headerfoto

Vad innebär ett vegetariskt bröllop?

Vegetariskt bröllop = vegetarisk mat, tänker du. Men ett vegetariskt bröllop kan innebära mer än så. Om ni är vegetarianer så kanske ni helt vill undvika produkter som kommer från djurriket. Därför innebär ett vegetariskt bröllop inte bara att välja vegetarisk mat, utan t.ex. att man väljer bort vin med animaliska ingredienser, inte vill bära en bröllopsklänning i siden och inte vill ha gelatin i dessert och tårta. Här kommer fem tips för er som vill ha ett helt vegetariskt bröllop.


/Helena

Bröllopsklänning i siden

Bröllopsklänningar är ofta gjorda i siden eller silke. Siden är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver. Man skiljer mellan natur- och konstsiden. Konstsiden är mycket billigare än äkta siden och gjort av konstfibern rayon. För att kunna utvinna silkestråd kokas silkeslarver levande. För 0,4 kg silkestyg krävs ca 2 000-3 000 silkeslarver och det innebär väldigt många larver som dödas för ett silkesplagg. Vill du inte ha en bröllopsklänning i siden är ett hållbart alternativ att leta efter din klänning second hand eller att köpa en klänning i 100% ren ekologisk bomull eller återvunnen polyester – något som kan vara svårt att hitta men möjligt om du väljer att sy upp den hos en skräddare. 


Animaliska ingredienser i mat

Animaliska ingredienser finns i en mängd produkter. I mat är de ofta kamouflerade och gömda bakom obegripliga namn och E-nummer. Några av de kanske vanligaste missen är gelatin i bakverk, löpe i ost och animaliska ingredienser i vin. 

Tips: På Äkta Vara kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för.


Gelatin

Gelatin är ett protein och en biprodukt från livsmedelsslakt som mestadels utvinns ur grissvål, men också från klövar, mular, brosk etc. Gelatin har en mängd egenskaper där den kanske viktigaste förmågan vid bakning är att bilda termoreversibla geler, d.v.s. att det stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur. Gelatin används till fyllningar i tårtor och bakelser bland annat för att få en stadigare konsistens. Dessutom påminner gelatinets smältegenskaper i munnen om fett. Vegetariska alternativ är ex. Agar agar, karragenan, vegegel, gelésocker m.m.


Löpe
Löpe är en blandning av enzymer som produceras i däggdjursmagar och som ofta används i ost, kvarg och keso. Vid framställning av löpe tar man djupfrysta kalvmagar och maler dem, varpå de läggs i en enzymextraherande lösning. I Sverige kommer den mesta löpen från import eftersom det antal kalvar som slaktas i landet inte räcker till landets ostproduktion.
Ett vegetariskt alternativ är ystenzym som utvinns ur mögelsvampar eller växter. 

Klarning av vin

Vid klarning av vin kan animaliska produkter förekomma. Anledningen till att viner klaras är för att förhindra att vinet får "slöjor" och blir grumligt. De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, men kan också göras med hjälp av bentonit som är ett slags lera. Gelatin och husbloss är två animaliska hjälpmedel. Gelatin är som nämnt animaliskt och husbloss är ett slags fisklim. Även ägg och mjölk är två produkter som det kan finnas spår av i vinet. Sedan 2014 ska det stå på vinflaskan om den innehåller äggprotein, husbloss, gelatin m.m.

Tips på helt vegetariska och ekologiska viner till festen finner du här. Mer inspiration och tips kan ni finna på vår sida "Så gjorde vi" där du bland annat kan läsa om Pernilla och Davids veganbröllop.
 

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln