Alternativ Nobelmiddag
Att äta vegetariskt innebär mindre miljöbelastning, och visst kan man laga vegetariskt även till fest! Därför har vi på EcoBride tagit fram ett trerätters festmeny som är helt vegetariskt. Passar både till kvällens Nobelmiddag eller andra festliga tillfällen. I princip alla ingredienserna brukar gå att hitta ekologiska och både rotfrukter och päron finns lokalproducerade. Receptet räcker till ca 4 personer. Jag vill verkligen slå ett extra slag för vanilj- och ingefärskokta päron med hemgjord kolasås. Det låter avancerat och krångligt men är verkligen busenkelt då de i princip tillagar sig själva medan du kan göra annat – och det blir fruktansvärt gott.
Önskar er en trevlig Nobelmiddag! /Anna
Vegetarisk festmeny
Förrätt
Smördegspuffar med parmesankräm
Varmrätt
Citrondoftande zuchinilindad tofu med rotfruktspuré och
smörstekta kantareller
Dessert
Vanilj och ingefärskokta päron med vaniljglass och hemgjord kolasås
Här kommer receptet på varmrätten. Recept på förrätt och efterrätt hittar du i EcoBride Clubs forum. Är du inte redan medlem i EcoBride Club? Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Bli medlem här >
Citrondoftande zucchinilindad tofu
Ingredienser:
400 g fast ekologisk tofu
Skal och saft av 1 ekologisk citron
1 tsk sambal oelek
Ca 5 msk svensk ekologisk rapsolja
½ dl finhackade KRAV-märkta färska örter
2 pressade vitlöksklyftor
En nypa salt & en nypa socker
1 ekologisk zucchini
Gör så här:
- Blanda olja, socker, salt, vitlök, örter, sambal och citron till en marinad.
- Skär tofun i åtta skivor, lägg i en burk och slå över marinaden. Låt stå kallt minst ett par timmar eller över natten.
- Lägg tofun i en lätt smord ugnsform.
- Skär zucchinin i långa strimlor med hjälp av en osthyvel eller mandolin och linda den runt tofun.
- Droppa lite olja över tofun och baka i 225 grader i 20-25 min eller tills det har fått fin färg.
Rotfruktspuré och smörstekta kantareller
Ingredienser:
1 kg blandade rotfrukter tex mandelpotatis, palsternacka och rotselleri
2 dl ekologisk creme fraiche
2 dl ekologisk grädde
ca två nävar svenska kantareller
några msk ekologiskt smör
1 nypa riven muskotnöt
salt och peppar
Balsamicocréme och vattenkrasse till servering.
Gör så här:
- Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och tillsätt salt. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 20 minuter.
- När rotfrukterna är klara häller du bort vattnen och klickar i smör, muskot, grädde och creme fraiche - mixa sedan ihop till en slät puré med en mixerstav. Salta och peppra efter smak.
- Riv moroten fint och fritera den i olja i en panna tills den blivit lite krispig. Var försiktig så det inte bränns.
- Smörstek kantarellerna – smaksätt med lite salt och peppar
- Klicka eller spritsa ut rotfruktspurén på tallriken. Dekorera med den friterade moroten på toppen. Lägg upp den zucchinilindade tofun bredvid. Servera de smörstekta kantarellerna till samt dekorera med vattenkrasse. Droppa gärna lite balsamicocréme över.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bellapierre marie&henrik tackkort deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine naked cake blomsti påsk prickigt bernzon blommor skottår festprogram maria&markus ta tillvara annie&tomas pernilla&david guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker var rädd om maten ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen hotell flower power presentöppning h&m balanzen såpbubblor bröllopsfilm fanny&daniel almedalen louise&dusan sara&andreas afternoon tea städprodukter linnea&sverker robin&annika förkylning sommarväska honoré des prés earth day the great gatsby drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop barn photo booth bröllop i sigtuna odla life by lisen ecocert kyrka wedding weekend photago eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn bröllopsvals sojaljus klimatkompensera nyår ris för honom buffé flique i underjorden svenskt sigill solrosor pärlor kakor naturens bästa båt musik frimärken appar grönt catering biodynamiskt låna stockholm spex&skoj världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop parfym hyra bruduppsättning hungerprojektet glamour madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe wwf sara&daniel svanen midsommar forum rosa budget krav jordgubbar stearinljus alla hjärtans dag brud utomhusbröllop kungligt bröllop bröllopskonsultation trädgårdsbröllop närproducerat favours vegetariskt bröllopstrend retro katharina brunat vitt vegan etiskt brudskål weleda festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad hudvård fest ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club fair trade bröllopsmässa accessoarer bröllopstårta tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning dekorationer vigsel återbruk diy 2013 heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin ecobride victoria&daniel josefine&kalle inbjudningskort vin ängsbröllop 2012 brudgum vinterbröllop rosor cupcakes ekoguld transporter recept julklapp 2014 återvunnet möhippa dessert guld 2010 2011 liseberg choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal linn&asim johannae trend nvey eco blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning vår fsc vitguld fyra bröllop earth hour bok & bibliotek frieri corsage gul slöja underkläder läckö tärna ina nordberg alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen sigtunahöjden lantligt 20-talet ekohippa valborgs champagne hemsida blomsterkrans färgglatt kinnekulle morgongåva utomlands camino ekoturismföreningen brunch wilma&friends rabattkod lavish design care candle grow eco gt silver fiskguide beyond retro fotobås sophia couture carl-philip och sofia love stockholm servettvikning kate&william the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart våra oköttsliga lustar florist tina larsson pride twitter spar pengar ekosilver nuxe 50-talet en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner patricia&henrik dermanord anna-karin&hans djurtester marsalk beneco mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekocharter hålla tal cake toppers linn&mattias go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke bröllopsforum volontärresor sju sorters kakor gästlista dr.hauschka hanna&björn toastmaster forever unique jewelry mikael sjömilla lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings orange dans loveko gästbok skebo herrgård first sight