headerfoto

DIY: Smaksätt vattnet själv till bröllopsmaten

Genom att smaksätta ditt eget vatten till bröllopet kan du få vanligt kranvatten att kännas riktigt lyxigt! Och ni sparar både pengar och miljö genom att inte köpa förpackat mineralvatten.

/Helena

PS: Har ni någon favoritsmaksättning på kranvatten? Dela gärna med er i kommentarsfältet!
 

Varför ska ni välja kranvatten?
Kranvatten är uppemot TUSEN gånger billigare än förpackat vatten. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 2,5 öre, och då ingår förutom produktion och distribution av dricksvatten också skydd av våra vattentäkter, avledning och rening av avloppsvatten och hantering av dagvatten. Priset på förpackat vatten inkluderar endast produktion och distribution och kostar uppemot 20 kr för en halvliter. Förpackat vatten belastar dessutom miljön betydligt mer än kranvatten. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Om man jämför kranvatten med transport av 1 liter förpackat vatten så är koldioxidutsläpp mer än 1000 gånger större jämfört med samma mängd kranvatten.

Är kranvatten lika hälsosamt? 
Dricksvatten från kranen är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverkets krav. När det gäller förpackat vatten kan det både ha transporterats länge och stått länge på hyllan i affären innan det konsumeras. Det finns även förpackat vatten på marknaden som innehåller halter av fluor och/eller natrium som överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

Hur får jag vanligt kranvatten att kännas lyxigt?
Det är väldigt enkelt men ser otroligt mycket lyxigare ut om du lägger i några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, äpple, hallon eller jordgubbar. Varför inte även ha i några kvistar med färsk mynta eller citronmeliss? Endast fantasin sätter gränserna för vilken smak vattnet får! Spana gärna in vår Pinterest för mer inspiration och spännande idéer. 

Ett tips är att kolla efter ekologiska frukter och bär då konventionellt odlade tyvärr ofta är hårt besprutade. På sommaren finns det även gott om frukter och bär i Sverige att plocka och använda sig av.

 Källa: svensktvatten.se

Foto: Pixabay

Vill du ha mer inspiration till ditt bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln