headerfoto

DIY Brudbukett av återvunnet material

Gör din egen bukett av återvunnet material! Det är både ett miljövänligare alternativ till riktiga blommor (som ofta besprutas mycket och fraktas långväga), plus att det är plånboksvänligt och väldigt personligt. Dessutom blir det en bukett som varar för evigt! Vad du väljer att använda dig av i din bukett är upp till dig och enbart fantasin sätter gränserna. Jag använde mig av alltifrån värmeljuskoppar, spetsdukar och vintage-broscher till delar av second hand-fyndade scarves, halsband och loppisfyndade ljusmanschetter. Det underlättar enormt om du har en limpistol till hands, då det är rätt pillrigt. Så det viktigaste är att du börjar med din bukett i god tid - men det är ju inga problem om den skulle vara klar långt före er bröllopsdag, eftersom den håller "för evigt". 

/Anna

Ps. Klicka in på vårt inlägg i december så ser du fler bilder på buketten, eller gå till vår Pinterest för fler miljövänliga brudbuketter.

Foto: Anna Hjärp

Material
Grillpinnar av bambu, ståltråd, limpistol, second-handfyndade scarves eller stuvbitar, långa band (gärna i grönt), små virkade spetsdukar, olika vintage smycken tex halsband och broscher, tomma värmeljuskoppar, ljusmanschetter.

Gör så här
1) Tygrosor. Ta en bit ståltråd, ca 30 cm. Trä på en pärla och tvinna ståltråden (se bild 1 - klicka på bilderna så förstoras de). Klipp bitar av ett fint tyg tex en scarf - ca 10 cm breda och 20-30 cm långa. Vik tyget på längden (rosorna blir finare om du har viksidan uppåt) och börja sedan vira tyget runt ståltrådspärlan. Sätt små duttar med limpistolen på tyget medan du virar på det så håller det bättre. Välj själv om du vill ha öppnare "rosor" eller hårdare beroende på hur vårt du virar. Knyt ett litet snöre om längst ner på rosen för att fixera det.

2) Silverblommor. Använd dig av tomma värmeljuskoppar. Tag bort vekeshållaren i mitten. Klipp upp 4-5 snitt på kopparna och vik in kanterna - som om du skulle göra ett kuvert av varje flik. Limma ihop dem två och två - limma även fast en pärla i mitten. Vik till "bladen" så att den innersta koppens flikar går lite uppåt. Limma fast på den plana sidan av en grillpinne. (se bild 2)

3) Broschblommor, använd tex pärlor och broscher. Gör som i steg ett och trä dem på ca 30 cm lång ståltråd som du viker och tvinnar.

4) Ljusmanschettsblommor. Fäst delar av ljusmanschetter på grillpinnar med lite lim. Du kan även limma fast spetsdukar och andra lite stadigare tyger direkt på grillpinnar. (se bild 3)

5) Förbered bindningen. Enklaste och snyggaste sättet att få ihop din bukett är att dela in den i sjok. Tag en grillpinnsblomma i mitten och linda tygrosornas ståltrådssjälkar runt grillpinnen. (Se bild 4) Jag tyckte att ca 6 st tygrosor - eller broscher på ståltråd - passade runt varje grillpinne. Jag hade alltså 6 st grillpinnsblommor med 6 st rosor lindade runt sig. dvs 36 "blommor" totalt. Men detta kan du såklart välja helt själv beroende på hur pampig du vill ha din bukett. Tänk dock på att inte har för många grillpinnar då buketten annars blir för tjock.

6) Bind ihop buketten. Nu är det dags att "binda" buketten. Sätt samman dina grupperingar på snyggaste sätt. Vrid och vänd på dina grillpinnsblommor och försök att få ihop det snyggt. Du kan även justera tygrosorna lite i efterhand genom att böja upp dem eller böja ned dem så som de passar buketten.

7) Piffa till hela buketten med att t.ex. lägga ett band av pärlor trädda på ståltråd över alltihop, fäst ändarna så dolt du kan. Limma tex på en rosett eller en brosch på pärlbandet om du tycker det saknas något. (se bild 5)

8) Dölj själkarna. Linda en bit tyll runt de nedersta blommorna för att dölja själkarna (jag hade grön tyll hemma) - eller trä buketten genom ett tårtpapper. Dölj sedan grillpinnarna med att vira ett grönt band eller tyg runt dem - Glöm inte att dölja undersidan av pinnarna. Fäst med lim längst ner. Du kan även piffa till själkarna med en brosch. (se bild 6)

Lycka till!

Vill du ha fler miljövänliga bröllopstips? Gå med i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln