rosor av sugarpaste
- Muffinformar (välj FSC-märkta) –använda gärna dubbla när du gräddar dem
Gör så här:
- Börja med att göra rosorna. Här hittar du bra tips för hur du gör snygga rosor av sugarpaste. https://www.youtube.com/watch?v=1R8MsL-5oKA
- När rosorna är klara är det dags att göra själva smeten till våra cupcakes. Vispa ägg och socker fluffigt, häll på några doppar citron.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker på ett separat fat.
- Eftersom det är svårt att hitta ekologiskt vaniljsocker går det även bra att använda ekologiskt vaniljpulver istället – men kom ihåg att det är mycket drygare! Så pröva dig fram hur mycket du behöver använda. Ett annat alternativ är att köra 0,5 kg ekologiskt strösocker och 2 hela ekologiska vaniljstänger i en mixer. Snabbt och enkelt och mycket billigare!
- Vänd ner mjölblandningen i äggvispet tillsätt mjölken och det smälta smöret lite i taget– rör allt försiktigt.
- Häll upp i formar (fyll dem till något mer än hälften), grädda i 20-25 min på 175gr. Låt dem svalna.
- Gröp ur en rätt stor del av muffinsarna med hjälp av kniv och sked så att du har ett hål, men se upp så att hålet inte går rakt igenom du vill ju ha kvar botten på dem. Här kan du om du vill frysa dem. Det gjorde jag för att spara tid - och sedan tog jag fram dem en stund innan det var dags att fylla dem.
- Tag ur rundlar ur marsipanen med ett snapsglas eller liknande. (Jag valde att lägga den gröna marsipanen som små öar på cupcakesen, och fortfarande ha grädden synlig runtom. Du kan välja att täcka hela cupcakesen men det är svårare att få snyggt då jag har testat det en gång tidigare det är också större risk för kondens ovanpå marsipanen om du sparar dem över natten eftersom du kapslar in fukten på ett annat sätt). Lägg rundlarna på en bricka eller plåt klädd med smörpapper och lite florsocker för att de inte ska fastna. Beroende på hur många du ska göra kan du behöva täcka dem med plast under tiden så att de inte torkar. Mina gick dock bra att göra utan att täcka över.
- Vispa grädden – ganska hårt, smaka av med vaniljpulvret tills du känner dig nöjd. Ställ in i kylen.
- Nu är det dags att fylla cupcakesen. Det var lättare när de inte var helt tinade eftersom fyllningarna höll sig bättre då allt var kallt. Fyll dem med en liten tesked sylt, och fyll sedan upp med vaniljgrädden, spritsa eller klicka sedan grädden ovanpå i ett jämnt snyggt lager. Om man inte arbetar väldigt fort så är det bra om man kyler cupcakesen innan man lägger på marsipanen - för jag märkte att det blev lite kladdigt efter en stunds arbete. Lägg på rundlarna av marsipanen. Använd florsocker på fingrarna om marsipanen börjar klibba. Lägg sedan på dina små rosor och stick i någon vimpel eller liknande. Mina vimplar hade jag gjort själv med tandpetare och stansat ut hjärtan i dem.
- Täck med plast och låt stå kylt till servering. Mina fick stå över natten täckta utomhus i några plusgrader, och det fungerade jättebra. Det som är bra med vimplar är att det håller plasten som du täcker med på ett visst avstånd vilket gör att den inte fastnar och förstör dina små konstverk.
- Precis innan servering pudra gärna varje cupcake med florsocker. Lägg florsocker i en tesil som förberedelse – detta gör att den som serverar snabbt och enkelt kan pudra över dem.
Vill du ha fler gör-det-själv-tips inför bröllopet?
Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter rebeqah&waldemar hotell mattias kristiansson beneco marsalk djurtester anna-karin&hans dermanord patricia&henrik david schreiner palmgrens praliner svenska inredningsbolaget en köpfri dag 50-talet nuxe ekosilver spar pengar twitter pride earth day the great gatsby first sight skebo herrgård gästbok loveko dans orange google weddings gilda&pearl norge lila lars wallin mikael sjömilla forever unique jewelry toastmaster hanna&björn dr.hauschka gästlista sju sorters kakor volontärresor bröllopsforum amanda borneke estelle jenny & johnny 60-talet go red carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design rabattkod wilma&friends drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop barn photo booth bröllop i sigtuna odla solrosor pärlor kakor naturens bästa 20-talet ekohippa frimärken brunch ekoturismföreningen camino utomlands morgongåva kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja appar grönt catering biodynamiskt låna stockholm hungerprojektet glamour gul corsage frieri ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum 2012 ängsbröllop vinterbröllop vitt vegan vin festlokal josefine&kalle victoria&daniel weleda skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf ecobride brudskål etiskt gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt favours retro bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour bok & bibliotek alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen sigtunahöjden skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden buffé för honom ris nyår lantligt musik båt valborgs champagne hemsida blomsterkrans färgglatt love stockholm servettvikning kate&william the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart klimatkompensera sojaljus bröllopsvals häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen linnea@sverker brudkrona lisen organics gröna november guerilla gardening pernilla&david annie&tomas ta tillvara maria&markus festprogram skottår bernzon blommor prickigt påsk blomsti naked cake vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter deli stockholm tackkort marie&henrik bellapierre florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés sommarväska förkylning robin&annika linnea&sverker städprodukter afternoon tea sara&andreas louise&dusan almedalen fanny&daniel bröllopsfilm såpbubblor balanzen h&m presentöppning flower power wise lantmännen regnbågsbröllop ekolibreeze var rädd om maten