headerfoto

Miljövänliga rislyktor Khom Loy

Första gången jag kom i kontakt med rispapperslyktor eller risballonger som jag kallar dem var, inte helt oväntat, i Thailand. Jag minns hur fascinerande jag fann de brinnande ljuslyktorna och kommer ihåg hur jag följde dem med blicken när de blåste upp på himlen, bort mot stjärnorna. Det låg en mystik över dem och dess betydelse för avsändarna på stranden. Stod dem för kärlek mellan två personer? Eller kanske en önskan inför framtiden?

En kväll, efter att jag och Kalle hade varit ute och paddlat utanför Koh Tao, bestämde vi oss för att gå iväg för att köpa risballonger och tända nere vid strandkanten. Vi köpte två, för säkerhets skull, eftersom vi planerade att tända ett ljus på himlen för vår kärlek till varandra. Föreställ er vad snopet det skulle vara om man bara köpte en och så störtdök den ner i havet istället. Vi tände risballongerna och lät dem ta vind upp mot den stjärnklara himlen och följde dem tills vi inte längre kunde skilja på vad som var ljuset från ballongerna och vad som faktiskt var riktiga stjärnor, samtidigt som vi höll varandras händer och lovade varandra evig kärlek. Det var väldigt romantiskt, särskilt med tanke på att ingen av risballongerna störtade.

Ända sedan den kvällen har jag alltid velat tända risballonger efter att solen har gått ner på vår bröllopsdag. Problemet är bara att jag i efterhand har fått reda på att själva ramen, som håller ihop rispappret, är gjort av ståltråd. Inte särskilt miljövänligt när den trillar ner i naturen, med andra ord. När jag fick reda på detta så fallerade hela den romantiska bilden av att tända risballonger nere på strandkanten i Thailand, oavsett vilket syfte eller vilken betydelse de hade.

Idag fick min dröm om risballonger på bröllopet nytt hopp när jag satt framför datorn och googlade lite och hittade en hemsida där det säljs miljövänliga risballonger som är gjorda av 100 % nedbrytningsbart material, med en ram av bambu istället för ståltråd. Nu återstår bara att ta reda på hur tillverkningsförhållandena har varit och om vi kan köpa risballonger med gott samvete för att tända på vår bröllopsdag.

/Josefine

Följ våra bröllopsbloggare Josefine & Kalle, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet sommaren 2015! Läs alla deras samlade inlägg här >

Foto: If och Kalle Germundson

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln