headerfoto

Välj KRAV-märkta jordgubbar till midsommar!

Jordgubbar är verkliga superbär! De är fulla av antioxidanter som stärker kroppens försvar mot åldrande och sjukdomar. Bland annat innehåller de flavonoider, som ger jordgubbar deras röda färg, C-vitamin, ellagsyra, järn, fibrer och folsyra. Jordgubbar anses även kunna förbättra hjärnans funktion och minska risken för depression, de kan även minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen, så passa på att frossa i dem nu i sommar!

Tyvärr besprutas jordgubbar rätt mycket - även i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen får en jordgubbsplanta i snitt 6,4 doser bekämpningsmedel per hektar och säsong. 2013 gjorde Livsmedelsverket stickprov på jordgubbar för att mäta förekomsten av rester av kemiska bekämpningsmedel från odlingen. Mätbara resthalter påträffades i 84 procent av proven. I jordgubbar som odlats i Sverige var siffran ännu högre! Det fanns rester i 92 procent av proverna. Något som är lite oroväckande är att det inte tas hänsyn till de hormonstörande kemikalierna. Krav på testning av kemikalier för hormonstörande effekter saknas tyvärr i hög grad. 

Väljer du KRAV-märkta jordgubbar minskar du risken att få i dig kemikalier. Ogräsbekämpningen sker för hand eftersom KRAV-märkta jordgubbar inte får besprutas med kemiska bekämpningsmedel. Det tar längre tid och kräver mer personal, så det är inte så konstigt om de är lite dyrare än vanliga, besprutade jordgubbar. I Sverige finns det drygt 20 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar. KRAV har en lista över alla odlarna, listan visar även vilka butiker som säljer jordgubbarna. 

/Anna

Här kan du läsa mer om jordgubbars och andra bärs hälsosamma effekter. Testet som SLV utförde kan du läsa mer om här

Foto: Pixabay

Vill du ha ekologiska tips inför ditt bröllop? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln