headerfoto

Bröllopskoordinatorns bästa tips för utlandsbröllop

Drömmer ni om att gifta er utomlands? Eller har ni många internationella gäster och funderar hur ni ska få ihop festen här hemma i Sverige med gäster från världens alla hörn? Britt Thellberg är bröllopskoordinator på Bröllop i Sigtuna och EcoBrides utvalda samarbetsparter. Britt är specialist på utlandsbröllop och interkulturella bröllop. Närheten mellan Sigtuna och Arlanda uppskattas ofta av gäster som kommer långväga från eller som ska iväg och gifta sig utomlands.

Varför väljer man ett utlandsbröllop?
- Jag tror att många vill kombinera bröllopet med en resa, för det härliga klimatets skull och för atmosfären i ett speciellt land som man uppskattar. Man kan också vilja ha ett mindre bröllop med vigsel på en ambassad utomlands. Det var relativt vanligt förr att man gjorde så, t ex gifte man sig på Svenska Ambassaden i romantiska Paris, och så kom man hem som man och hustru. Kanske som en överraskning för många! Eller så har man fler vänner och släktingar i det land man väljer att lägga bröllopet, kanske ena partnerns familj är därifrån?

Hur gör man när man vill gifta sig utomlands?
- Om man inte är väldigt van resenär så rekommenderar jag att man tar hjälp av en koordinator. En koordinator erbjuder kunskap och erfarenhet så att man kan kryssa mellan problem som uppstår på ett smidigt sätt! Glöm inte att ”tid är pengar”.

Vad kan vara klurigast att få ihop med ett utlandsbröllop eller ett bröllop med många internationella gäster?
- Utan tvekan logistiken. Dels att ordna kontakterna av olika slag, men även att få ihop tidsschemat! En annan sak man ofta måste lösa är språket. Jag har varit med om att arrangera tolk till talen vid middagen.

Brukar det bli dyrare med ett utlandsbröllop än att gifta sig i Sverige?
- Maten kan i vissa fall vara billigare, men generellt skulle jag tro att helheten i slutänden blir dyrare. Detta med tanke på logistiken och alla transporter och övernattningar.

Vilket land är populärast att gifta sig i?
- Allra vanligast är nog Thailand, vackert stämningsfullt på en strand. Annars finns många populära platser runt medelhavet t ex. Frankrike, Italien och Spanien. Ofta väljer brudparet en plats där de har varit och älskar, som har ett klimat de uppskattar och som även har den typ av mat de gillar.

Går det att gifta sig utomlands och samtidigt ha ett ekobröllop?
- Att gifta sig utomlands innebär ju många resor och transporter som ju i grunden inte är så miljövänligt. Men jag för alltid in hållbarhet i olika sammanhang, eftersom det är något som jag står för. Det kan handla om t ex maten och vinet, dekorationer eller annat! Det finns många delar som går att göra ekologiskt och hållbart även utomlands.

Läs mer om Britt och Bröllop i Sigtuna på http://wedding.thebeconsulting.se

PS. Du vet väl att EcoBride kan hjälpa till med klimatkompensering för resorna?
Vill ni gifta er utomlands eller har många långväga gäster? Vi på EcoBride hjälper er gärna att klimatkompensera för resor och transporter genom vårt CSR-program där vi planterar träd i samarbete med Better Globe. Ni kan även önska er träd i bröllopspresent.
​Läs mer här >

Text: Anna Hjärp

Foto: Pixabay

Har ni kört fast i bröllopsplaneringen?

Lugn. Det är ganska vanligt att man någonstans mitt i planeringen kör fast och listan på saker som måste bokas bara växer. Vi på EcoBride har lång erfarenhet av att hjälpa brudpar på vägen. Ofta räcker en enda bröllopskonsultation för att stressen ska släppa. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln