headerfoto

Barnarbete förekommer i glimmergruvor

Vi på EcoBride har tittat närmare på den hemska nyheten att barnarbete förekommer vid utvinningen av mica. Mica är det internationella namnet på mineralet glimmer som är ett ljusreflekterande mineral som främst används i sminkprodukter. Efterfrågan på mica har ökat i takt med att allt fler konsumenter vill ha naturligt smink utan kemikalier.

Indien står för 60 procent av världens glimmerproduktion, men det mesta som exporteras därifrån kommer från illegala glimmergruvor. Officiellt producerar Indien 15 000 ton glimmer per år och ändå exporterade landet mer än 130 000 ton glimmer åren 2011-2012. Idag tros omkring 5 000 barn jobba i de illegala gruvorna enligt en rapport från 2010 som gjorts av Danwatch - en ideell organisation som granskar missförhållanden i utvecklingsländer.

Enligt KTF (Kemisk-tekniska leverantörsförbundet) diskuterar nu svenska företag om man ska sluta att använda naturligt mica och byta ut det mot en syntetiskt variant. Ett annat alternativ är att köpa mineralet från andra delar av världen, något som på sikt kommer att påverka Indien negativt.

Källa: SVT & Dagens Nyheter


Vad kan du göra?

  • Undvik att köpa produkter med mica, det finns make up-produkter som inte innehåller mica. (Men tyvärr kan mica sättas samman med andra ämnen så att läsa på innehållsförteckningen är knepigt.)
  • Handla bara av märken som gör allt för att undvika barnarbete. Tex kan Inekogruppen - som ligger bakom ekologiska Naked Lips garantera att deras mica inte kommer från gruvor där barnarbete förekommer. Läs mer här. Det svenska och ekologiska märket Dermanord/Maria Åkerberg går även de väldigt långt för att kontrollera sina leverantörer. Läs mer om det här
  • Stöd Rädda Barnen i sitt arbete mot barnarbete.
  • Köp produkter som har Fairtrade-stämpel eftersom Fairtrade kontrollerar att arbetet gått juste till och att inga barn arbetar på plantagerna eller i fabrikerna, utan de ser till så att barnen får gå i skolan istället.
Foto: Pixabay

Vill du diskutera bröllop med andra? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Etiketter: ekologiskt etiskt makeup

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln