headerfoto

2014 > 01

Rosor är en av de vanligaste blommorna i brudbuketter. Troligtvis är de så populära eftersom de är  en given symbol för romantik och dessutom finns i massor av färger och former. Tyvärr odlas rosor ofta under mycket dåliga förhållande för både miljön och plantagearbetarna. Odlingen sker ofta i stora växthus, på plantager där många anställda är kvinnor. De senaste åren har det kommit flera alarmerande rapporter om arbetsförhållandena  med löner som inte går att leva på, obligatorisk övertid och otrygga anställningskontrakt. Dessutom förekommer en omfattande användning av kemikalier, farliga för såväl människor som miljö.

Passa på att gör skillnad genom att fråga din blomsterbutik efter Fairtrade rosor eller FFP-märkta blommor. FFP står för Fair Flowers Fair Plants och innebär att blommorna odlats på ett sätt som visar respekt för både människor och miljö. Många florister kan ta in miljömärkta blommor på beställning och det brukar sällan kosta något extra.

Just Fairtrade rosor, eller rättvisemärkta rosor som de också kallas, lanserades i Sverige redan för sju år sedan men har tyvärr fått ett bakslag de senaste åren och syns inte lika ofta längre. Flera gånger har jag stått öga mot öga med blomsterhandlare som säger ”Nä, tyvärr de är så svåra att få tag i" eller ”Nä, de säljer för dåligt för att vi ska ta in dem”. Enligt Fairtrade Sverige som står bakom certifieringen och som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de anställda på rosodlingarna så började problemen under finanskrisen som slog hårt mot blomsterindustrin. Så passa på att gynna de blomsterhandlare som satsar på rättvisa rosor i sortimentet. Efterfrågan styr ju marknaden som det heter.

På Fairtrade Sveriges hemsida kan du hitta butiker som säljer Fairtrade-märkta rosor. www.fairtrade.se

Och på Fair Flowers Fair Plants hemsida kan du enkelt söka närliggande blomsterhandlare utifrån ditt postnummer.
www.fairflowersfairplants.com

/Katharina


5 inspirerande brudbuketter med rosor

Foto: Högberga Gård, Evelina Trunström/Evethu.com, Munkeröds Floristutbildning och Pixabay.

Bröllopsinspiration med omtanke om både människor och miljö

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Nu är det högsäsong för bröllopsinspiration. Nästan varje helg är det en bröllopsmässa i någon stad. Här har vi samlat en lista på de största. Vi på EcoBride kommer att medverka på mässan Bröllopsfeber  i Malmö 1-2 februari och Göteborg 15-16 februari. Vi hinner tyvärr inte mer än så, även om jag önskat att vi kunnat komma och träffa er i varje stad från Ystad till Piteå.

Redan nu i helgen är det dags för bröllopsmässorna i Stockholm där Bröllopsfeber håller till på Nacka Strand och Bröllopsmässan på Grand Hotel. Jag är givetvis i stan för att samla inspiration till bloggen och spana efter årets trender. Ser du mig i vimlet så säg gärna hej!
Bor du i Malmö eller Göteborg så hoppas jag du kommer förbi vår monter på mässan där!

Malmö 1-2 februari på Slagthuset. Kom och träffa oss i monter B3:02.
Göteborg 15-16 februari på Svenska Mässan. Kom och träffa oss i monter E3-E4.


Men först... Hej Stockholm - Nu har jag siktet inställt på massor av bröllopsinspiration!

/Katharina

Foto: Evelina Thunström, Evethu.com

Som medlem i EcoBride Club får du 50 kr rabatt på entrén!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Söker du en brudklänning som känns helt unik och personlig? En brudbukett utöver det vanliga? Eller accessoarer som verkligen andas vilka ni är och vilken stil ni gillar? Vi på EcoBride möter ofta brudpar som vill skapa sin alldeles egna personliga bröllopsupplevelse och utgå från sin egen stil. Därför är vi glada för att samarbeta med nytänkande Ina Nordberg som är formgivare inom dräkt och mode. Hennes företag Deformed by Ina designar och tillverkar brud- och festkläder, brudbuketter och accessoarer med ledorden ekologisk och kulturell hållbarhet. Ina har dessutom skapat sitt eget märke White Trash EcoBrides med ekologiska brudklänningar. Klänningarna tillverkas av 95 % återvunnet material och återspeglar 1900-talets bröllopsmode.

Foto: Rasmus Libäck Foto: Rasmus Libäck

Hej Ina Nordberg. Berätta mer om din verksamhet.
– Deformed by Ina startade jag under 2010, och verksamhetsområdet är design med ekologisk och kulturell hållbarhet. Med begrepp som återbruk, mångfunktionalitet och folklig inspiration ville jag skapa ett unikt och åtråvärt koncept som är i fokus under hela designprocessen vare sig det handlar om brudklänningar, accessoarer eller hållbara buketter. Istället för att bidra till överflöd och slit-och-släng gör jag plagg med en tanke bakom.

På vilket sätt visar du omtanke om människor och miljö i ditt företagande?
– Eftersom jag gör kreationer av återvunnet material som exempelvis tyg, papper, tyg, spets och annat restmaterial så slösar jag minimalt på jordens resurser. När jag designar åt en brud så uppmanar jag henne till att leta bland sin egen och den blivande makens släkts gamla textilier för att binda brudklänningen till brudparets egna rötter och på så sätt även skapa ett personligt värde och en personlig hållbarhet.

Vad är White Trash EcoBrides?
– White Trash är mitt eget märke och startades våren 2012 som ett projekt att framställa en kollektion med nio ekologiska brudklänningar. Inspirationskällan är brudmodets förändringar från 1900 till 1989, och varje klänning kommer att representera ett decennium. En del klänningar är silkiga och arkitekturiska i enlighet med trettiotalets glamour – en del är drömska spetskreationer och för tankarna till sjuttiotalets blomsterängar. En klänning från White Trash bär på en historia helt enkelt. Till exempel så kan en skir gardin eller en handvirkad lakansspets som ingen längre bryr sig om eller har nytta av får ett nytt liv i en exklusiv och unik brudklänning. Kollektionen kommer vara klar i helhet under våren 2014 och kan både köpas och hyras.

Vad är ett hållbart bröllop för dig?
– Ja, ett hållbart bröllop för mig ska uppfylla parets gemensamma dröm om hur ett bröllop ska vara utan att det tär på vare sig naturen, samvetet, ekonomin, vänskaps- eller/och släktbanden. Med bra planering och kreativa idéer kan man skapa en fantastisk kärleksfest.

Vad är ditt bästa tips till blivande brudpar?
– Låna och fynda saker, våga gå er egen väg även om det känns knasigt, prioritera det som är viktigt för er och organisera i tid så ni slipper onödig stress. Det är ert bröllop ni ska fira – ingen annans, och ni ska vakna upp dagen efter och ha minnet av en fantastisk dag!

Läs mer på www.deformedbyina.com och hennes blogg White Trash EcoBrides.

Foto: Ina Nordberg / Deformed By Ina och Rasmus Libäck / Wilhelms Photo

Leter du efter din drömklänning? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Bröllopstårtan kommer ursprungligen från romartiden, där de staplade brödkakor på varandra och strödde smulorna i brudens hår, och är en symbol för fertilitet och lycka. I Sverige är bröllopstårtan en nyare tradition och kom inte in i bilden innan 1700-talet, delvis för att sockret kom ganska sent hit. I och med sockrets intåg blev den skånska spettekakan en företrädare till dagens bröllopstårtor.

Under 1837 till 1901 dekorerades bröllopstårtan med glasyr, socker och marsipan till överdådiga konstverk. En vacker och rikt utsmyckad tårta var ett bevis på att bakverket var både gott och vackert.  Traditionen med fint dekorerade tårtor finns än idag och som kronan på verket har det vackra brudparet fått sin plats som utsmyckning högst upp.

Vi har valt att pryda vår tårta med ett litet sött second hand brudpar i keramik och en art deco-inspirerad bakgrund som jag gjort själv för att återspegla vårt 30-talstema.

Så här gör ni bakgrunden:

  1. Börja med att hitta en bild eller ett mönster som ni tycker om. Jag googlade på ”art deco pattern photoshop” och hittade denna som jag gillade.
  2. Skriv ut en bild i den storleken du önskar. Jag gjorde flera olika då jag inte var helt säker på hur stor vi ville ha dem, men jag var noggrann med att få med alla på ett och samma papper.
  3. Klipp ut bilden och limma fast den på en bit kartong. Jag använde mig av en bit som jag fått med som emballage i ett paket.
  4. Skär ut kartongen efter bilden.
  5. Upprepa processen på andra sidan, antingen med en likadan bild som den första eller något annat du gillar. Vi valde att använda överblivna notblad från min brudbukett.
  6. Innan du limmar fast baksidan helt, se till att du har en grillpinne eller liknande som du kan sticka ner i tårtan för att hålla bakgrunden på plats.
  7.  Dekorera med glitter efter tycke och smak. Klart!

Bara en vecka kvar nu....! /Heidi
Foto & Design: Heidi Kronholm

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Var med och tävla om biljetter till exklusiva brudvisningen Brides in Silhouettes på Café Opera i Stockholm. Torsdag den 13 februari har vi fått inbjudan till en glamourös modevisning med märken som Lars Wallin, Chantelle, Laila Bagges Rock by Sweden med flera. Vill du ta med en vän och följa med oss dit? Vi har två biljetter till någon lycklig medlem i EcoBride Club. I entrebiljetten ingår en välkomstdrink, surprises, lyxiga goodie bags med mera (värde 340 kr).

Medlem i EcoBride Club - Tävla här >

Inte medlem ännu?  EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Medlemskapet är helt kostnadsfritt. Bli medlem i EcoBride Club du också > 

Brides in Silhouettes kommer att visa de trender du behöver veta inför 2014 års bröllopskollektioner. Mingla bland professionella fotografer, hårstylister och de bästa make-up artisterna; så klä upp dig och njut av en härlig afton.

Läs mer om eventet på www.hipsterevents.se och www.facebook.com/bridessilhouettes

Du kan även köpa biljetter på www.ticnet.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

En griffeltavla eller en skolkritetavla kan man använda till mycket, t ex visa vart gästerna ska sitta, skriva instruktioner på vart gästerna kan hitta vissa saker eller använda som bordsnummer.  I det här inlägget visar jag er hur ni lätt kan göra en egen av en gammal spegel eller tavla. Hur jag och Eric väljer att använda vår, det får ni se efter att vi gift oss...

Så här gör ni:

1.     Välj en spegel eller tavla som har en ram som ni tycker om. Ni kan hitta fina ramar på loppisar, second hand eller hos en gammal släkting. Vi har köpt vår från Pingstkyrkans second hand.


2.     Plocka bort spegeln eller tavlan genom att ta bort spikar eller liknande som håller den på plats. Har ni tur finns det två delar, en för spegeln/motivet och en del som höll allt på plats i trä. Om det var så kan ni använda biten i trä som bas för griffeltavlan. Om inte så kan ni mäta spegeln/tavlan och ta med måtten till en brädgård som sågar ut en bit i lagom storlek.

3.     För att sedan måla träbiten behöver ni en griffelfärg eller skoltavelfärg (som det egentligen heter) och en pensel. Färgen finns att köpa på nätet eller i de flesta målaraffärer, fråga efter eller sök på skoltavelfärg så får ni fram rätt slags färg. Välj en färg som är vattenbaserad, då dessa är snällare mot miljön.


4.     Sedan är det bara att börja måla. Följ instruktionerna på burken och använd rikligt med färg, som Martin Timell säger ”färgen gör ingen nytta i burken”.


5.     När färgen har torkat är det bara att sätta i träbiten i ramen och sätta fast den med några spik. Har ni varit riktigt försiktiga när ni monterade isär den från början kan ni använda samma spik och spara på resurser. Klart!

Vad skulle ni använda en griffeltavla till? /Heidi

Gör din egen griffeltavla. Foto: Heidi Kronholm

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Nyheter! Nu lanserar vi ett Kom-igång-paket med allt ni behöver för att få en bra start på er bröllopsplanering. Vi hoppas och tror att detta paket kommer passa extra bra för er som vill arrangera bröllopet på egen hand men vill ha goda råd på vägen.

Frågorna inför ett bröllop är många. Hur väljer man en lämplig lokal? Hur långt i förväg måste man boka fotograf, frisör, catering, städning och allt annat? Hur kan man köpa ekologiskt utan att det blir för dyrt?  Vilken ände ska man egentligen börja? Vi hjälper er med alla era frågor så ni får en smidig start på er bröllopsplanering. Ni får smarta planeringslistor och vi lovar att komma med kreativa idéer för hur ni kan spara både pengar och miljö.

Paketet kostar 1495 kr och allt detta ingår:

  • Personlig bröllopskonsultation. En timmes Bröllopskonsultation online där vi går igenom era önskemål och viktiga punkter för att inget ska falla mellan stolarna. Vi ger er tips på bra leverantörer, hur ni får ihop er budget och allt ni behöver för att få en bra start på bröllopsplaneringen.
  • Fråga bröllopsexperten. En månads personlig rådgivning där ni kan maila alla era frågor och bolla tankar och idéer med våra bröllopexperter. Vi är ert personliga bollplank så att ni får en bra start på er bröllopsplanering.
  • Inspirerande bröllopsbok med konkreta tips. Bröllopsboken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop.
  • Checklistor med smarta tips på hur ni kan spara både pengar och miljö inför bröllopet. Dessutom får ni en praktisk planeringsguide så att inget faller mellan stolarna längs med vägen.
  • Kampanj!* Just nu får du dessutom en ekologisk ansiktskräm från Weleda som välkomstgåva!

    ​Läs mer och boka här >

Har du några frågor om paketet så skriv gärna en kommentar eller maila mig på katharina@ecobride.se

Då så...Bröllopsplanering 2014 - nu kör vi!  /Katharina
Foto: Erika Petersdotter, Studioankungen.se

Vilken ände ska vi börja? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

I vår festlokal ingår allt utom dekorationer till borden. Det innebär att vi inte behöver tänka på  porslin, glas, besick, dukar med mera, men vi behöver ordna något att ha på borden. Varken Eric eller jag gillar överdådiga dekorationer och därför vill vi ha något enkelt men effektfullt. Valet föll därför på några enkla kvistar murgröna, istället för stora blomsterarrangemang, kombinerat med fina ljuslyktor. Eftersom vi gillar gamla saker kändes det helt självklart att hitta dekorationerna på second hand och då vi har valt art deco och 30-talsstil som tema så ville vi även ha dekorationer i samma stil.

Idén med ljuslyktor kom jag på när jag rotade i vårt vitrinskåp och såg några whiskyglas i pressglas som vi fått av Erics mormor. Pressglas var oerhört populärt på 30-talet och därför kändes det som ett självklart val till våra dekorationer. Men eftersom vi bara hade fyra stycken av de glasen, gav jag mig ut på några loppisrundor. Efter två försök och ett antal loppisar hittade tillslut tillräckligt många glas för att pryda våra bord. Trots att glasen inte är exakt likadana så fungerar de i kombination då alla har ett geometriskt mönster som påminner om art deco. Tillsammans med murgrönan blir det en väldigt enkel men effektfull och elegant dukning.

Mitt tips till er är därför att rota i skåpen hemma inför bröllop eller andra stora fester, ni kanske hittar något som är på pricken det ni letar efter och om ni inte hittar det hemma, så finns det definitivt på second hand. Det krävs bara lite mer tid.

/Heidi

Foto: Heidi Kronholm

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från bordsdekorationer till skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm

Fredagen innan nyår 2013 dök en grupp tjejer upp utanför min dörr och kidnappade mig för möhippa. Jag hade, efter att lagt ihop ett och ett, räknat ut att den skulle ske helgen innan nyår. Men jag blev ändå helt överraskad när de kom då jag kallt räknade med att de skulle komma på lördagen.

Min första uppgift blev att på tid packa ihop en lista med saker som jag skulle behöva (och inte behöva) under dagen, medan de andra stressade mig smått med att räkna ner och göra andra störande moment. Nästa utmaning var att sätta mina styling- och modekunskaper på prov. Jag blev beordrad att välja ut en ”snygg outfit” av lite blandade plagg som de hade med sig. Att välja på fanns bland annat en onepice, en blommig kjol i skrikiga färger, en lila och orange Pippi-tröja och en blå vadlång kjol. Till den valda outfiten skulle jag också bära en Disney-prinsesskrona.

Efter jag valt ut min outfit bar det av mot en rolig och, för mig, lätt stressad lunch på Max hamburgerrestaurang för att sedan bege oss mot centrum i Karlskoga för att marknadsföra min blogg - Modemanifestet. Tjejerna hade gjort en stor, fin skylt med lite info om min blogg samt ett 30-tal visitkort som jag skulle dela ut till folk på stan. Med ett stort leende och en vinnande slogan lyckades jag dela ut nästan alla visitkort. Nästa moment var dagens höjd punkt då de tog mig in till grannstaden för att tillbringa fyra timmar på spa med bubbelpool, bastu och massagestol. Till detta fick vi massor med god frukt, vatten, juice och bubbel att dricka. Eftersom mina vänner vet om mitt miljöintresse hade de sett till att det fanns ekologiska hudvårdsprodukter, shampo och balsam.

Möhippan avslutades med en god middag hemma hos en av mina vänner där vi satt och pratade om allt mellan himmel och jord tills långt in på natten. Jag älskade det! Mina vänner hade verkligen ansträngt sig för att hitta aktiviteter som jag skulle tycka om men samtidigt låg lite utanför min komfortzon. Bortskämd, lite utskämd och en perfekt dag.

/Heidi

Möhippa för Heidi. Foto: Privat

Svårt att välja aktiviteter till möhippan? Vi hjälper dig!

Roligt, mysigt eller fartfyllt? Vi hjälper er att skräddarsy möhippan efter vad den blivande bruden gillar och vad som passar just ert tjejgäng. EcoBride med samarbetspartners hjälper er att skapa en personlig och ekologisk upplevelse ni aldrig glömmer.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: möhippa, heidi&eric

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln