headerfoto

2010 > 04

Gästbloggare: Hanna Ekegren, ekobrud som gifter sig i samband med  Lisebergs trädgårdsdagar den 8 maj 2010. 

 

Vi skickade inbjudningarna igår, de blev jättefina, och då kom vi på att vi inte behövde köpa kuvert utan vi satte bara små små tejpbitar som håller ihop inbjudan o frankerade o skrev på den nästan tomma baksidan, det blev jättebra...särskilt m tanke på alla papperskuvert vi sparade miljön på. Det känns verkligen bra det här, att vi har fått in en extra växel på miljötänket. Det är säkert så att det inte alltid funkar, men om man hela tiden bär med sig ett medvetet val så kommer ju en förändring till, det är gott. Om nu små tejpbitar är bättre än alla kuverten....jag får nog införskaffa mig en bok i ämnet, men kanske kommer vi långt på den vi kommer få från dig Katharina?

 

Det kändes viktigare att inbjudan gick ut så snart som möjligt än att vi har exakt samma färg på 'loggan' som vi kommer ha på blommor etc på bröllopet, rött är rött och rött är kärlek! :)

 

Hilsen /Hanna

 

Klicka på bilderna nedan för att se Hanna & Björns inbjudningskort.

Läs hela inlägget »

Har ni sett vilka fina frimärken som finns ute just nu? Serien heter "Fest" men den kunde lika gärna heta "Love" tycker jag för det är så mycket bröllop över dem. Och dessutom finns det singelfrimärken (såna man får slicka på själv) med vigselringar som motiv. Lagom till Victoria & Daniels bröllop förmodar jag.

Om du hellre önskar något annat motiv till era inbjudningar så kan du beställa frimärken från tidigare år direkt från posten. Leta i frimärksväljaren efter ett motiv som passar just ert tema.

 

Mer om inbjudningkort blir det även på tisdag då blivande ekobruden Hanna gästbloggar om bröllopsplaneringen inför Lisebergs trädgårdsbröllop.

Läs hela inlägget »

Imorgon är Miljövänliga dagen! Lördagen den 24 april anordnas klädbytardagar på 36 platser i landet. Kolla in vilken som är närmast dig! Passa på att leta efter accessoarer till bröllopet eller kläder till sommarens alla fester som ni ska gästa.

Jag och mina väninnor började byta kläder med varandra för ungefär ett år sedan. Vi samlas när det är dags att rensa ut vinter eller sommargarderoben och kollar om det finns kläder och accessoarer som någon annan i gänget kan passa i men som man själv tröttnat på. Det som blir över lämnar vi till Emmaus eller Myrorna. Detta har bland annat gett mig följande garderobsfavoriter - en jättefin svart omlottklänning, ett halsband jag verkligen gillar, en röd schal, en snygg blommig tunika och en trekvartsärmad grå tröja som är min absoluta favorit och som jag använder varje vecka!

Läs hela inlägget »

Hur hittar man en naturligt vacker stil? Idag har jag spenderat hela eftermiddagen på Studio Sweet i Haga i Göteborg. Det var blivande ekobruden Hanna som ska gifta sig på Liseberg som fick konsultation inför brudklädseln. Det blev verkligen jättefint när frisör Lena fixade hennes hår med naturliga hårprodukter och makeup-artist Katarina Salesjö gjorde en rockig men ändå ljuvlig makeup med ekologiska produkter från Nvey Eco. Hanna som vill ha en lite rockigare stil kommer ha sotiga ögon i brunt och grönt som matchar ögonfärgen och lite kaxig utsläppt frisyr i ordnad snyggt ”rufs” med hjälp av saltvatten-spray. En äkta ekobrud! Bilder på Hannas hår och Makeup hittar du i torsdagens artikel i GT.

 

Ekologiska produkter blir allt vanligare för...

Foto: Martin Stenmark
Läs hela inlägget »

Min bok! Min alldeles egna bok. Med mitt namn på framsidan! Och mina ord inuti!  

Hon heter JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop och som nybliven "mamma" måste jag säga att hon är alldeles ljuvlig!

Hon är 24 cm hög och 24 cm bred och väger cirka 1 kg. Och så är hon alldeles len och mjuk när man smeker sidorna. Kritvit i blankt tyg som en bröllopsklänning med tjusig silverfoliering på framsidan och gudomliga fotografier inuti. Jag som inte fått barn ännu har nog aldrig varit närmare känslan av hur det måste kännas de där första timmarna med barnet i famnen. Jag vill bara smeka varje sida gång på gång.

Den här första boken. Den som låg överst i kolli nr. 1. Den ska bara vara min för evigt. Och ingen kommer vilja köpa just det exemplaret ändå så mycket som jag redan tummat på den :)

 

Detta måste vi fira! Specialpris 250 kr om du beställer just idag! Bara för att jag är så glad!

Beställ här>

Läs hela inlägget »

Vilken tid på dagen ska man lägga in själva vigseln? Ja, om man inte är ute i väldigt god tid så får man vanligtvis anpassa sig till den tid man får. Populära bröllopskyrkor är fullbokade lördagar maj-september och vissa tar upp till fem vigslar per dag. Samma gäller borgerliga vigselförättare. Boka i tid är mitt bästa råd. Om det nu ändå skulle bli vigseltid redan vid lunchtid på dagen är det bra att att planera in trevliga aktiviteter för gästerna fram tills det är dags för bröllopsmiddag och festligheter. Här är några tips:

  • Tipspromenad eller stadsvandring
  • Båtutflykt
  • Brudpars-quiz på kafé
  • Sista-minuten-lektion i bröllopsvals
  • Scrap-booking där gästerna tillsammans får göra en lyckönskningsbok

 

För kronprinsessan Victoria och hennes Daniel så blev det i veckan offentligt att vigselceremonin äger rum klockan 15.30 i Storkyrkan. Men för alla oss som planerar kunglig TV-fest denna dag kan vi räkna med att TV-sändningarna pågår både långt före och långt efter just tidpunkten för vigseln. Den utgör ju höjdpunkten i flera dagars kungligt bröllopsfirande med lunch i Stockholms Stadshus, festföreställning i Konserthuset och privat supé med dans på Drottningholms slott.

Ja, vad är väl en bal på slottet? Om inte alldeles, alldeles...underbar!

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Foto: Paul Hansen
Läs hela inlägget »
Foto: fotografcecilia.com

Grattis Hanna & Björn! 5000 röster kom in och resultatet gav en tydlig segrare. Eller snarare två...Hanna Ekegren och Björn Augustsson från Västra Frölunda blir brudparet som får ett eget ekobröllop på Liseberg den 8 maj.

- Det är otroligt roligt att så många har röstat. Att många som vi inte alls känner har slutit upp, det känns häftigt, säger Björn.

- Det är ju en unik händelse att gifta sig. Att dessutom få göra det på det här sättet gör det ännu mer speciellt.

 

Nu väntar en månad fylld av bröllopsplanering! EcoBride är medarrangör och kommer hjälpa Hanna & Björn med alla bröllopsbestyren. Vi ska hitta rätt klänning, välja musik, välja blommor till brudbuketten, knåpa ihop bordsplacering, prova smink och hårfrisyrer, fundera ut om ni vill ha brudnäbbar osv...Det ska bli väldigt roligt att få hjälpa Hanna & Björn i att planera sitt drömbröllop, ett ekologisk trädgårdsbröllop på Liseberg. Om bara 4 veckor är det dags för vigseln. Alla ni läsare är välkomna att närvara.

 

Plats: Lisebergs Lustgård

Tid: Lördag 8 maj kl. 16.00

 

 

Läs mer om Hanna & Björn i GT och se en intervju med dem i Webb-TV

Läs hela inlägget »

En ny undersökning visar att svenska par lägger i genomsnitt 54 000 kronor på sina bröllop. I storstäderna är det vanligare med dyra bröllop. Där lägger omkring en femtedel 100 000 kronor på sitt bröllop. Majoriteten gifter sig kyrkligt, en tredjedel gifter sig borgerligt. Festen kostar mest och landar i genomsnitt på 35 000 kr.

 

Personligen tror jag inte att det finns någon specifik summa ni ”måste” lägga för att det ska bli ett lyckat bröllop. Allt beror givetvis på hur många gäster och vilken inramning ni tänkt er. Och jag är helt övertygad om att det inte behöver bli dyrare bara för att ni väljer etiskt och ekologiskt. Här kommer några tips på hur ni kan hålla nere budgeten utan att göra avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar.

 

  • Låna. Låna alla accessoarer ex. smycken, slips, manschettknappar, hårspännen etc.
  • Återanvänd. Köp kläder och skor som ni kan använda många gånger framöver. Eller köp second-hand. Gör om mormors gamla vigselring eller låt en guldsmed ta tillvara andra smycken som ni har liggandes men aldrig använder.
  • Hyr. Hyr bröllopsklänning och brudgummens kläder. Hyr även porslin, linnedukar och servetter till festen.


Undersökningen är gjord av Synovate för Swedbanks räkning bland drygt 1 000 personer. De som tillfrågats är personer som nyligen gift sig.

 

Läs hela inlägget »

All gäster måste få plats, det ska vara hyfsat nära vigselplatsen, möjlighet att skapa dansgolv, gärna ett utrymme vid sidan för de som hellre pratar än dansar, fräscha toaletter, bra belysning och gärna havsutsikt och så till en rimlig budget. Den stora jakten på lokal för bröllopsfesten har börjat! Det är många praktiska detaljer som ska falla på plats. Ja, just det...har ni någon miljöpolicy? Den sista frågan är lätt att tappa bort i alla andra hundratals frågor som måste klaffa.

Mitt råd är att alltid se till helheten. Är anläggningen Svanen-märkt? Finns det en miljöpolicy? Hur arbetar de med transporter, tvätt, källsortering, städning, mat oh dryck med mera? Får personalen utbildning i miljöfrågor? Kan de svara på era eko-önskemål? Våga ställa lite krav, ju fler som frågar desto snabbare förstår anläggningarna att detta är frågor som är viktiga för deras kunder.

Själv har jag spenderat skärtorsdagen med att leta lokal tillsammans med ett brudpar som ska gifta sig på Orust i sommar. De har istället valt att rikta in sig på att hyra en lokal där de kan göra det mesta själva vad det gäller mat och dryck och annat. På så sätt får man större kontroll och kan fatta egna miljömedvetna och hållbara val för bröllopsfesten. Väljer ni istället en anläggning som arbetar miljövänligt och medvetet så kan ni få många bra tips och idéer på köpet. Oavsett vad ni önskar för lokal till er bröllopsfest så titta runt på fler olika alternativ. Jämför priser, praktiska detaljer och inte minst magkänsla. Varje gång ni åker förbi samma lokal i framtiden kommer ni att minnas tillbaka och kunna säga till barn och barnbarn "här gifte vi oss". Så ut och titta under påskhelgen! Lycka till och glad påsk!

 

Några exempel på Svanen-märkta anläggningar:

  • Hällsnäs Herrgård och Råda Säteri utanför Göteborg har i samarbete med företaget Asfaltsblomman tagit fram ett eget Reko-koncept för bröllop.
  • Rånäs slott i Roslagen, cirka en timme från Stockholm, har i samarbete med företaget Klimatpositiv tagit fram en metod för att klimatkompensera sin verksamhet.
  • Hotellkedjan Scandic erbjuder över 100 Svanen-märkta hotell.
  • Organisationen Svenska Möten har som mål att alla deras över 100 anläggningar ska vara Svanen-märkta till 1 juli 2010.

Det finns alldeles säkert många fler lokaler som arbetar miljövänligt i vårt avlånga land. Jag blir jätteglad för alla tips på fler anläggningar som passar för bröllop och som arbetar hållbart. Tipsa gärna om just er favorit!

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln