headerfoto

Jakten på brudklänningen

Jag befinner mig i Vasastan, närmare bestämt på Odengatan 83 i Stockholm, och ska precis till att gå in genom dörren till Epok Vintage. När jag tar steget in i butiken känns det som att jag kliver in i en helt annan värld. Jag lämnar mörkret, regnet och blåsten bakom mig och välkomnas av en miljö som är varm, inbjudande och spännande på samma gång. Väggarna pryds av kläder, hattar, tyger och prylar. Agneta, som äger butiken, hälsar välkommen och visar oss genom labyrinten av kläder, upp genom en spiraltrappa till andra våning. Även på detta plan är det fullt med kläder överallt. ”Nu ska vi ha kul!”, säger Agneta och öppnar det stora klädskåpet med helkroppsspegel, som är fylld av gamla brudklänningar.

Agneta tar endast emot kläder som är minst 50 år gamla. Jag testar klänningar från 1900 talets olika tidsperioder och Agneta får mig att känna mig vacker i varenda en av dem. Hon berättar historien bakom de klänningar hon vet var de kommer ifrån och informerar om tygerna, tillverkningssätten och modetrenderna för varje tidsperiod. Jag får testa ett diadem som är hundra år gammalt, och givetvis Agnetas egendesignade huvudprydnader. Förutom att hon bl.a. har en byggnadsingenjörsutbildning i ryggen och gästspelar som karaokedrottning på Gröne Jägaren på kvällarna är hon nämligen också modist. Jag märker snart att Agneta själv fascinerar mig minst lika mycket som hennes klänningar. Jag får känslan av att hon är en kvinna som genom hela sitt liv har gått sin egen väg och alltid gjort det som hon önskat och brunnit för. Det är otroligt tillfredsställande att bevittna.

Lite senare på kvällen ligger jag i hotellsängen och tänker tillbaka på min första brudklänningsprovning med ett leende på läpparna. En del av mig undrar om det verkligen hände på riktigt. Tänk att någon faktiskt kunde locka fram det där hos mig, intresset för att prova brudklänningar. Jag känner mig tacksam för möjligheten att ha träffat Agneta och fått ta del av hennes otroliga energi och testa hennes fantastiska klänningar. För mig var det en unik upplevelse, som jag varmt rekommenderar andra brudar som är ute efter att köpa eller hyra en vintageklänning.

Ni undrar kanske om det blev något köp? Jodå, numera hänger det en brudklänning i mitt yoga-rum hemma i lägenheten som väntar på att fixas i ordning! Men den får vara hemlig tills vidare…

PS: Följ gärna Agneta och Epok Vintage på Instagram 

/Jossan

Följ våra bröllopsbloggare Josefine & Kalle, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet sommaren 2015! Läs alla deras samlade inlägg här >​
 

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln