headerfoto

Värt att veta före du väljer vigselring

Läste du artikeln i DN i veckan om guldgruvornas eländig förhållanden? Om inte så vill jag uppmana dig att göra det.

"Travis McCarthy, 28, arbetar varje dag, från tidig morgon till kväll, med 14 andra guldgrävare för att få upp guld ur en grop som de grävt för hand. De bor i ett provisoriskt tältläger som de själva byggt och ironiskt döpt till Purple Heart, efter den heders­medalj som delas ut i USA till sårade eller stupade soldater. Maten lagas av en 34-årig kvinna som har åtta barn och har dragit till guld­distriktet för att tjäna pengar till sina barns utbildning. Efter två år i guldlägret har hon ännu inte kunnat skicka hem några pengar..." Guldruschen lämnar sår som aldrig kan läka, skriver Henrik Brandão Jönsson för DN. 

Dags att leta förlovningsringar eller vigselring? Fråga efter Fairtrade-certifierat guld och stenar. De flesta ringar som säljs på den svenska marknaden inte alls Fairtrade - de kommer från gruvor likt den Travis arbetar i. Tyvärr. Vår efterfrågan på att hålla nere priserna göra att någon annan måste betala. Allt för ofta är den någon som Travis, hans kollegor eller 8-barns mamman som nämns i artikeln. Men det finns alternativ. 

Jag tror personligen att en stor del beror på okunskap. Även när du frågar guldsmeden eller juveleraren så vet de ofta inte. Många säger att;  "Vi är noga med vart vi köper material ifrån", men kan ändå inte spåra stenarna längre tillbaka än sin leverantör i Antwerpen. Vem som grävt upp din sten med sina bara händer och vilka arbetsvillkor och dagar, månader, år av blod, svett och tårar vet ingen. Jo, möjligtvis Travis. Så ta dig tid att läsa hela DN:s artikel här >  före du väljer ringar. 

/Katharina

Foto: Pixabay

Lär känna vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både fairtrade guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln