headerfoto

Vad väljer ni för diamant?

Det finns många andra alternativ till diamanter om ni behöver hålla er budget eller om det är något annat skäl som gör att ni vill ha exempelvis andra stenar i era ringar. Diamanter är vackra men de är också dyra och eftertraktade vilket gör att de ofta omgärdas av konflikter och sociala problem som jag nämt innan. Ja, förutom de rättvisemärkta diamanter som bryts i Canada, Ryssland och Sydamerika. Priserna på rättvisemärkta diamanter varierar, men är oftast väldigt dyra. Då är det viktigt att veta att det finns fler alternativ.

/Ellen

Synetiska diamanter
En labb-diamant, även kallad en syntetisk diamant, har samma kemiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. Sedan 10-15 år tillbaka har man kunna tillverka diamanter. Tekniken uppfanns i Ryssland men idag sker tillverkningen i USA. Det är omöjligt för en människa att se skillnad på en labb-diamant och en naturlig diamant. Priserna är ca 20% lägre än en naturlig diamant. Den är dessutom mer miljövänlig.

Moissanite
Moissanite är en kiselbaserad kristall som är nästan lika hård som en diamant (9,25 och 10 mohs för en diamant). En moissanite reflekterar mer ljus än en diamant. Moissanite förekommer naturligt i små mängder, under 90-talet började man tillverka moissanite för smycken. Idag tillverkad de av ett företag i USA under patent. Priserna ligger runt 4000 per carat. Moissanite finns i många olika färger och former.

Cubic zircon (CZ)
Cubic Zircon är förmodligen det vanligaste diamant-alternativet i Sverige idag. Framförallt för att priserna på dessa stenar är väldigt låga (under 200:- per carat). CZ kan också tillverkar i många olika färger men har inte samma hårdhet (8 mohs) som en äkta diamant eller moissanite, detta kan göra att stenen upplevs som grumlig efter några år. CZ har tillverkats sedan slutet av 70-talet.

Antika stenar
Att köpa eller ärva en gammal ring kan vara ett alternativ för många. Fördelarna är många, man bidrar inte till handeln med konfliktdiamanter, miljöfarliga transporter och man får en sten som förmodligen är helt unik.

När det kommer till stenar i ringar är det bara fantasin som sätter gränser, de senaste åren har även pärlor blivit populära. Det är viktigt att välja pärlor som är vintage eller välja pärlor som framställs på etisk och miljövänligt sätt. Det finns även vackra halvädelstenar så som ametister.


Källor: brilliantearth.com, gemesis.com, miadonna.com
 

Foto: miadonna.com

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln