headerfoto

Vad väljer ni för diamant?

Det finns många andra alternativ till diamanter om ni behöver hålla er budget eller om det är något annat skäl som gör att ni vill ha exempelvis andra stenar i era ringar. Diamanter är vackra men de är också dyra och eftertraktade vilket gör att de ofta omgärdas av konflikter och sociala problem som jag nämt innan. Ja, förutom de rättvisemärkta diamanter som bryts i Canada, Ryssland och Sydamerika. Priserna på rättvisemärkta diamanter varierar, men är oftast väldigt dyra. Då är det viktigt att veta att det finns fler alternativ.

/Ellen

Synetiska diamanter
En labb-diamant, även kallad en syntetisk diamant, har samma kemiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. Sedan 10-15 år tillbaka har man kunna tillverka diamanter. Tekniken uppfanns i Ryssland men idag sker tillverkningen i USA. Det är omöjligt för en människa att se skillnad på en labb-diamant och en naturlig diamant. Priserna är ca 20% lägre än en naturlig diamant. Den är dessutom mer miljövänlig.

Moissanite
Moissanite är en kiselbaserad kristall som är nästan lika hård som en diamant (9,25 och 10 mohs för en diamant). En moissanite reflekterar mer ljus än en diamant. Moissanite förekommer naturligt i små mängder, under 90-talet började man tillverka moissanite för smycken. Idag tillverkad de av ett företag i USA under patent. Priserna ligger runt 4000 per carat. Moissanite finns i många olika färger och former.

Cubic zircon (CZ)
Cubic Zircon är förmodligen det vanligaste diamant-alternativet i Sverige idag. Framförallt för att priserna på dessa stenar är väldigt låga (under 200:- per carat). CZ kan också tillverkar i många olika färger men har inte samma hårdhet (8 mohs) som en äkta diamant eller moissanite, detta kan göra att stenen upplevs som grumlig efter några år. CZ har tillverkats sedan slutet av 70-talet.

Antika stenar
Att köpa eller ärva en gammal ring kan vara ett alternativ för många. Fördelarna är många, man bidrar inte till handeln med konfliktdiamanter, miljöfarliga transporter och man får en sten som förmodligen är helt unik.

När det kommer till stenar i ringar är det bara fantasin som sätter gränser, de senaste åren har även pärlor blivit populära. Det är viktigt att välja pärlor som är vintage eller välja pärlor som framställs på etisk och miljövänligt sätt. Det finns även vackra halvädelstenar så som ametister.


Källor: brilliantearth.com, gemesis.com, miadonna.com
 

Foto: miadonna.com

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln