headerfoto

Gör din egen bröllopsdessert

Ett sätt att få en personlig touch på bröllopet är att låta era egna smakminnen avspegla sig i bröllopsmenyn. Just desserten är något som ofta går ganska så enkelt att lyckas bra med på egen hand, men det gäller att välja en dessert som är hyfsat enkelt att göra till många och som kan förberedas en eller två dagar i förväg.


Min egen favorit vid alla former av festligheter är pannacotta. Grunden är enkel och samtidigt går smakerna att variera i alla oändlighet. På hösten brukar jag servera smörkokta äpplen med stjärnanis som topping, på vintern passar en mustig chokladvariant och på sommaren tar jag helt enkelt det bär som är moget och i säsong just för tillfället. En vanlig traditionell vaniljpannacotta blir både god och festlig tillsammans med så gott som vilket bär eller frukt som helst. 

 

Här kommer en lyxig bröllopsvariant med smak av champagne och färska jordgubbar som med fördel serveras i slutet av juni eller början av juli när de svenska jordgubbarna är som bäst. 


Champagnepannacotta med färska jordgubbar


Kan göras upp till 3 dagar i förväg. Med fördel minst 1 dag i förväg så smakar den allra bäst. Använd ett ekologiskt mousserande vin som är helst är halvtorrt. Utgå från ett vin du gillar att dricka. Väljer du en riktigt torr variant kan du behöva tillsätta lite extra socker för att alkoholsmaken inte ska ta över. 

 

8 portioner (ta receptet x 5 för 40 gäster och x10 för 80 gäster. Håll koll på hur stora kastruller du har bara)

 

Ingredienser: 

37,5 cl kyld ekologisk champagne eller mousserande vin
4 tsk gelatin (Ersätt gärna med agar-agar för vegetabiliskt alternativ)
7,5 dl ekologisk grädde
1,5 dl rättvisemärkt socker
En nypa salt
1 tsk rent ekologiskt vaniljextrakt

 

 

Gör såhär:

  1. Blöttlägg gelatinet i 2,5 dl champagne i 5 min.
  2. Blanda grädde, socker, salt och vanilj i en kastrull och värm blandningen försiktigt, men låt det inte koka. När krämen är ordentligt varm, vispa ner gelatinet och champagnen. Låt svalna i 5 minuter.
  3. Häll resterande champagne i en skål och rör ner gräddblandningen långsamt. Dela upp i 8 serveringsglas eller portionsformar och låt stå i kyl minst 4 timmar eller upp till 72 timmar. Täck ordentligt med plastfolie efter 4 timmar.
  4. Garnera med färska jordgubbar skurna i skivor och en kvist citronmeliss eller mynta. Vill du framhäva jordgubbsmaken ytterligare kan du sockra med lite rörsocker innan du lägger på dem.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln