headerfoto

2010 > 08

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

För några dagar sedan lovade jag Katharina att jag skulle göra ett gästbloggsinlägg om den sista stressen inför bröllopet. Men av någon anledning blev det alldeles för stressigt, kan ni tänka er?
Inte ens i min vildaste fantasi skulle jag kunna tänka mig att det kunde vara så stressigt. Vi som var så lugna och sa hela tiden att om saker gick fel så skulle vi ta det med en klackspark. Men sen så stod man där dagen innan och insåg att dukarna inte räckte till, DJ:n hade tappat bort alla sina skivor, vi hade ingen transport till vigseln, folk började avboka i sista sekunden och vädret såg väldigt oroväckande ut.
Vilket kaos! Men det var bara att hålla humöret uppe. Beställa fler dukar från uthyrningsfirman, fixa musik via internet och låna en tandemcykel. Vädret kan man tyvärr inte göra något åt men när Katharina kom på förmiddagen och vi i lugn och ro kunde spana ut några ställen där vi kunde ha vigseln ifall det regnade så kände jag mig mycket lugnare.

Någon alternativ vigselplats behövde vi dock inte använda då moder natur log sitt allra största leende mig oss och öppnade upp molnen så solen kunde stråla när vi vigdes i Kärleksparken. Mer om själva bröllopsdagen någon annan gång.

Att det är stressigt dagen innan vigseln har nog många mer än jag fått erfara. Sen att jag och Daniel inte är de mest organiserade personerna gjorde ju inte hela saken bättre. Vi är alldeles för mycket " vi tar det som det kommer- personer" för allas tycke och smak. Ett tag kändes det som om ingen visste något alls men detta var nog troligen bara för att allt redan var klart och inget mer behövdes göras.

Så dan efter dan efter bröllopsdan har jag bara ett tips till alla er stressade brudar där ute och det är det tipset som Katharina gav mig: Njut och hångla mycket! Då blir allt bra!

Hälsingar / "fru" Sara

Läs hela inlägget »

Vilken rolig helg det har varit! Men samtidigt hektiskt med både eko-möhippa, flera bröllop och många roliga möten med människor samma helg. Bland annat kan jag avslöja att jag har varit involverad i en TV-inspelning av ett ekobröllop. Programmet heter Fyra bröllop och kommer att sändas i TV4 senare i höst. Resten är hysch pysch hemligt så mer får jag inte säga just nu... men jag återkommer när det blir mer officiellt :)

  

Efterfrågan på ekologiska bröllop och EcoBrides tjänster ökar hela tiden. Både hos privatpersoner och hos företag. Därför söker jag nu dig som vill arbeta ihop med mig för att inspirera ännu fler att arrangera ekobröllop. Det är viktigt att du delar EcoBrides värderingar om etik och miljö och att verkligen älskar att arbeta med bröllop, marknadsföring och försäljning! Jag söker bröllopskoordinatorer i Stockholm, Göteborg och Malmö och dessutom en praktikant inom marknadsföring och försäljning. Låter det intressant?

Läs mer om tjänsterna här>

 

Tipsa gärna en vän eller kontakta mig om du vill veta mer!

 

 

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se
Läs hela inlägget »

Någon som har tips på bra bröllopspresenter? Vem har inte fått den frågan av släkt eller vänner? Och många är vi som våndas för att hitta "den perfekta och personliga presenten". Det är inte lätt. Speciellt inte till par som redan har det mesta. Under sommaren har medlemmarna på EcoBride forum lämnat sina bästa tips på hållbara bröllopspresenter. Massor med bra idéer har kommit in!

Här kommer 3 idéer som jag tycker känns extra personliga, hållbara och nytänkande:

 

"Mitt tips är att dela med sig av sig själv i present - har du mycket äpplen i trädgården så gör mos och skriv "kärleksmos" på etiketten."  

Jeami, Linköping

 

"Jag var på ett bröllop där brudparet fick en massa presenter i form av tjänster från givarna. Dvs. där givarna själva utförde uppdragen, typ städa hemmet, laga festmiddag, fixa picknick."

Charlotte Wombs, Stockholm

 

"Jag tycker att en prenumeration på typ ekolådan vore en härlig present eller varför inte prenumeration på "ekomatkasse."
Anja Lindh, Stockholm

 

Tack Jeami, Charlotte och Anja för era tips! En vacker fotoram från House of fairtrade kommer på posten.

 

Mitt eget tips är att skänka en slant till ett välgörande ändamål som betyder mycket för brudparet. För att inspirera fler till detta så ger jag 1 kr till Hungerprojektet för varje ny medlem på EcoBrides fan-page på Facebook. Gå med du också och tipsa gärna dina vänner!

Foto: Ecoviva - den ekologiska matkassen. Bröllopspresent till era vänner?
Läs hela inlägget »

Nu blir det ännu fler tips och nyheter om ekologiska tjänster och produkter på EcoBride.se! Jag jobbar som bäst för att skapa ett företagsregister för att det ska bli lättare att hitta företag som säljer produkter och tjänster för etiska och ekologiska bröllop. Det är mycket information som ska fram så det tar lite tid men jag lovar att det kommer under hösten. Tipsa mig gärna om företag som ni känner till och som ni tycker passar i EcoBrides företagsregister. 

 

Men redan nu startar vi "EcoBride gillar" - en ny undersida på EcoBride.se. Med jämna mellanrum kommer vi testa produkter och tjänster som vi tror är av intresse för våra läsare. I sommar har vi bland annat testat ansiktsbehandling, ekologiska tårtingredienser och kärlekste. Läs mer här >

 

Har ditt företag produkter eller tjänster som är hållbara och passar för bröllop? 

Kontaka oss gärna om du vill att vi testar något från just ert företag. Läs mer här>

 

Vilka ekologiska produkter eller tjänster har du testat i sommar som du gillar? Skriv och berätta!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips, ekobröllop, hemsida

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Ni som har följt min gästbloggning här på EcoBride i sommar märkte kanske att det var tyst från mig förra veckan. Jag hade tyvärr en rätt jobbig vecka privat, men tro inte att det gick ut över bröllopsplanerna! Nu har jag helt nya krafter och med bara 10 dagar kvar tills den stora dagen så kan jag behöva varenda uns av energi!

Jag har redan bloggat om våra bästa tips och lite om hur vi har tänkt i vår väg mot ett ekologiskt bröllop. Min tanke var att denna vecka blogga om hur lätt och snyggt man kan binda sin egen brudbukett av vilda blommor. Men här i Göteborg var det längesedan det var väder för att plocka blommor. Eller ja, det var helt okej väder i lördags men då blev jag överraskad av mina vänner med en möhippa och de hade inte blomplockning på schemat.

Till saken, dagens tips var det.

Något som man kommer märka ganska rejält på vårt bröllop är allt pyssel som jag har gjort. Det kommer bli allt från vimplar till pimpade smörknivar. Allt för att hela bröllopet ska spegla oss, meningen är att folk ska tänka "det här är så Daniel & Sara".

Och detta utan att spendera många kronor. Det vi gjort var helt enkelt att kolla runt omkring oss och använda oss av det vi redan har hemma. Allt ifrån olika papper och pärlor som jag fått från familj och vänner till garner som jag har samlat på mig genom åren. Till och med små pappersbitar som blivit över i allt pysslandet har jag tagit tillvara , klippt till hjärtan och gjort girlanger av.
I över ett år har vi även sparat på glasburkar, flaskor och plåtburkar som vi kommer använda som vaser och ljuslyktor. En hel del har vi köpt på second hand också och de få nya saker som vi har köpt in har vi varit nog med att hitta de allra bästa alternativen eller helt enkelt köpt saker som vi kommer ha användning av även efter bröllopet.

Och man behöver inte bara kolla runt efter vad man har i hemmet utan man kan samla massa inspiration om man kollar runt omkring sig i naturen.
På min korta promenad till spårvagnen finns där en hel dunge med sjukt häftiga ormbunkar. Tanken på att fylla alla våra vaser med ormbunkar har slagit mig mer än en gång men nu börjar de tyvärr bli lite bruna och vissna. Men å andra sidan har jag upptäckt att det finns tonvis med kottar som bara väntar på att bli plockade. Och om jag hinner ge mig ut med en korg någon dag så kommer dessa kottar att pryda borden där vi ska äta vår fantastiska, ekologiska bröllopstårta.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om vad som ger mig inspiration men nu hinner jag inte. Nu ska jag sy lite rosetter till mina brudtärnors accessoarer så ni får helt enkelt titta er omkring och finna er egen inspiration!

 

Bara 10 dagar kvar... /Sara

 

Mer pyssel-inspiration och bilder från möhippan hittar du på min blogg Lilla Bröllopsmonstret >

Läs hela inlägget »

Letar ni ett extraordinärt kärleksnäste för er smekmånad? Här är ett femstjärnigt alternativ.

”En fusion av havet och himlen.” Så marknadsför sig Hospes Maricel HotelPalma och jag kan inte annat än att nicka instämmande. Aldrig har himlen och havet varit så nära, så påtagligt vacker och så blå som när jag kisar ut över poolen utan slut.  Poolkanten ser ut att gå ihop med himlen och trots att jag vet att det egentligen är en brant klippa rakt ner mot medelhavet så är det något magiskt vackert i illusionen och arkitekturen.

 

Hotellet använder den senaste tekniken för en hållbar filosofi och en stark medvetenhet om miljön med bland annat solpaneler, värmepannor på biomassa, glasning med solljusfilter, LED-belysning, lagring av regnvatten, luftkonditionering med särskild miljömärkning och dessutom sponsrar hotellet ett lokalt projekt för att bevara Mallorca djur och natur.

 

Själv nöjde jag mig med en drink på terrassen denna gång.  Men så var jag ju inte på smekmånadsresa heller :)

 

Dreamers Room (standard) kostar från ca. 2700 kr /natt.

Uppgraderar ni till ett Ecological Deluxe Room får ni både egen pool och egen terrass.  Kostar ca. 4500 kr /natt och då ingår fri lån av Segway under hela vistelsen.

 

Hospes Maricel Hotel Palma de Mallorca >

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Igår kväll visade SVT ett intressant program om textilindustrin i Asien och villkoren för textilarbetarna. Det är skrämmande fakta. En levnadslön i Bangladesh dvs. minimum vad man behöver för att klara mat och husrum är 1000 kr i månaden. En sömmerska i Bangladesh arbetar 10 tim per dag, 7 dagar i veckan och tjänar motsvarande 300 kr i månaden. Även fabriken med ekologiska tyger visade sig ha urusla arbetsvillkor. Vad kan man själv göra för att hjälpa till på vägen mot en förändring?

 

Här kommer några tips när ni väljer kläder till er och ert brudfölje:

  • Köp rättvisemärkta kläder. Det garanterar att kläderna är producerade under bra arbetsvillkor. Exempelvis säljer Gemenskap Grön rättvisemärkta klänningar som passar till brudtärna och brudnäbbar. The Fair Tailor säljer skräddarsydda skjortor som är producerade under schyssta villkor.
  • Välj dresscode ”Kavaj” eller ”Mörk kostym”. Då kan både brudgum och manliga gäster välja en kostym de redan har i garderoben eller som de kan använda vid andra tillfällen framöver. För hur ofta använder man egentligen frack, frockcoat eller smoking?
  • Hyr kläder. På så sätt förlängs varje plaggs livslängd. Se till att välja en miljövänlig kemtvätt.
  • Köp brudklänning second-hand. De flesta är ju faktiskt bara använda en enda gång tidigare. Leta på köp-och-sälj-sidor på Internet eller på hyrbutikernas utförsäljning av förra årets säsong. Wedding by Camilli är en second-hand butik  i Göteborg som är specialiserad på bröllopskläder.
  • Anlita en skräddare och förklara att ni vill att de använder återvunnet tyg. Gamla tygstuvar och second-hand-kläder kan bli helt nya plagg.

 

Läs hela inlägget »

En av de saker som inspirerade mig mest med Victoria & Daniels bröllop var sändningarna från festkonserten i Konserthuset i Stockholm kvällen före bröllopet. Mark Levengood hade full sjå för att lotsa TV-tittarna i vem som var vem på röda matten... Och plötsligt stannar en blå SL-buss och ut kommer den ena kungligheten efter den andra. Kronprinsessan och Prins Daniel valde alltså att låta även de förnämaste gästerna åka vanlig hederlig lokalbuss till festligheterna. Kul tycker jag! Och mycket bra ur miljösynpunkt.

 

När mina vänner gifte sig på Orust för ett par veckor sedan gjorde de likadant. De flesta av gästerna var bosatta i Göteborg cirka 6 mil från bröllopsfesten. Att hyra rum på Orust är visserligen mycket trevligt men ganska dyrt i semestertider och dessutom svårt att hitta hotell eller pensionat i närheten så det räcker till alla. Lösningen med hyrd buss var därför mycket populär. Om kostnaden inte ryms i er bröllopsbudget så är de flesta gäster säkert villiga att själva betala en hundring eller två för att slippa köra. Låt gästerna inkludera i sitt o.s.a om de är intresserade av att åka buss eller samåka med andra till ert bröllop.

 

Kostnaden för att hyra en buss varierar beroende på hur stor buss ni behöver (en normalstor buss tar 50 pers) och hur länge chauffören måste vänta på plats. Kontakta några olika bolag och jämför priser, service, om de har miljöbussar etc. Busschauffören Håkan från Gunnars buss som fick köra turen till Orust var en riktigt klippa och förtjänar en extra eloge. Han både assisterade kocken vid grillen och agerade privatchaufför åt bruden far, på jakt efter den bortglömda mjölken till kaffet. Allt med lika glatt humör. Det är service det!

Läs hela inlägget »

Jag har bakat blåbärstårta! På egenplockade blåbär från de västsvenska skogarna. Måste därför passa på att tipsa om Arlas utomordentliga tårt-recept-sida med mycket inspiration för både sommarfester och bröllop. Tyvärr skriver de inte ut alla ingredienserna som ekologiska, men just en tårta är superenkel att få helt ekologisk om man bakar själv. Mjöl, socker, ägg, smör, grädde – allt finns ekologiskt i er vanliga matbutik.

 

Bröllopstårta är en gammal tradition som går tillbaka ändå till romartiden och symboliserar lycka i äktenskapet och många barn. Antalet våningar på tårtan sägs symbolisera antalet barn brudparet ska få. Men det blir allt vanligare med en-vånings-tårtor till bröllop. Och nu för tiden är det ju allt vanligare att man nöjer sig med ett eller två barn också för den delen. :)

 

Det sägs föra olycka med sig om bruden bakar tårtan och jag håller faktiskt med. Inte för skrocken om olyckans skull utan för att minska stressen inför sin bröllopsdag. Om ni inte vill anlita ett konditori så är tårtbakning en jättebra uppgift att leja ut på släkt eller vänner. Att plocka blåbär eller andra sommarbär likaså. Det är trevligt men också tidskrävande. Men att plocka egna bär imponerar ofta på gästerna och är både bra för miljön och dessutom mycket godare än vattniga importerade växthus-blåbär i gigantisk storlek.  Kanske kan ni önska er tårtan som bröllopspresent?

 

Har du något bra tårtrecept? Tipsa mig gärna här!

 

Recept på blåbärstårta >

Foto: Arla. Mors Lilla Olle tårta.
Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Nu börjar det närma sig dagen med stort D för oss. Mindre än en månad kvar och vi håller som bäst på med de allra sista detaljerna. Folk frågar hela tiden om vi börjar få bröllopsnerver men vi är faktiskt oförskämt lugna.

Jag måste bara berätta för er hur mycket positiv respons vi har fått för att vi planerar ett ekologiskt bröllop. Det är inte bara våra gäster som har visat sin uppskattning utan även de företag som hjälper till runt om.
En av våra största farhågor, att ett ekologiskt bröllop skulle bli mycket dyrare än ett vanligt, inföll sig aldrig. Till och med vår florist har varit så tillmötesgående med våra krav att hon blandar i vilda växter och blommor i våra arrangemang. Det kommer bli helt fantastiskt.  Och så Oss, det är det som är det viktigaste.

Men att ringa och gå runt till olika företag innan ni bestämmer sig är ju knappast ett nytt tips. Men glöm inte att det är Ni som gör en beställning och det är Ni som bestämmer, kan inte företaget leverera så gå vidare! Det vi har lärt oss är att höra hur personen reagerar till ordet "ekologiskt", en del skiner upp på en gång och då vet man att man hittat rätt. Andra personer suckar högt och påpekar på en gång att det kommer bli dyrare, och om de inträffar så är mitt råd att gå vidare. 

För vår del handlade det om tårtan. I början skulle det inte vara några som helst att få hela tårtan ekologiskt. Det ändrade sig snabbt till att de ändå var rätt jobbigt, det skulle kosta en hel del mer. Från det gick det till att tårtan till största del kunde bli ekologiskt och tillslut så föreslog konditorn att hon kunde använda ekologiska blommor att dekorera tårtan med.
Ni kanske kan ana hur detta slutade. Vi hittade en ny konditor som bakar hela tårtan och dekorerar den ekologiskt och det blir till och med billigare!

Det jag ville säga i dagens gästbloggning är i alla fall att om man satsar på ett ekologiskt bröllop så kommer man må så bra. För varje beslut vi tar så mår vi lite bättre och blir lite gladare. Och det blir lättare och lättare att välja bort alla onödiga saker som man kanske annars förknippar med bröllop.

Och tro inte att era beslut inte gör någon skillnad. Även om ni bara byter ut era papperservetter mot tygservetter så gör det en himla stor skillnad på miljön och framför allt sätter ni ribban för alla andra par i er släkt/bekantskapskrets som kanske inte har tänkt på allt omiljövänligt i deras festplanering. 

Vi har inte en enda gång ångrat att vi valde ett ekologiskt bröllop!

 

Hälsningar /Sara

Läs hela inlägget »

Jag är precis hemkommen efter en vecka på Mallorca! 30 grader och klarblå himmel, god mat och tropiska nätter. Medelhavet har inte mist sin charm. Och ja, jag har klimatkompenserat för flygresan.  Nu var jag inte där på smekmånad men den vackra ön skulle onekligen kunna uppfylla alla era romantiska drömmar. Romantiska hotell, god mat, bra shopping, fina stränder och massor av utflyktsmål.

Själv blev jag inspirerad av den spanska maten med många närproducerade ingredienser som andas matlagningsglädje. Och fruktdrinkar som är lagom sötsyrliga och inte för mycket alkohol. Varför inte servera sangria och tapas till bröllopet? Gott, roligt och personligt. Med rätt dukning kan det bli både vackert och festligt.

 

Smaka på den här sangrian och fundera på saken :)

 

Ca. 12-15  glas

 

1 citron

1 apelsin

1 svenskt äpple

1 dl rättvisemärkt socker

2 st kanelstång

6 st torkade nejlikor

4 st torkad stjärnanis

2 flaskor (1,5 liter) ekologiskt rött vin. Gärna spanskt ex. Casa de la Ermita.

Ca. 1 liter fruktsoda eller sockerdricka

Is

Ev. 1 dl konjak eller apelsinlikör (ex. Cointreau eller Triple sec)

 

Tvätta frukten noga och skär i halvmåneformade skivor. Fördela i en stor skål eller i två tillbringare. Strö över socker, kanelstång, nejlikor och stjärnanis. Häll över vinet och eventuell konjak eller apelsinlikör och rör om. Låt stå i kylen minst två timmar, gärna över natten. Tillsätt is och fruktsoda efter egen smak strax före servering. Servera i vinglas. Garnera gärna med färska jordgubbar om det är säsong.

 

Vill du ha alkoholfri sangria kan du använda alkoholfritt vin eller lättsötad vinbärssaft.

Läs hela inlägget »
Etiketter: bröllopsmiddag, fest, dryck, mat

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln