headerfoto

Hur miljövänlig är årets Nobelmiddag?

Idag delas årets nobelpris ut, med tillhörande nobelbankett, och allas ögon riktas mot Sverige. God mat, vackra kläder, kungligheter och nobelpristagare samsas just nu i Stadshuset. I kontrast till Klimatmötet som även det just nu pågår i Paris med hårda förhandlingar.

År 2009 skrev Naturskyddsföreningen brev till Nobelstiftelsen där de föreslog att Nobelmiddagen skulle få en mer klimatsmart utformning än tidigare. Anledningen var då att klimatförhandlingarna i Köpenhamn pågick samtidigt.

Årets Nobelmeny visar både på ett hållbart och nytt sätt att laga festmat, tycker kocken Malin Broman. "Förrätten är väldigt modern, växterna är alger eller sjögräs från havet. Det är något som kommit alltmer, att man tar hand om råvaror från havet också."  Det som även är positivt är att de använt många olika delar av grönsakerna till de olika rätterna. Men tyvärr innehåller menyn även piggvar till förrätt och piggvar är enligt Världsnaturfonden en rödlistad fisk, (Du har väl koll på Världsnaturfondens fiskguide? Den finns även att ladda ner som app) så helt klimatsmart och ekologisk verkar ändå inte årets meny vara.

Ur ett klimatperspektiv ska maten inte underskattas. I genomsnitt kommer cirka 30 procent av svenskens utsläpp av växthusgaser från maten. Samtidigt finns stora möjligheter till snabba förändringar inom området. För en middag av Nobelfestens storlek kan det göra faktisk skillnad vad man väljer att servera, men framförallt skulle en miljösmart måltid ge en viktig signal till omvärlden.

Källa: klimatsmart.se, Naturskyddsföreningen, Svenska Dagbladet, Världsnaturfonden

Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjröm. Foto: Dan Lepp, © Nobel Media AB

Vill du dela bröllopstips med andra?  Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln