Gör din egen bröllopsdessert
Ett sätt att få en personlig touch på bröllopet är att låta era egna smakminnen avspegla sig i bröllopsmenyn. Just desserten är något som ofta går ganska så enkelt att lyckas bra med på egen hand, men det gäller att välja en dessert som är hyfsat enkelt att göra till många och som kan förberedas en eller två dagar i förväg.
Min egen favorit vid alla former av festligheter är pannacotta. Grunden är enkel och samtidigt går smakerna att variera i alla oändlighet. På hösten brukar jag servera smörkokta äpplen med stjärnanis som topping, på vintern passar en mustig chokladvariant och på sommaren tar jag helt enkelt det bär som är moget och i säsong just för tillfället. En vanlig traditionell vaniljpannacotta blir både god och festlig tillsammans med så gott som vilket bär eller frukt som helst.
Här kommer en lyxig bröllopsvariant med smak av champagne och färska jordgubbar som med fördel serveras i slutet av juni eller början av juli när de svenska jordgubbarna är som bäst.
Champagnepannacotta med färska jordgubbar
Kan göras upp till 3 dagar i förväg. Med fördel minst 1 dag i förväg så smakar den allra bäst. Använd ett ekologiskt mousserande vin som är helst är halvtorrt. Utgå från ett vin du gillar att dricka. Väljer du en riktigt torr variant kan du behöva tillsätta lite extra socker för att alkoholsmaken inte ska ta över.
8 portioner (ta receptet x 5 för 40 gäster och x10 för 80 gäster. Håll koll på hur stora kastruller du har bara)
Ingredienser:
37,5 cl kyld ekologisk champagne eller mousserande vin
4 tsk gelatin (Ersätt gärna med agar-agar för vegetabiliskt alternativ)
7,5 dl ekologisk grädde
1,5 dl rättvisemärkt socker
En nypa salt
1 tsk rent ekologiskt vaniljextrakt
Gör såhär:
- Blöttlägg gelatinet i 2,5 dl champagne i 5 min.
- Blanda grädde, socker, salt och vanilj i en kastrull och värm blandningen försiktigt, men låt det inte koka. När krämen är ordentligt varm, vispa ner gelatinet och champagnen. Låt svalna i 5 minuter.
- Häll resterande champagne i en skål och rör ner gräddblandningen långsamt. Dela upp i 8 serveringsglas eller portionsformar och låt stå i kyl minst 4 timmar eller upp till 72 timmar. Täck ordentligt med plastfolie efter 4 timmar.
- Garnera med färska jordgubbar skurna i skivor och en kvist citronmeliss eller mynta. Vill du framhäva jordgubbsmaken ytterligare kan du sockra med lite rörsocker innan du lägger på dem.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Kelsey Schaefer » Tema: Flower Power: ”Jag fick mitt redan programmerade och tomma bankomatkort. att ta ut maximalt 1 0..”
-
Kelsey Schaefer » Ellen tipsar om sina ekologiska favoritviner på Vinets Dag!: ”Jag fick mitt redan programmerade och tomma bankomatkort. att ta ut maximalt 1 0..”
-
Elizabeth » Miljövänliga bröllopsinbjudningar - vad ska man tänka på?: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
-
Elizabeth » Tema: Flower Power: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
-
Elizabeth » Fotobås till festen: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias hålla tal cake toppers lantmännen ekocharter wise mattias kristiansson h&m beneco balanzen fanny&daniel anna-karin&hans dermanord palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner städprodukter linnea&sverker robin&annika förkylning ekosilver twitter pride the great gatsby earth day marie&henrik tackkort gästbok syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop google weddings gilda&pearl norge lila lars wallin påsk forever unique jewelry toastmaster skottår festprogram maria&markus ta tillvara dr.hauschka annie&tomas guerilla gardening estelle jenny & johnny go red 60-talet carl-philip och sofia sophia couture kyrka wedding weekend fiskguide silver gt crème de la crème care candle lavish design sojaljus wilma&friends photo by heart drop-in sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop kate&william barn love stockholm odla solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa musik båt frimärken brunch ris för honom camino buffé kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt låna stockholm bok & bibliotek glamour gul corsage frieri naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum retro ängsbröllop vinterbröllop vitt vegan vin festlokal josefine&kalle victoria&daniel weleda skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf ecobride brudskål etiskt gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt favours 2012 bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl ekoturism bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour hungerprojektet alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen appar skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden morgongåva utomlands ekoturismföreningen nyår lantligt ekohippa 20-talet valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe väder klimatkompensera bröllopsvals rabattkod häst och vagn elin atterstig grow eco eventomatic photago beyond retro ecocert fotobås life by lisen brudkrona linnea@sverker lisen organics gröna november amanda borneke bröllopsforum pernilla&david volontärresor sju sorters kakor gästlista bernzon blommor hanna&björn prickigt blomsti mikael sjömilla naked cake vattenlimousine linne lisa&anton dans orange deli stockholm loveko bellapierre skebo herrgård first sight våra oköttsliga lustar florist tina larsson honoré des prés sommarväska spar pengar 50-talet nuxe afternoon tea en köpfri dag almedalen sara&andreas louise&dusan bröllopsfilm patricia&henrik djurtester såpbubblor marsalk presentöppning flower power hotell rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten