headerfoto

DIY miljövänligt påskpynt

Påskriset härstammar från "fastlagsriset" som är en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, vilket skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Från 1700-talet slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Påskfjädrar i riset blev vanligt förekommande först på 1930-talet.

Tyvärr kommer fjädrarna som vi köper i Sverige oftast från Kina där gäss plockas på sina fjädrar levande. En av anledningarna till att levande fåglar plockas är att dunet från slaktade fåglar inte räcker för att motsvara efterfrågan. Eftersom varje fågel kan plockas flera gånger om året får man ut mer dun per fågel - innan sen djuret går till slakt. (Läs gärna mer här.)

Så för att vara så etisk och miljövänlig som möjligt har jag pyntat riset med tygremsor. Tyget var en stuvbit jag hade och om man river det till små remsor så blir det snyggt fransigt i kanterna och påminner nästan lite om fjädrar till utseendet. Vasen som riset står i är gjord av en glasburk och små kvistar. Nedan beskriver jag mer exakt hur jag gjorde.

/Anna

Vi på EcoBride önskar er GLAD PÅSK! 

Källa: Wikipedia & Djurens Rätt
Foton: Anna Hjärp

DIY-Pinnlykta eller vas
 

Du behöver: liten glasburk (tex barnmatsburk), pinnar som är ca 1 cm tjocka (plocka dem från marken och inte från träden), limpistol, ståltråd, såg


Gör så här:
1. Mät ut och såga till pinnarna så de passar runt glasburken. Det är snyggt om pinnarna är lite högre än glasburken, men de behöver inte vara exakt lika långa, lite oregelbundenhet blir bara snyggt.
2. Limma fast pinnarna på glasburken med limpistolen. Se till så att varje pinne hamnar precis kant i kant med glasburkens botten (det är lätt hänt att de hamnar för långt ner och då kan inte glasburken stå.)
3. Linda ståltråd runt - eller kanske annat band eller snöre om du hellre vill det.
4. Fyll upp med lite grovsalt och sätt i ett miljövänligt värmeljus eller fyll med vatten och sätt i lite blåbärsris pyntat med tygremsor.
 

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln