headerfoto

Vad innebär att guldet är Fairtrade?

Att välja vigselringar är oerhört kul och spännande och valen kan ibland ses som oändliga. Så är det för mig just nu. Jag har precis börjat fundera över hur min vigselring ska se ut. Det som dessutom är viktigare för mig än hur den ser ut och det är att den är tillverkad av människor som har det bra och att tillverkningen sker med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Guld är en väldigt vacker metall och det börjar bli vanligare med rättvisemärkt guld blir i Sverige. Jag rekommenderar att man har en dialog med sin guldsmed om var metallen kommer från. Att det finns ett problem med konfliktdiamanter känner många människor idag till, men få vet om att många ädelmetaller som till exempel guld dras med liknande problem. Afrika och andra fattiga regioner i världen är stora producenter och exportörer av råvaror bland annat guld. Arbetsförhållandena är ofta dåliga och för handeln med ädelmetaller finns i dagens läge inga fungerande internationella avtal. Ansvaret ligger alltså helt hos konsumenten.

Som tur är finns det Fair Trade märkt guld som certifieras. Det certifierade guldet kommer från kontrollerade gruvor där Fair Trade tillsammans med industrin kan ställa krav på gruvbolagen. De krav som ställs på gruvbolagen är bland annat:

  • Inga barn eller minderåriga får jobba i gruvan
  • Inget tvångsarbete
  • Miljökrav
  • Höga säkerhetskrav för att skydda arbetarnas hälsa och mot olyckor
  • Får inte bidra till kapprustning eller för att finansiera pågående konflikter eller inbördeskrig


Fair Trade är också med och bidrar till positiv utveckling i de områden man arbetar med t.ex. 

  • Hjälpa till med återuppbyggnad av samhällen som tidigare haft det mycket dåligt
  • Bonus till gruvbolag som följer de regler som man satt upp


PS: Kriterierna för guld finns att läsa i sin helhet på Fairtrade Internationals hemsida
 

 /Ellen

Följ våra bröllopsbloggare Ellen & Gustav, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet sommaren 2015! Läs alla deras samlade inlägg här >​
 

Foto: pixabay.com

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln