headerfoto

Plocka löv, bär och blommor? Vad säger allemansrätten?

Har ni hittat ett DIY-tips där ni kan använda material från naturen? I så fall kan det vara bra att veta vad som gäller enligt allemansrätten innan ni ger er ut i naturen för att samla på er material. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet att vara i naturen för oss alla, men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Ni får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, förutsättningen är att ni inte tar växter som är fridlysta. Grundregeln för allemansrätten är: inte störa, inte förstöra. Värt att tänka på är att lagtexten är gammal och att den ibland måste tolkas med sunt förnuft.  

/Helena

9 tips före du plockar material i naturen

1.    Mossa. Mossor och lavar finns inte med i lagtexten men får antagligen plockas. Men inte i stora mängder och inte till försäljning. Det tar nämligen lång tid för mossor och lavar att växa tillbaka.

2.   Buskar. Ni får inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagen, men säkrast är att lämna buskar helt i fred.

3.   Stenar. I lagen står det att sten inte är tillåtet att ta med sig utan markägarens medgivande, men att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen kan knappast räknas som brottsligt. Det är inte tillåtet att knacka loss sten ur berg.

4.   Växter. En del fridlysta växter får inte plockas alls, andra får plockas men inte grävas upp med rötterna och några får inte plockas för försäljning. Läs Fridlysta växter och djur i Sverige (http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/8600/978-91-620-8605-3/) för att veta vilka växter som är fridlysta.

5.    Löv. Enstaka löv kan tas från träd, men att bryta kvistar är förbjudet. Det bästa är att ta nedfallna löv från marken.

6.   Grenar och kvistar. Mindre nedfallna grenar och kvistar kan plockas, men ni får inte bryta grenar eller kvistar från levande träd och buskar.

7.   Bär och svamp. Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset eller busken. Markägaren får dock inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Att plocka bär är tillåtet enligt allemansrätten, även i stor skala och för försäljning. Men det får inte innebära orimliga problem för markägaren.

8.   Frukter. På ödetomter utan byggnader kan ni fritt plocka förvildade äpplen, körsbär, hallon, krusbär och liknande.

9.   Nötter och ollon. Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. De är inte heller fridlysta men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd.

Har ni frågor om allemansrätten? Kontakta i så fall länsstyrelsen i ert län. Se telefonnummer och e-postadresser på länsstyrelsernas gemensamma webbplats.

Källor: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln