headerfoto

2013 > 09

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Brudbuketten brukar vara ett fång med blandade blommor som bruden valt med omsorg med tanke på både kläder och bröllopet som helhet. Merparten av de blommor som finns i blomsterbutikerna odlas tyvärr med mycket kemikalier som påverkar både miljön och de som arbetar på plantagerna. Dessutom fraktas de över hela världen just för din dag, vilket inte heller är bra för miljön.

Självklart finns det sätt att minska påfrestningarna på miljön i ditt val av brudbukett, men om du precis som jag, gifter dig på vintern och inte vill ha en bukett med granris så vill jag tipsa dig om att välja en alternativ brudbukett. Det har nämligen jag gjort.

På senare år har det blivit allt vanligare att man istället för en traditionell brudbukett väljer en bukett gjord av papper, tyg eller t.o.m. smycken. Det fina med dessa buketter är, förutom att de inte vissnar och utlöser allergiska reaktioner, inte tär lika mycket på miljön om de är gjorda i återvunna material. Dessutom kan de vara hur personliga som helst och går att variera i all oändlighet.

En person som har specialiserat sig på just återvunna brudbuketter är Ina Nordberg som driver Deformed By Ina. Hon gör helt fantastiska buketter av restpapper från mönsterutskrifter, gamla knappar, ordböcker, spets och återanvända tyger från satinband och t-shirts. Mina favoriter av dem som Ina skapar är Lollipop, Frosty Leafs och Cherry Blossom. Ina bar själv en alternativ bukett, I choose U, på sitt eget bröllop och återanvände den sedan igen som bordsdekoration på deras bröllopsdag ett år senare.

Eftersom jag är lite pysslig av mig kommer jag göra min egen brudbukett, men om du inte känner dig manad att spendera några timmar på att knåpa ihop din egen bukett rekommenderar jag verkligen att ni spanar in Inas webshop eller tar en titt på Etsy.com där det finns andra begåvade bukettillverkare.

/Heidi

Foto: Ina Nordberg, Deformed by Ina

Vill du ha tips på fler leverantörer? Bli medlem i EcoBride Club! 

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering.
Bli medlem nu >

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Lisen Sundgren Weleda.  Foto: Charlotte Gawell Lisen Sundgren Weleda. Foto: Charlotte Gawell

Lisen Sundgren är örtterapeut och brinner för att lära ut hur växter och örter kan användas i våra dagliga liv – både i mat, hudvård och läkemedel. Lisen driver Life by Lisen och är också talesperson för Weleda - ny samarbetspartner till EcoBride och ett av Sveriges ledande företag inom ekologisk hudvård.


Hej Lisen Sundgren! Kan du berätta mer om Weledas affärside.
- Weleda affärsidé eller snarare mission är att stödja människans naturliga förmåga till läkning och därigenom stärka hälsan och välbefinnandet hos våra kunder.


Weleda grundades i Schweiz 1921 av den holländske läkaren Ita Wegman och den österrikiske filosofen Rudolf Steiner. Vi har funnits i Sverige sedan 1958 – så det är ett etablerat märke även här.

Vad är Weledas specialitet?
- Holistisk hudvård för både vuxna och barn. Sedan vi startade har vi framställt äkta, naturliga hud- och kroppsvårdsprodukter med biodynamiska och ekologiska ingredienser, grundade på samma helhetssyn som de antroposofiska läkemedlen. Vi använder beprövade läkeväxter, rena vegetabiliska växtoljor tillsammans med speciellt utvalda eteriska oljor.  De eteriska oljorna har även de en läkande kraft eftersom vi påverkas av dofter.

På vilket sätt visar ni omtanke om människor och miljö i ert företagande?
- Produkterna tillverkas genom en skonsam framställningsprocess med största möjliga hänsyn till miljön och är certifierade genom NaTrue. Produkterna har aldrig testats på djur – varken på enskilda ingredienser eller på slutprodukt. Weleda är dessutom med i Union of BioTrade (UEBT). Det är en icke vinstdrivande organisation som kontrollerar att exempelvis alla råvaror används på ett hållbart sätt, rättvis ersättning till alla parter inom leveranskedjan och att den biologiska mångfalden bevaras vid val av råvaror.

Vilken är din personliga favorit i Weledas sortiment?
- Oj, jag är en sådan person som väljer hudvård efter säsong kan man säga. Men nu när hösten är här så älskar jag havtornoljan med den varma citrusdoften – den värmer upp både kropp och själ. Jag brukar blanda oljan med Havtorn body lotion i samma serie på vintern för att få både fett och fukt. Annars är jag helt beroende av Weledas Revitalizing Hair som är baserad på rosmarin och som jag använder varje dag. Rosmarinolja är stärkande för håret och ger en fräsch och aromatisk doft som värmer - dessutom så gör den att håret växer snabbare och främjar hårväxt. Sedan är Pomegranate Firming Serum en favorit året om med uppstramande effekt.
 
Har du något råd specifikt till blivande brudpar?
- Släpp kontrollen över att allting ska bli perfekt. Perfekt är oftast tråkigt och dessutom kommer dagen bli perfekt ändå – det är ER dag. Njut istället av att gå skogspromenader och ta ett lugnande lavendelbad ensam eller tillsammans. Doften från lavendelns eteriska oljor är perfekt när ni behöver stressa ned och minska spänningar. Har ni inte tillgång till badkar så ta ett lugnande fotbad – det fungerar precis lika bra. 


Lisen Sundgrens 4 bästa hudvårdstips

  1. När du går över från konventionell hud och hårvård så tänk på att det tar ett tag innan hudens naturliga balans återställs. Det brukar ta minst en månad, ibland längre så ge inte upp. 
  2. Börja med en neutral, inte så aktiv kräm så huden i lugn och ro kan bygga upp sig och rensa ut vad den behöver. Till det rekommenderar jag Weledas Mandelserie som är helt doft-fri, fuktgivande och mycket näringsrik. 
  3. Cirkulation! Massera huden dagligen, spola den med kallt vatten efter tvätt, det får igång blodgenomströmningen. 
  4. Och sist men inte minst - vad vi äter och hur vi lever påverkar huden i allra högsta grad. Välj mycket frukt, grönt, spannmål, undvik alla hel- och halvfabrikat, skippa vitt mjöl, socker, cigg och minimera alkoholintaget så kommer huden tacka dig!

Foto: Charlotte Gawell och ​Anna Emilia Lundgren, www.lifebylisen.se

Tävling - Vinn lyxigt bröllopspaket från EcoBride & Weleda!

Ge oss ditt bästa gröna skönhetstips och bli medlem i EcoBride Club (gratis) så kan du vinna ett lyxigt bröllopspaket med skönhetsprodukter från Weleda Sverige!  
3 ekologiska skönhetspaket och boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop, ligger i potten! Läs mer och tävla här>

Erbjudande!
Bli Premium-medlem i EcoBride Club och du får en ekologisk ansiktskräm från Weleda helt utan extra kostnad! Du väljer själv om du vill ha en Almond Soothing Facial Lotion för normal hy eller en Pomegranate Firming Day Cream för mogen hy. Värde 179 - 269 kr. 
Läs mer och bli Premium-medlem >
 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Hösten behöver inte vara mysiga plädar och roströda löv eller regnrusk. I månadens bröllopstema hämtar vi inspiration från de där få, men ack så härliga klarblå krispiga höstdagarna. Med personliga accessoarer, vacker vintage och blå blå känslor...
Välkommen till en blå höst! 

/Katharina

Klicka på bilden för förstoring


Tema: Blå höst

  1. Blå brudklänning. Vem säger att klädkoden behöver vara mörk kostym och vit brudklänning? Hans och Anna-Karin satsade på ett personligt bröllop. De tog med sina allra närmaste släkt och vänner och gifte sig i Spanien. Läs mer om deras bröllop här >   Foto: Örjan Lindén/Örjanlinden.com 
  2. Vågad vintage.  Måste vigelringen vara en diamant? Letar du efter en personlig vigselring är auktionsverken ett bra sätt att hitta anorlunda och vackra ringar. Dessutom är det mer miljövänligt när det inte är nyproducerat. Ring Lotus från Ole Lynggaard gick under klubban på Kaplans Moderna. Foto: Kaplans Auktioner
  3. Härlig hemester. Välj en smekmånad på nära håll. Kanske en kajak-weekend? Sverige har många naturnära smultronställen att erbjuda, som är både miljövänliga och plånboksvänliga. Foto: Henrik Trygg/Imagebank.sweden.se
  4. Rosett. En enkel rosett skapar feststämning och höjer dukningen. 
    ​Foto: Evelina Thunström/Evethu.com
  5. Blå kål. Prydnadskål pryder som bordsdekoration och i stora lådor vid entrén. Återanvänd en gammal trälåda så sparar du både pengar och miljö.
    Foto: Blomsterfrämjandet
  6. Fint och fyndigt. Fynda porslin på loppis för en personlig dukning och våga blanda olika mönster på porslinet. Färgen bli det sammanhållande temat. Det vackra kakfatet kommer från från Cremé de la cremé. 
    Foto: Evelina Thunström/Evethu.com
  7. Fair i färg. Ett blått band i midjan matchar brudbuketten. Välj blommor som är märkta med FFP - Fair Flowers Fair Plants som tar ansvar för både människor och miljö. Foto: Pixabay
Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Min stora passion när det kommer till accessoarer är skor! Personliga tycker jag att ett par bröllopsskor inte alls behöver vara vita eller ens högklackade om man inte vill. Ärligt talat skulle jag inte ta i ett par klassiska vita, spetsiga sidenskor med tång ens, men gillar du den stilen är det också okej. Det viktigaste, enligt mig, är att de passar din personliga stil och att du i alla fall har övervägt miljön när du väljer dem.

De gröna grundstenarna man kan ha i åtanke när man väljer skor är att välja något lånat, återvunnet eller second hand i första hand. I andra hand väljer man nya skor producerade av ekologiska eller miljövänliga material och sista hand kan man välja ett par ”vanliga” skor. Dock är inte detta något som är hugget i sten, ett par vanliga nya skor kan faktiskt bli ett miljövänligare val om du i slutändan kommer använda dem fler gånger efter bröllopet.

Själv bestämde jag mig för flera år sedan att när jag väl gifter mig ska jag bära ett par Christian Louboutins. Jag har drömt om ett par sedan jag såg dem i ett nummer av Solo år 2006 och detta var det faktumet som fick mig att köpa ett par av honom istället för ett par miljövänliga skor. I början när jag funderade på vilken sko jag skulle välja från min älskade designer så hade jag ett par 12 centimeters klackar i någon skrikig färg i bakhuvudet. Tänk er, en vit klänning tillsammans med ett par ärtgröna skor! Snyggt, men när ska jag använda dem efter bröllopet? Till fest kanske, men ärligt talat, vi går inte ut tillräckligt ofta för att motivera ett sådant köp. Och det är definitivt inte miljövänligt att köpa ett par skor och bara använda dem en gång.

Så efter noga övervägande, och ett antal timmar på hemsidan där jag jämförde olika modeller och även lite hjälp av den hjälpsamme säljaren Tom på Harrods, så landade valet på ett par klassiska pumps i beige. Dessutom med en modest klack på 8,5 cm. Jag tror jag kommer få mycket användning av dem till både vardag och fest. Dessutom återanvänder jag ett par ballerinaskor, som jag redan har hemma, till senare på kvällen utifall jag skulle bli trött i fötterna efter en hel dag i klackar.

Nu kan jag inte vänta på att få gå ner gången med mina vackra skor och min blivande man!

/Heidi

Bruna pumps från Christian Louboutin. Foto: Heidi Kronholm

Vill du ha bröllopsinspiration? Bli medlem i EcoBride Club! 

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. 
Bli medlem nu >

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Härliga höst! Här händer det grejer! Vi har tagit del av era tankar och idéer och feedback och håller som bäst på att omsätta detta till verklighet - en ännu bättre EcoBride Club!

Årets nyhet - Bli medlem i EcoBride Club helt gratis! 
Idag den 20 september lanserar vi EcoBride Club Free! En gratisversion för dig som vill ha tips och inspiration för hur man kan spara både pengar och miljö inför bröllopet! 
Läs mer om alla medlemsförmåner och registrera dig här >

EcoBride Club Premium - För dig som vill ha personlig rådgivning
Nuvarande betalmedlemskap á 99 kr/mån, döps till EcoBride Club Premium och får utökat innehåll. För dig som vill ha personliga råd och någon att bolla tankar och idéer med under bröllopsplaneringen. Dessutom går du gratis på våra Club-event och får riktigt bra rabatter och erbjudanden från våra utvalda samarbetspartners!
Just nu får alla nya medlemmar en ekologisk ansiktskräm från Weleda (värde 179-269 kr)
som välkomstgåva helt utan extra kostnad! 
Läs mer om vad som ingår som Premium-medlem här>

Kampanj - Tävla om lyxiga ekologiska bröllopspaket från EcoBride och Weleda!
För att fira de nya medlemskapen kör vi en tävling tillsammans med Weleda med fina priser.  Bli medlem i EcoBride Club före den 31 oktober 2013 så kan du vinna ett lyxigt bröllopspaket med boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop och härliga ekologiska skönhetsprodukter från Weleda. Läs mer om tävlingen här >

Härliga nyheter eller hur? Bli medlem du också!

/Vera & Katharina 
 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Att skicka tackkort till de gäster som förgyllt bröllopet är en gest som brukar uppskattas. Och kanske lite extra mycket av äldre släktingar och vänner. Men visste du att traditionen från början var att gästerna skulle skicka tackkort till brudparet (!) som tack för att man fått närvara på deras dag och fått äta och dricka gott?

Vi har nu börjat skicka ut våra egna tackkort från bröllopet i juni. Vi har kommit fram till att vi ska skicka tackkort via posten till de som inte har tillgång till dator, och resterande skickar vi via mail för att tänka miljövänligt inte slösa på jordens resurser. Många fysiska tackkort hamnar tyvärr ändå ofta i en låda efter ett tag. För att sedan helt glömmas bort. Det är inte hållbart och inte så roligt heller för den delen.

De digitala korten som vi skickade ut via internet gjorde vi enkelt i Paint. De fysiska korten gjorde vi av kartor från en gammal atlas och papper från inbjudningskort som blivit över. Vi valde lägga kortet löst inuti så vi skulle slippa onödigt med lim. Dessutom kan man då ta ut kortet och rama in det eller sätta det på kylskåpet exempelvis. Vi skippade även kuvertet och band ett hampasnöre runt kortet och skrev adressen direkt på. Vi har använt ”Tack”-klistermärken som vi fått av Jenny som driver bloggen Ekomamma i stan som blev över från när hon gifte sig.

/Vera

5 miljövänliga tips när du gör tackkort eller andra kort

  1. Skicka kort via mail istället för via posten. Skriv gärna i mailet att ni gör detta för miljöns skull. Har du kunskaper och fantasi så går det att göra fina kort i ett redigeringsprogram te.x. Paint (som ligger färdiginstallerat i de flesta datorer numera).
  2. Skicka med ett originalfoto från ert tackkort via mail så kan de som vill framkalla bröllopsfotot göra det på egen hand. Då sparar ni pengar och dessutom minskar risken för att korten hamnar i en byrålåda och glöms bort.
  3. Be alla gäster lägga upp fotografier från bröllopet i ett gemensamt digitalt fotoalbum så kan varje gäst ladda ned de kort som de vill framkalla. Där kan de själva gå igenom i lugn och ro och välja ut personliga favoriter. Använd te.x. digitala tjänster som Photago eller Dropbox.
  4. Om ni vill skicka tackkort via posten använd er av miljövänliga tackkort gjorda av miljövänligt papper och kuvert. Använd er av det ni har hemma i så stor utsträckning det går. Behöver ni köpa något nytt köp miljövänligt material eller handla på second hand. Om ni vill ha färdigtryckta kort så välj ett tryckeri som använder miljövänligt papper. Fråga efter FSC-märkning och Svanen.
  5. Om ni framkallar fotografier till korten tänk på att välja framkallning som är miljömärkt med exempelvis Svanen. Det brukar kosta lite extra, men det är för en god sak.
Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Brudklänningen är oftast det som är det viktigaste under bröllopsdagen, näst vigseln och att du gifter dig med din stora kärlek såklart. Klänningen är även en av de posterna som kan dra iväg snabbast när det kommer till kostnaden och när det gäller eko-aspekten är en nyproducerad klänning en riktig miljöbov. Så vad gör man då om man vill spara på miljön och plånboken? Självklart kan man hyra en ny klänning om man vill det men jag, som älskar vintage, vill såklart ha en gammal brudklänning.

I början av min klänningsjakt letade jag på Etsy.com som är ett himmelrike för vintagefantaster. Priserna var dock alldeles för höga för vår budget så jag började kika på alternativ och det var faktiskt Eric som föreslog att jag skulle hyra en vintageklänning av Elsa Billgren. Jag har läst Elsas blogg i flera år och han hade snappat upp att hon hyr ut brudklänningar någon gång när jag pratat om hennes blogg med honom.

Kontakten med Elsa skötte jag via mail och vi började maila med varandra i oktober förra året efter att jag träffat henne för en personal-vintage-shopping-runda som jag fått i födelsedagspresent. Vi började med allt det praktiska som att diskutera ungefär vad jag var intresserad av, mina mått, bestämma datum etc. Sedan var det bara att ta sig till Stockholm och prova, prova, prova.

Elsa Billgrens ateljé ligger på tredje våningen inne på Konstakademin och är inte speciellt stor, kanske 20 kvm, men den är fylld från golv till tak med underbara bröllops- och festklänningar.  Här finns verkligen något för alla, i många olika storlekar och former. Mina önskemål var en hellång klänning, passande för ett frackbröllop, och gärna med spets. Totalt provade jag åtta underbara blåsor som alla föll in under mina önskemål.

En brudprovning hos Elsa är 60 minuter lång och jag fick börja med att berätta om det var någon speciell klänning jag fastnat för. Eftersom jag spenderat många månader med att titta på Elsas blogg och Instagram så hade jag redan några favoriter. Den första jag provade var en riktig maräng med en stor tyllkjol och spetsärmar som jag verkligen blev förälskad i. Sedan fortsatte provningen med att Elsa tog fram klänningar efter mina önskemål eller som hon trodde att jag skulle passa i.

Det märks verkligen att Elsa brinner för det hon gör och är väldigt passionerad. Hon är full av tips och trix på hur man kan styla klänningen eller hur man får på sig den minsta utav klänningar utan problem. Hon är dessutom en väldigt härlig person som fick mig att känna mig väldigt speciell. Allt som allt var hela upplevelsen helt fantastisk och jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade att bära en vintageklänning på sitt bröllop att vända sig till Elsa. Ännu fler bilder från provningen kommer på min privata blogg Modemanifestet i nästa vecka så kika gärna in där om ni vill. 

Så vilken klänning har jag valt som "min" tror du...?

/Heidi
 

Klicka på bilden för att förstora. Foto: Privat


5 saker att tänka på när du hyr brudklänning av Elsa Billgren

  1. Priset för att hyra en klänning börjar på 1000 kr men varierar beroende på hur skör klänningen är och hur många fester Elsa tror den kommer klara. Priserna hon anger är dessutom exklusive moms.
  2. Hon hyr ut klänningarna i befintligt skick. Eventuella revor eller andra skavanker som fläckar eller liknande får du åtgärda själv. Helt okej om du inte bryr dig, men en extra kostnad att ta med i beräkningen om du inte vill ha dem där.
  3. Provningen kostar inget om den sker på en vardag och 1000kr exkl. moms om den sker under en helg.
  4.  När du är på provningen, ta med något att dricka. Det är inte bara att prova en handfull med vintageklänningar på en timme och man blir rätt svettig.
  5. Ta med de skor som du tänkt ha på den stora dagen eller ett par i ungefär samma höjd så du vet att klänningen blir lagom lång. Det är väldigt snopet om klänningen visar sig vara för lång eller för kort på själva bröllopsdagen.

PS. Har du gissat? Faktum är att jag inte valde någon av de på bilderna utan en helt annan :) Men vilken väljer jag att hålla för mig själv fram till bröllopet. Så den får ni se då! 

Vill du ha fler tips på var du kan hitta brudklänning?

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. 
Bli medlem i EcoBride Club du också. Det kostar ingenting att testa. Bli medlem här >

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Igår blev jag stannad på stan av en tjej som frågade " Vet du hur mycket kemikalier du får i dig varje dag?". Hon var från Naturskyddsföreningen och gjorde reklam för deras kampanj mot miljögifter i vår vardag. I veckan gick regeringen ut med besked om att den kommande budgetpropositionen innehåller en satsning på 205 miljoner kronor till arbetet med en giftfri miljö. Glädjande såklart! Men vet vi verkligen vilka gifter vi får i oss varje dag? Och vilka vi släpper ut i naturen? Vad kan vi själva göra för att påverka i väntan på att regeringens pengar ska göra nytta?  

Ta bara våra skönhetsprodukter som ett exempel. Tyvärr är det väldigt lätt att gå vilse i hudvårdsdjungeln och plötsligt inser jag, som är såå noga, att det finns både allergiframkallande och cancerogena ämnen i min egen badrumshylla. Det smörjer vi på hud, hår och ögonfransar på morgonen och lika mycket släpper vi ut i naturen när vi tvättar av det på kvällen. 

Ta en kaffe och en 8 minuters paus i helgen och titta på den här YouTube-videon. Den är från 2010 men minst lika aktuell idag. 

Trevlig helg! /Katharina

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Namn: Heidi Kronholm
Ålder: 24 år
Bor: Karlskoga, Värmland
Bröllopsdatum: 25:e januari 2014
Tema: Elegant, lyxigt & vintage med en touch
av art deco.
Antal gäster: 63 per

Hej Heidi, kul att du vill bli EcoBrides bröllopsbloggare!
- Hej. Tack så mycket, det ska bli kul!

När och var ska ni gifta er?
Den 25:e januari 2014 så ringer bröllopsklockorna. Själva vigseln sker på Folkets hus i Karlskoga, under en fantastisk glaslampa från 1951. Festen hålls sedan på övervåningen i samma hus.

Vem är du och vem är din fästman?
- Jag är en modefantast med förkärlek för vintage som klarade ett helt år utan shopping.  Min fästman Eric är en datornörd av rang. Gemensamt har vi intresset för gamla saker, loppisar och drömmen om en egen gård på landet med djur och allt. Jag jobbar på en företagskundservice och Eric jobbar med sin hobby som datorkonsult. Tidigare har vi studerat i Trollhättan där jag läste filmproduktion/företagsekonomi och Eric läste data- och systemvetenskap. På fritiden umgås vi med vänner och familj, går på loppisar och leker bonde-light hemma hos Erics föräldrar där vi odlar egna grönsaker.

Hur träffades ni?
- Vi gick i samma klass i högstadiet, dock gillade vi inte varandra alls i början och kom inte direkt överens. Efter ett tag blev vi i alla fall vänner och vänskapen växte så småningom till kärlek. När vi gick ur nian blev det officiellt att vi var ett par, så man kan väl säga att vi är varandras ”high school sweethearts”.

Hur gick frieriet till?
- Vi har varit förlovade i 5 år nu så Eric har egentligen friat tre gånger, ingen av dem var speciellt storslagna men alla är ändå speciella för mig.
Första gången frågade han under en hemmafest i Örebro (2008) när vi stod i en sandlåda och betraktade våra vänner som gungade. Han vände sig mot mig och frågade om jag ville förlova mig med honom. Men inget datum bestämdes då. Andra gången frågade han spontant hemma i soffan medan vi tittade på Wall-E (2008). Förlovningsringarna inköptes och vi firade genom att äta en Crunchy Nacho Burger på Max.Tredje och sista gången han friade var när han faktiskt frågade mig om jag ville gifta mig med honom, eller tja, det var inte så mycket en fråga som ett påstående att när vi kom hem från Paris (2012) skulle vi börja planera bröllop.
Nu låter det som om det bara varit Erics idé att gifta oss men det har varit ett gemensamt beslut och en aktiv diskussion hemma hos oss under flera år, men eftersom vi var (och är) så pass unga valde vi att vänta tills det kändes rätt och det gjorde det förra året. Eric är min bästa vän och jag är överlycklig att få gifta mig med honom och att vi ska spendera livet tillsammans.

Varför ekobröllop?
- Det enkla svaret är väl egentligen, varför inte? Ingen kan göra allt men alla kan göra något och även om vårt bröllop kanske bara blir ”ljusgrönt” har vi i alla fall gjort en insats för miljön. Det kändes dessutom naturligt att få med miljövänliga element i vårt bröllop eftersom vi försöker tänka på miljön i vår vardag.

Hur långt har ni kommit i bröllopsplaneringen?
- Oj, mycket kortare än vad jag hade hoppats vid det här laget men alla stora saker är i alla fall fixade, som lokal, klänning, frack, vigselförrättare osv, så än är det ingen ko på isen.

Vad kan läsarna förvänta sig av dina blogginlägg?  
- Eftersom mitt största intresse är mode och skönhet så kommer jag främst bjuda på inlägg om hur man kan tänka miljövänligt kring sina bröllopskläder, samt bjuda på lite pyssel och delar av vår planering inför vår stora dag. Hoppas ni kommer gilla det!

Följ med i Heidi & Erics bröllopsplanering under hösten! Heidi kommer att blogga varje helg här på EcoBride.se.

Foto: Privat

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Har ni förlovat er? Grattis! Dags att leta ringar! När vi gifter oss så vill vi självklart ha ett hållbart liv tillsammans, och vad symboliserar inte det bättre än en hållbar ring? Tyvärr är gruvindustrin en riktigt smutsig historia. Guld- och silvergruvor bidrar till stor negativ miljöpåverkan och är ökända för sina dåliga arbetsvillkor för gruvarbetarna. Visste du att det finns bevis på att konfliktdiamanter finansierar inbördeskrig och globala terroristnätverk?  Att välja ring inför bröllopet är inte alltid enkelt och utbudet när det kommer till ekologiska guldsmeder är ännu inte så stort i Sverige. Här är fyra varianter för dig som vill göra ett hållbart val.

4 hållbara alternativ till vigselringar

  1. Ekologisk ring. Välj en vigselring som är gjord av ekologiskt guld. Nej, det finns egentligen inget ”ekologiskt” guld i den bemärkelsen men det kallas ofta för det är mer miljövänligt än ”vanligt” guld. Du kanske även hört om grönt guld? Det innebär samma sak, att guldet utvinns på ett sätt för att minimera de negativa miljöeffekterna och minimera avfallet.  Det är restprodukterna från gruvorna som i kontakt med syre orsakar skada på närliggande miljöer. All gruvproduktion har dock någon form av inverkan på miljön i området, det kommer man inte ifrån.
  2. Konfliktfria stenar. Idag kan man hitta syntetiska diamanter som skapas i ett laboratorium och inte kommer från någon gruva. Men vill ni ha riktiga diamanter så var noga med att välja diamanter som är certifierade så ni kan kontrollera att det inte är en blodsdiamant.
  3. Återanvänd guld. Att återanvända guld blir alltmer mer populärt. Att byta in gamla smycken som inte används längre och istället få ett nytt värde. Du kan även fråga dina nära om de har något att skänka som en gåva till er. När vi gifte oss fick vi ringar från min mormor och min mamma i vitguld – mormors ring valde vi behålla som vigselring och den andra ringen bytte vi in när vi gjorde de andra ringarna. De tyckte idén var riktigt bra och de kände de fick vara med och hjälpa oss, samtidigt som smycken de inte använde längre fick göra nytta istället. Ta kontakt med en smed som arbetar med att återanvända material som guld/silver/diamanter.
  4. Vintagering.  Ja, att använda en gammal ring som redan är producerad är mer miljövänligt än att köpa en ny. Varför inte använda ringen du fick ärva av din älskade mormor eller köpa en gammal vacker ring second hand. Det går ofta att få väldigt fina ringar för ett bra pris. Dessutom när ni använder er av vintage så får ni unika smycken som ingen annan har.

/Vera

Klicka på bilden för att förstora. Foto: Veronyca Waldemarsdotter &Anneli Larsson, Alfoto.se & Johannae.se

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Bli medlem nu >
 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Att välja rätt bröllopsbubbel kan vara en djungel. Särskilt sedan Systembolaget på senaste tid tyvärr plockat bort många av de ekologiska alternativen ur hyllorna och istället lagt dem som beställningssortiment. Varför då? Väldigt onödigt tycker jag. Det är visserligen inget problem att handla ur beställningssortimentet och det kostar inget extra, men det blir lätt en onödig tröskel om man vill testa något nytt. Dessutom tar de bort mycket information från hemsidan, när det gäller beställningssortimentet, vilket gör det svårare att välja vin om man inte känner till det sedan tidigare. 
Jag har i alla fall provat mig igenom en hel del ekologiska mousserande viner och här kommer tre alternativ som jag kan lova fungerar utmärkt till brudskål och festligheter. 

Skål för brudparet! /Katharina

PS. Glöm inte att även servera ett alkoholfritt alternativ på festen. 



3 tips på ekologiskt mousserande vin

Klicka på bilderna för att förstora. 



Pizzolato Spumante d´Italia (7742)
Ett solklart fynd för den som vill hålla nere budgeten. Trevligt rosa sällskapsbubbel med smak av hallon och vanilj utan att bli för sött eller sliskigt.
Familjen Pizzolato har ägnat sig åt jordbruk i fem generationer. Deras egendom har varit certifierad för ekologisk vinproduktion sedan 1991. Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar som ligger kring Treviso, nordväst om Venedig, Italien. 
Ursprungsland: Italien
Pris: 55 kr



Petit Albet Brut (77373)
Torr, fruktig och frisk cava med smak av gröna äpplen. Lätt att tycka om för de flesta. Kommer från vinhuset Albet i Noya men druvorna kommer från de tre ekologiska gårdarna Can Vendrell, Fondos och La Milana och har skördats för hand. Petit Albet Brut är gjord med champagnemetoden som innebär en andra jäsning i flaska.
Ursprungsland: Spanien
Pris: 109 kr
*Obs! Tillhör Systembolagets beställningssortiment. 
 



Fleury Blanc de Noirs Brut (7547)
Jovisst finns det äkta champagne som odlas ekologiskt! Jean-Pierre Fleury började odla biodynamiskt redan 1970 av respekt för den mark hans far och farfar odlat sedan 1895. Husets Blanc de Noirs Brut är frisk och torr med mycket fruktsyra och inslag av citrus och tusenstals små fina bubblor. 
Ursprungsland: Frankrike (Champagne)
Pris: 299 kr
*Obs! Tillhör Systembolagets beställningssortiment. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln