headerfoto

Miljövänliga bröllopsbilder som håller för generationer 

Hur väljer man en miljövänlig fotograf? Och vad är det miljöovänliga i en fotoprocess? EcoBrides samarbetspartner fotograf Erika Petersdotter på Studio Ankungen berättar hur hon gör för att både vara miljövänlig och hålla riktigt hög kvalitet i sitt arbete.

Nu står sommaren för dörren och ni som ska gifta er i år har säkert redan bokat er fotograf till bröllopsdagen. Här i Sverige blir det mer och mer populärt med DIY-bröllop där man kan göra mycket själv eller ta hjälp av släkt och vänner även när det kommer till fotografering. Och visst är det klart att det kan bli vackra bilder och lyckat även om det inte är en yrkesfotograf som närvarar. Men sen då? När bilderna är fotograferade vad händer då? På något sätt ska alla de här underbara bilderna komma till sin rätt.

Vanliga presentationsformer är inramade fotografier på väggen eller album att ta fram och kika i då och då, eller kanske som bakgrundsbild i telefonen i all enkelhet. Det finns otroligt många sätt att visa sina bilder på och mycket kan man göra själv även här - det som däremot blir väldigt svårt är att även göra det miljövänligt. Det utbudet som är tillgängligt för privatpersoner är väldigt begränsat när det kommer till just miljöhänsynen och kvaliteten i det långa loppet. Vanligt fotopapper i bilder som är framkallade på valfritt labb är gjorda av en kemikaliebas och plast. Vanliga ramar från ex. Ikea är formpressat trä och tillverkade efter kvantitet snarare än kvalitet vilket gör att ramarna i värsta fall kan bli helt skeva efter en tid.

Som tur är hänger kvalitet och miljöhänsyn ganska väl ihop. De miljövänligare produkterna håller generellt väldigt hög kvalitet och arkivbeständighet. Till exempel så används syrafritt papper och växtlim vid arkivbeständig inramning. Dessa alternativ säljs dock oftast inte direkt till privatpersoner, utan man får kontakta ex. en yrkesfotograf eller rammakare. Det är dessutom ganska snårigt att hitta leverantörer som har ett bra tänk kring hållbarhet och det är många delar som man måste hålla reda på. För mig är det här något som är väldigt viktigt och något som jag lagt ner mycket tid på att försöka reda ut. Det är en ständigt fortgående process att hålla sig uppdaterad, men det är också väldigt kul och jag känner verkligen att jag kan erbjuda bra saker rakt igenom.

Det kan vara lätt att säga att man är miljömedveten som fotograf idag, så länge man levererar bilderna digitalt har de ingen avsevärd påverkan på miljön. Men det här är inte ett rimligt argument för mig. Vi måste sträva längre och kunna erbjuda mer än så. Bilder ska kunna presenteras på traditionella vis så att vi kan titta på dem och njuta av dem utanför bildskärmen utan att vi får dåligt samvete i miljöhjärtat.

Album
Mina album levereras av ett företag som heter Folio Albums, och det är ett företag som har en miljöprägel på hela sin produktion. Albumen är individuellt designade med stilren layout som lyfter fram bilderna. Sidorna är underbart matta, av hög kvalitet med fin återgivning.

Ramarna
Ramar har betydelse för hur bilden upplevs på väggen. Bra ramar ökar dessutom livslängden istället för att förkorta den. Jag erbjuder kvalitetsramar från Tranåslist med ekomärkning och clarity-glas. Clarity-glaset för stor skillnad för betraktningen av bilden eftersom det släpper igenom mer ljus, mindre UV-strålning, och minimal reflektion. Deras miljömärkning som de kallar Eco frame beskrivs som ett miljöriktigt alternativ som innebär att råvaran som används i ramlisten kommer från PEFC-certifierade sågverk.

Förstoringarna
Bilderna är printade på bomullspapper som är otroligt vackert med fin återgivning, fritt från syra och har lång livslängd. Pappret tillverkas av en tysk pappersleverantör, Hahnemuele. Det här företaget har tagit fram en serie papper med en miljömärkning som de kallar green-rooster. Märkningen är en symbol för att de arbetar för en ekologisk pappersproduktion med sparsam resursåtgång och där de är investerade i projekt för att bevara miljön.

Digitala filer
När det kommer till digitala filer skickas många av beställningarna direkt via maillänk, och i andra fall levereras de på usb-minnen av 100 % återvunnet material.

/Erika 

 

Foto: studioankungen.se

Letar ni efter en duktig fotograf? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln