headerfoto

Tåget till Enschede 

Nu är det dags för mitt tredje stopp på tågresan. Jag kommer att visa er olika städer och prima platser i en tågluff genom Europa - perfekta för bröllopsresan. I detta inlägg tar jag er med till det enastående Enschede.

/Amanda

Enschede som uttalas ”älsker di” är en romantisk nederländsk by vid norra tysklandsgränsen. Det är en cykelby full med idylliska naturområden och vilda djur. Staden hamnade på kartan för sin stora fotbollsarena och sitt världskända fotbollslag IFC Twente.


Vad väntar i Enschede?
Attraktionerna i Enschede är friluftsliv, sport, natur kombinerat med småstadsgator och dyrbara delikatessbutiker. Miljötänket i byn är första klass där varje restaurang får sina grönsaker från den lokala grönsaksmarknaden som finns på torget varje torsdag och söndag, som dessutom är helt öppen för privatpersoner att besöka! Passa på att lära känna den lokala kulturen, naturen och nygräddade stroopwafels med kolasås. För att verkligen få en smak av den nederländska kulturen kan ett besök på IFC Twente fotbollsarena vara ett säkert beslut.

Enschede är byn för er som inte lockas av den hektiska, stressfyllda storstadsresan utan letar efter något mer lugnare och harmoniskt. Här finns aktiviteter som mörkergolf, fågelskådning, vandring, cykelsemester eller varför inte passa på att ta en förtrollande dagstur till det tyska Münster? Enschede är fullt av möjligheter!

När är Enschede som bäst?  
Likt vädret i övriga Nederländerna är Enschede inget undantag. Solen skiner sällan utan är ett perfekt resmål för er som älskar regn och vatten. Årligen regnar det cirka 760 mm, men i juni, juli, augusti kan temperaturen ligga runt 21 till 26 grader, och då är det som bäst att åka dit. Uteserveringar är oftast med tak och det blir riktigt mysigt att sitta utomhus med filtar, värmelampor, en matbit och att bara få lyssna på regnet.

Att undvika i Enschede
Om ni hyr en cykel, se till att den har ett ordentligt lås. I Enschede city finns ett stort cykelgarage som funkar precis som ett svenskt garage för bilar. Gå ej på rödmarkerade gator, dessa är cykelvägar och du kommer bli påkörd.

Mitt bästa tips
Istället för att gå på restaurang en söndag så rekommendarar jag att ni går på smakrunda på den lokala matmarknaden. Där kryllar det av ekologiska grönsaker, närproducerade mejerivaror och äkta nederländsk matkultur. Det är helt okej att fråga på marknaden om smakprov, de bjuder er gärna och älskar nöjda kunder. Stanna extra längre i ostvagnarna, där finns oförglömliga ostar att prova. Det nästbästa som jag gjorde i Enschede var en guidad tur på ett av Europas största bryggerier – Grolsch ölbryggeri. En fantastisk upplevelse bakom kulisserna med ölprovning som avslut.

Bra att veta innan du åker dit
Språk: flamländska och engelska.
Tågtid: 20 timmar från Stockholm, 9 timmar från Köpenhamn. 
Ta sig runt: Cykel, båt, promenera och spårvagn.
Valuta: Euro
Internet: Det finns fritt Wi-Fi på de flesta restauranger.
Vatten: Kranvatten går jättebra att dricka. 
Sjukvård: Akutsjukvård har alla EU-medborgare rätt till. Skaffa EU-kortet från försäkringskassan innan ni åker, så har ni även rätt till icke-akut sjukvård.

Ps. Läs gärna Amandas tips inför planeringen av bröllopsresan! Problem med att hitta rätt resväg? Amanda besvarar gärna dina frågor i kommentarsfältet! 
 

Foto: Amanda Borneke

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln