Vad innebär ett vegetariskt bröllop?
Vegetariskt bröllop = vegetarisk mat, tänker du. Men ett vegetariskt bröllop kan innebära mer än så. Om ni är vegetarianer så kanske ni helt vill undvika produkter som kommer från djurriket. Därför innebär ett vegetariskt bröllop inte bara att välja vegetarisk mat, utan t.ex. att man väljer bort vin med animaliska ingredienser, inte vill bära en bröllopsklänning i siden och inte vill ha gelatin i dessert och tårta. Här kommer fem tips för er som vill ha ett helt vegetariskt bröllop.
/Helena
Bröllopsklänning i siden
Bröllopsklänningar är ofta gjorda i siden eller silke. Siden är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver. Man skiljer mellan natur- och konstsiden. Konstsiden är mycket billigare än äkta siden och gjort av konstfibern rayon. För att kunna utvinna silkestråd kokas silkeslarver levande. För 0,4 kg silkestyg krävs ca 2 000-3 000 silkeslarver och det innebär väldigt många larver som dödas för ett silkesplagg. Vill du inte ha en bröllopsklänning i siden är ett hållbart alternativ att leta efter din klänning second hand eller att köpa en klänning i 100% ren ekologisk bomull eller återvunnen polyester – något som kan vara svårt att hitta men möjligt om du väljer att sy upp den hos en skräddare.
Animaliska ingredienser i mat
Animaliska ingredienser finns i en mängd produkter. I mat är de ofta kamouflerade och gömda bakom obegripliga namn och E-nummer. Några av de kanske vanligaste missen är gelatin i bakverk, löpe i ost och animaliska ingredienser i vin.
Tips: På Äkta Vara kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för.
Gelatin
Gelatin är ett protein och en biprodukt från livsmedelsslakt som mestadels utvinns ur grissvål, men också från klövar, mular, brosk etc. Gelatin har en mängd egenskaper där den kanske viktigaste förmågan vid bakning är att bilda termoreversibla geler, d.v.s. att det stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur. Gelatin används till fyllningar i tårtor och bakelser bland annat för att få en stadigare konsistens. Dessutom påminner gelatinets smältegenskaper i munnen om fett. Vegetariska alternativ är ex. Agar agar, karragenan, vegegel, gelésocker m.m.
Löpe
Löpe är en blandning av enzymer som produceras i däggdjursmagar och som ofta används i ost, kvarg och keso. Vid framställning av löpe tar man djupfrysta kalvmagar och maler dem, varpå de läggs i en enzymextraherande lösning. I Sverige kommer den mesta löpen från import eftersom det antal kalvar som slaktas i landet inte räcker till landets ostproduktion.
Ett vegetariskt alternativ är ystenzym som utvinns ur mögelsvampar eller växter.
Klarning av vin
Vid klarning av vin kan animaliska produkter förekomma. Anledningen till att viner klaras är för att förhindra att vinet får "slöjor" och blir grumligt. De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, men kan också göras med hjälp av bentonit som är ett slags lera. Gelatin och husbloss är två animaliska hjälpmedel. Gelatin är som nämnt animaliskt och husbloss är ett slags fisklim. Även ägg och mjölk är två produkter som det kan finnas spår av i vinet. Sedan 2014 ska det stå på vinflaskan om den innehåller äggprotein, husbloss, gelatin m.m.
Tips på helt vegetariska och ekologiska viner till festen finner du här. Mer inspiration och tips kan ni finna på vår sida "Så gjorde vi" där du bland annat kan läsa om Pernilla och Davids veganbröllop.
Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner städprodukter en köpfri dag robin&annika linnea&sverker ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day skebo herrgård bellapierre marie&henrik syntetiska diamanter loveko sagobröllop jessica jäger lisa&anton gilda&pearl norge naked cake påsk mikael sjömilla toastmaster skottår hanna&björn ta tillvara dr.hauschka gästlista pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter wise presentöppning mattias kristiansson h&m såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder sångsolist anna&micke rosenserien elsa billgren spa house of tammam hindersprövning the fair tailor barn servettvikning love stockholm carl-philip och sofia life by lisen fotobås wedding weekend fiskguide silver valborgs 20-talet ekohippa frimärken brunch ris utomlands för honom morgongåva kinnekulle färgglatt pärlor hemsida janna s slöja skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt spex&skoj tärna läckö fyra bröllop gul hyra bruduppsättning hungerprojektet brudtärna vitguld save-the-date vår papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept kungligt bröllop 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop favours brudgum vegan katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal resor ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa personligt ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf hår gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin inbjudningskort bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag transporter möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning maryfly organics fsc madeleine&chris blå earth hour bok & bibliotek frieri corsage parfym glamour världsmiljödagen ina nordberg stockholm låna biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden middag underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden buffé camino ekoturismföreningen nyår lantligt musik båt naturens bästa champagne photago beyond retro kyrka ecocert sophia couture odla bröllop i sigtuna kate&william photo booth medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik vego svensexa kaffe drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen marsalk beneco flower power hotell lantmännen rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke annie&tomas maria&markus festprogram volontärresor sju sorters kakor bernzon blommor forever unique jewelry prickigt blomsti lars wallin lila linne vattenlimousine google weddings dans orange deli stockholm gästbok first sight tackkort florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar 50-talet nuxe afternoon tea louise&dusan almedalen sara&andreas