headerfoto

Vad ger man i morgongåva?

En morgongåva gavs förr i tiden av maken till hustrun på morgonen efter bröllopet. Gåvan var ett sätt för kvinnan att trygga sin ekonomi om hon längre fram skulle bli änka eftersom hon före 1900 talet inte hade arvsrätt efter sin make. Morgongåvan bestod då ofta av en gård eller en bit mark. Idag är morgongåvan mer en symbol där smycken är en vanlig gåva (Läs gärna om etiska smycken). Nuförtiden är det även lika vanligt att kvinnan ger mannen en morgongåva. Den vanligaste morgongåvan till honom är en klocka. 

Givetvis kan man ge något helt annat som är mer personligt och som speglar relationen. Vin, en resa, teaterbiljetter, sportutrustning eller något annat. Ni bestämmer vad som känns rätt för just er. Just nu står upplevelser högt upp på önskelistan hos både män och kvinnor.

Personligen tycker jag inte att en morgongåva är något nödvändigt, och i sådana fall tycker jag att det vore roligare att få något som är både etiskt och miljövänligt. Här följer några tips!

/Anna

Källa: Wikipedia, Bröllopstorget.

1. Åk bort några nätter...Juvet Landscape Hotel ligger i Valldal, Norge och är ett ekologiskt byggt hotell. Här spelades även delar av filmen Ex-Machina in, bara en sån sak! (Läs gärna om fler miljövänliga hotell.) Foto: www.norskeperler.com.

2. Plantera träd i din kärestas namn..När man planterar ett träd via Better Globe så hjälper det både miljön och skapar arbetstillfällen. På 20 års sikt ger även trädet avkastning till den som äger det. Din gåva kan alltså bli värd 12 gånger pengarna om 20 år. Foto: Pixabay.

3. Gå en matlagningskurs tillsammans! Lär er laga vegetarisk/vegansk raw food med Hanna Eneslätt på Ekolokalt Halland. Läs mer om kurserna och anmäl er redan nu. Foto: Ekolokalt Halland.

4. Ge bort en paus.. En avslappnande upplevelse i form av en spadag. Sigtunahöjden Spa erbjuder ekologiska behandlingar i vacker miljö. Foto: Sigtunahöjden.

5. Ge bort ett fadderskap.. Som givare av ett fadderskap bidrar du varje månad till WWFs viktiga arbete. För mottagaren av gåvan blir det en uppskattad present med omtanke som räcker länge! Du kan välja mellan många olika sorters fadderskap och får ett mjukisdjur på köpet. Foto: Bernard De Wetter/WWF.

6. Örhängen i guld.. Vill du ändå ge bort en klassiker som smycken se då till att de är etiskt producerade. Guldsmed Johanna E arbetar endast med miljövänligt guld och silver. Foto: Ateljé Johanna E.

För fler bröllopstips - bli medlem i EcoBride Club

Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och bolla inspiration och idéer med Katharina & Martin och andra brudpar samt få tips från våra samarbetsparters och bröllopsexperter. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Bli medlem i EcoBride Club på facebook - helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln