headerfoto

Plocka löv, bär och blommor? Vad säger allemansrätten?

Har ni hittat ett DIY-tips där ni kan använda material från naturen? I så fall kan det vara bra att veta vad som gäller enligt allemansrätten innan ni ger er ut i naturen för att samla på er material. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet att vara i naturen för oss alla, men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Ni får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, förutsättningen är att ni inte tar växter som är fridlysta. Grundregeln för allemansrätten är: inte störa, inte förstöra. Värt att tänka på är att lagtexten är gammal och att den ibland måste tolkas med sunt förnuft.  

/Helena

9 tips före du plockar material i naturen

1.    Mossa. Mossor och lavar finns inte med i lagtexten men får antagligen plockas. Men inte i stora mängder och inte till försäljning. Det tar nämligen lång tid för mossor och lavar att växa tillbaka.

2.   Buskar. Ni får inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagen, men säkrast är att lämna buskar helt i fred.

3.   Stenar. I lagen står det att sten inte är tillåtet att ta med sig utan markägarens medgivande, men att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen kan knappast räknas som brottsligt. Det är inte tillåtet att knacka loss sten ur berg.

4.   Växter. En del fridlysta växter får inte plockas alls, andra får plockas men inte grävas upp med rötterna och några får inte plockas för försäljning. Läs Fridlysta växter och djur i Sverige (http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/8600/978-91-620-8605-3/) för att veta vilka växter som är fridlysta.

5.    Löv. Enstaka löv kan tas från träd, men att bryta kvistar är förbjudet. Det bästa är att ta nedfallna löv från marken.

6.   Grenar och kvistar. Mindre nedfallna grenar och kvistar kan plockas, men ni får inte bryta grenar eller kvistar från levande träd och buskar.

7.   Bär och svamp. Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset eller busken. Markägaren får dock inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Att plocka bär är tillåtet enligt allemansrätten, även i stor skala och för försäljning. Men det får inte innebära orimliga problem för markägaren.

8.   Frukter. På ödetomter utan byggnader kan ni fritt plocka förvildade äpplen, körsbär, hallon, krusbär och liknande.

9.   Nötter och ollon. Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. De är inte heller fridlysta men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd.

Har ni frågor om allemansrätten? Kontakta i så fall länsstyrelsen i ert län. Se telefonnummer och e-postadresser på länsstyrelsernas gemensamma webbplats.

Källor: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln