headerfoto

Vilken klädkod ska ni välja till ert bröllop? 

Kavaj, mörk kostym eller högtidsdräkt? Traditionella klädkoder har sina rötter i början av 1900-talet men idag väljer många att hitta på helt egna beskrivningar på vad de förväntar sig att gästerna ska ha på sig. Att bestämma vilken klädkod man ska ha är inte lätt, man vill ju inte att alla gäster ska känna sig pressade att hyra en frack eller köpa en dyr klänning som de kanske bara kommer att använda en gång. Jag tycker att det kan vara bra att utgå från de traditionell klädkoderna och sen skriva en egen kortare text kring vad ni hade tänkt er. Idag är det väldigt vanligt att brudparet väljer att klä upp sig medan det är okej för gästerna att ha lite ”enklare” kläder. 
Klädkoderna ska vara en hjälp för gästerna och tydlighet brukar uppskattas. Vill ni t.ex. gifta er på Halloween och att alla era gäster ska komma som vampyrer är ju det kul, men se bara till att vara tydlig med det i inbjudan så att alla gäster förstår det. 

/Ellen

Följ våra bröllopsbloggare Ellen & Gustaf, varje månad, hela vägen fram till bröllopet! Läs alla deras samlade inlägg här >​

Foto: Pixabay

Traditionella klädkoder


Ingen specifik klädsel angiven
Vid eftermiddagsbröllop Innebär detta egentligen frack, men den traditionen är inte känd bland alla idag, så här är det klokt att höra sig för hos värdparet om vad som är tänkt.

Kavaj 
Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden. Även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är även ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).

Mörk kostym 
Innebär alltid mörkblå eller mörkgrå kostym. Damerna bär elegantare kortklänning eller ibland långklänning (vid eftermiddagsbröllop).

Smoking 
Ska inte användas till bröllop säger en gammal regel, men den börjar i viss mån suddas ut. Om "klädsel: smoking" står på inbjudan ska smoking användas, annars ej. Den ersätter inte frack eller kostym. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning, lång eller kort, baraxlad eller långärmad.

Frack
För män innebär det alltid frack, folkdräkt eller uniform. Viktigt är att flugan och västen är vita till fracken vid bröllop. Kvinnorna bär lång elegant aftonklänning, här går det bra med urringat. Gärna långa handskar till baraxlat. Festliga, glittriga tillbehör hör till.

Källa: Brollopsguiden.se
 

Vill få ännu fler bröllopstips? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club på facebook så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln