headerfoto

Våra oköttsliga lustar bjuder på tips och recept 

Vi har fått chansen att ställa tre frågor till Amanda Hellberg och Eveline Johnsson som driver den vegetariska och veganska bloggen, Våra oköttsliga lustar i samband med att det är den vegetariska världsdagen idag. Anledningen till varför den vegetariska världsdagen startades var för att en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett mer etiskt liv, och att det ledde till andra miljö- och hälsomässiga fördelar.

Så idag bjuder Amanda och Eveline på en vegetarisk hösträtt från deras kokbok Ta tillvara. Det är en kokbok som fokuserar på hur vi just ska ta tillvara på vår restmat, för att på så sätt spara både miljö och plånbok. 

/Vera


Hej, vad kul att ni ville ställa upp! Vad är er drivkraft med den vegetariska maten?
- Vår drivkraft och det vi vill med vår blogg är dels att inspirera andra till att äta grönt och att visa att det är enkelt och gott med vegetarisk mat, och att den kan vara rejäl och mättande, och dels är ju drivkraften att vi tycker det är roligt. Med mat, fotografi, kreativt arbete och vackra saker. Så vi gör både oss själva och andra en tjänst. 


Vilken maträtt skulle ni absolut bjuda på ett bröllop?
- På Amandas bröllop så bjöds det på vår ultimata plockmat: Libanesisk meze. Massa olika röror, piroger och bröd - och allt var givetvis vegetariskt. Det är vår bästa mat till typ alla festliga tillfällen! 


Vad är ert bästa miljötips förutom att äta vegetarisk mat?

- Att inte slänga mat! Det är nämligen så att det slängs 28 kilo ätbar mat per person och år i Sverige, och det är ju ett enormt resursslöseri, med tanke på all energi som krävs för att odla och förädla våra livsmedel. 

Foto: Eveline Johnsson

Mixad grönsakssoppa med röda linser och citroncrème (4 port)

Överblivna, kokta grönsaker fungerar utmärkt i soppa och grytbaser, men konsistensen kanske inte längre är så tilltalande. En smart lösning är mixade soppor. Ta vad som finns i kylen, både kokt och okokt i grönsaksform, koka mjukt i buljong och mixa. För att ändå få lite struktur i den här soppan så kokar vi röda linser i de mixade grönsakerna, det blir matigt och fantastiskt gott! Servera med creme fraiche smaksatt med citronsaft och citronskal.

Detta behövs:

 • 2-3 dl kokta grönsaker, typ morötter och ärtor (Har du inte så här mycket kokta grönsaker, ta råa också)
 • 1 dm purjolök
 • 1-2 klyftor vitlök
 • 1 stor palsternacka, ca 150 gram
 • 100 gram rotselleri
 • 2 potatisar
 • 1 liter grönsaksbuljong + eventuellt ytterligare någon deciliter
 • Salt och vitpeppar
 • Olja till stekning
 • 1 ½ dl röda linser
 • 1 dl grädde (eller havregrädde)


Gör så här: Strimla purjolöken. Skala och dela palsternackan, rotsellerin och potatisen i lika stora bitar. Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den grovt. Fräs purjolök och vitlök i lite olja några minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt de övriga råa grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över buljongen, salta och peppra och låt koka tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt de redan kokta grönsakerna och mixa till en slät soppa. Blanda i grädde och röda linser och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills de röda linserna är färdigkokta. Rör noga i början, då linserna gärna sätter sig i botten. Späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.

Fråga våra experter. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln