headerfoto

Ekospaning på Prinsbröllopet

Vi säger återigen stort grattis till Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia! EcoBride har självklart spanat efter miljövänliga val kring Prinsparets bröllop, och i fredags skrev jag om tre punkter som Prinsparet förväntades uppfylla och som skulle gå i miljöns tecken: 1) att låna smycken från släktingar, (något som Sofia inte gjorde tyvärr), 2) åka häst och vagn mellan vigsel och fest, samt 3) att de inte önskat sig presenter utan istället önskat sig bidrag till ”Prinsparets Stiftelse”.
Bra miljöval duggar det inte tätt av, men några fler ekopoäng kammade de till sist hem:

  • Brudklänningen i tre toner av vitt har skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Handklippt och sedan handbroderad i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm. 
  • I brudbuketten ingick myrten. Myrtenbusken växer på Ulriksdals slott. (En kvist från denna buske har sedan 1935 förekommit i de kungliga brudbuketterna eller i håret).
  • Menyn bestod bland annat av gös från Hjälmaren.  
  • Slottskyrkan var delvis dekorerad med hallonkvistar, hundkex, ormbunkar och björk plockade i naturen. 
  • Porslinet och allt linne kommer från de kungliga samlingarna och är alltså återanvänt många gånger.

Jag är väl något besviken på att det inte tycks helt självklart att kungligheterna väljer det som är bäst för miljön. Markus Aujalay som var en av stjärnkockarna berättade att mycket i menyn hade kopplingar till Älvdalen vilket är prinsessans hemort, men det är en bit dit och kan inte precis kallas närproducerat, inte heller var menyn uttalat ekologisk.

Diademet som Sofia bar var en gåva från Kungen och Drottningen – huruvida den var nyproducerad eller en gammal släktklenod framgick inte, men vi får verkligen hoppas att den innehöll konfliktfria stenar. Det har heller inte nämnts ordet fairtrade  någonstans av vad jag kunnat se vilket kändes lite märkligt eftersom Sofia till vardags arbetar med internationella projekt.

Det som imponerade mest på mig under bröllopet var Kronprinsessan Victoria som bar en klänning i en blågrön nyans ur H&M:s Conscious-kollektion. Den var tillverkad av ekologiskt silke och linne. Victoria och Daniel imponerade ju stort med många bra miljöval på sitt bröllop 2010, så det känns lite tråkigt att inte Carl-Philip och Sofia valde att ta dem som inspiration.

/Anna

Foto: Mattias Edwall

Vill du ha ekologiska tips inför ditt bröllop? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln