Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor
Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen.
Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta. Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.
/Helena
Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte.
Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.
Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt.
Foton: Mattias Kristiansson
Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner
Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.
Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar
Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.
Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
david schreiner palmgrens praliner svenska inredningsbolaget en köpfri dag afternoon tea nuxe 50-talet förkylning sommarväska honoré des prés earth day the great gatsby first sight skebo herrgård bellapierre deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine naked cake mikael sjömilla blomsti prickigt hanna&björn bernzon blommor festprogram maria&markus ta tillvara pernilla&david bröllopsforum amanda borneke gröna november lisen organics linnea@sverker brudkrona var rädd om maten hålla tal cake toppers lantmännen hotell flower power presentöppning marsalk djurtester balanzen fanny&daniel anna-karin&hans eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera photo by heart kaffe anna&micke elsa billgren vego spa house of tammam hindersprövning the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver naturens bästa ekohippa 20-talet frimärken brunch ekoturismföreningen för honom camino buffé kinnekulle färgglatt pärlor hemsida janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop parfym hyra bruduppsättning bok & bibliotek brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept transporter 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop vinterbröllop brudgum inbjudningskort katharina brunat vitt etiskt brudskål weleda festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa fest ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin ecobride victoria&daniel josefine&kalle vin vegan bröllopstrend vegetariskt favours 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag kungligt bröllop möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning vår fsc vitguld blå earth hour hungerprojektet frieri corsage gul glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm låna biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden morgongåva utomlands ris nyår lantligt båt musik valborgs champagne photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen odla love stockholm barn kate&william medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik rosenserien svensexa sångsolist väder drop-in wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt bröllopsfilm patricia&henrik dermanord såpbubblor beneco h&m mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekocharter regnbågsbröllop ekolibreeze linn&mattias 60-talet go red jenny & johnny estelle guerilla gardening annie&tomas volontärresor sju sorters kakor gästlista dr.hauschka skottår toastmaster forever unique jewelry påsk lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings orange dans loveko gästbok tackkort marie&henrik våra oköttsliga lustar florist tina larsson pride twitter spar pengar ekosilver robin&annika linnea&sverker städprodukter almedalen sara&andreas louise&dusan