headerfoto

Miljövänliga rislyktor Khom Loy

Första gången jag kom i kontakt med rispapperslyktor eller risballonger som jag kallar dem var, inte helt oväntat, i Thailand. Jag minns hur fascinerande jag fann de brinnande ljuslyktorna och kommer ihåg hur jag följde dem med blicken när de blåste upp på himlen, bort mot stjärnorna. Det låg en mystik över dem och dess betydelse för avsändarna på stranden. Stod dem för kärlek mellan två personer? Eller kanske en önskan inför framtiden?

En kväll, efter att jag och Kalle hade varit ute och paddlat utanför Koh Tao, bestämde vi oss för att gå iväg för att köpa risballonger och tända nere vid strandkanten. Vi köpte två, för säkerhets skull, eftersom vi planerade att tända ett ljus på himlen för vår kärlek till varandra. Föreställ er vad snopet det skulle vara om man bara köpte en och så störtdök den ner i havet istället. Vi tände risballongerna och lät dem ta vind upp mot den stjärnklara himlen och följde dem tills vi inte längre kunde skilja på vad som var ljuset från ballongerna och vad som faktiskt var riktiga stjärnor, samtidigt som vi höll varandras händer och lovade varandra evig kärlek. Det var väldigt romantiskt, särskilt med tanke på att ingen av risballongerna störtade.

Ända sedan den kvällen har jag alltid velat tända risballonger efter att solen har gått ner på vår bröllopsdag. Problemet är bara att jag i efterhand har fått reda på att själva ramen, som håller ihop rispappret, är gjort av ståltråd. Inte särskilt miljövänligt när den trillar ner i naturen, med andra ord. När jag fick reda på detta så fallerade hela den romantiska bilden av att tända risballonger nere på strandkanten i Thailand, oavsett vilket syfte eller vilken betydelse de hade.

Idag fick min dröm om risballonger på bröllopet nytt hopp när jag satt framför datorn och googlade lite och hittade en hemsida där det säljs miljövänliga risballonger som är gjorda av 100 % nedbrytningsbart material, med en ram av bambu istället för ståltråd. Nu återstår bara att ta reda på hur tillverkningsförhållandena har varit och om vi kan köpa risballonger med gott samvete för att tända på vår bröllopsdag.

/Josefine

Följ våra bröllopsbloggare Josefine & Kalle, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet sommaren 2015! Läs alla deras samlade inlägg här >

Foto: If och Kalle Germundson

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln