headerfoto

Tåget till Enschede 

Nu är det dags för mitt tredje stopp på tågresan. Jag kommer att visa er olika städer och prima platser i en tågluff genom Europa - perfekta för bröllopsresan. I detta inlägg tar jag er med till det enastående Enschede.

/Amanda

Enschede som uttalas ”älsker di” är en romantisk nederländsk by vid norra tysklandsgränsen. Det är en cykelby full med idylliska naturområden och vilda djur. Staden hamnade på kartan för sin stora fotbollsarena och sitt världskända fotbollslag IFC Twente.


Vad väntar i Enschede?
Attraktionerna i Enschede är friluftsliv, sport, natur kombinerat med småstadsgator och dyrbara delikatessbutiker. Miljötänket i byn är första klass där varje restaurang får sina grönsaker från den lokala grönsaksmarknaden som finns på torget varje torsdag och söndag, som dessutom är helt öppen för privatpersoner att besöka! Passa på att lära känna den lokala kulturen, naturen och nygräddade stroopwafels med kolasås. För att verkligen få en smak av den nederländska kulturen kan ett besök på IFC Twente fotbollsarena vara ett säkert beslut.

Enschede är byn för er som inte lockas av den hektiska, stressfyllda storstadsresan utan letar efter något mer lugnare och harmoniskt. Här finns aktiviteter som mörkergolf, fågelskådning, vandring, cykelsemester eller varför inte passa på att ta en förtrollande dagstur till det tyska Münster? Enschede är fullt av möjligheter!

När är Enschede som bäst?  
Likt vädret i övriga Nederländerna är Enschede inget undantag. Solen skiner sällan utan är ett perfekt resmål för er som älskar regn och vatten. Årligen regnar det cirka 760 mm, men i juni, juli, augusti kan temperaturen ligga runt 21 till 26 grader, och då är det som bäst att åka dit. Uteserveringar är oftast med tak och det blir riktigt mysigt att sitta utomhus med filtar, värmelampor, en matbit och att bara få lyssna på regnet.

Att undvika i Enschede
Om ni hyr en cykel, se till att den har ett ordentligt lås. I Enschede city finns ett stort cykelgarage som funkar precis som ett svenskt garage för bilar. Gå ej på rödmarkerade gator, dessa är cykelvägar och du kommer bli påkörd.

Mitt bästa tips
Istället för att gå på restaurang en söndag så rekommendarar jag att ni går på smakrunda på den lokala matmarknaden. Där kryllar det av ekologiska grönsaker, närproducerade mejerivaror och äkta nederländsk matkultur. Det är helt okej att fråga på marknaden om smakprov, de bjuder er gärna och älskar nöjda kunder. Stanna extra längre i ostvagnarna, där finns oförglömliga ostar att prova. Det nästbästa som jag gjorde i Enschede var en guidad tur på ett av Europas största bryggerier – Grolsch ölbryggeri. En fantastisk upplevelse bakom kulisserna med ölprovning som avslut.

Bra att veta innan du åker dit
Språk: flamländska och engelska.
Tågtid: 20 timmar från Stockholm, 9 timmar från Köpenhamn. 
Ta sig runt: Cykel, båt, promenera och spårvagn.
Valuta: Euro
Internet: Det finns fritt Wi-Fi på de flesta restauranger.
Vatten: Kranvatten går jättebra att dricka. 
Sjukvård: Akutsjukvård har alla EU-medborgare rätt till. Skaffa EU-kortet från försäkringskassan innan ni åker, så har ni även rätt till icke-akut sjukvård.

Ps. Läs gärna Amandas tips inför planeringen av bröllopsresan! Problem med att hitta rätt resväg? Amanda besvarar gärna dina frågor i kommentarsfältet! 
 

Foto: Amanda Borneke

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln